ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνία κλειδί Κύπρου-Ελλάδας απάντηση στην Τουρκία

Ενοποίηση των FIR Λευκωσίας-Αθηνών με πολλαπλά πολιτικά μηνύματα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την ώρα που η Τουρκία κορυφώνει την ένταση στην περιοχή της Κύπρου με την έκδοση οδηγίας προς ναυτιλομένους στις νότιες θαλάσσιες περιοχές, Κύπρος και Ελλάδα συντονισμένα και εντός των νόμιμων πλαισίων δίνουν την δική τους απάντηση.

Η συμφωνία που υπέγραψαν στην Αθήνα οι Υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Κασουλίδης,  εμπεριέχει πολλαπλά πολιτικά μηνύματα με κύριο αποδέκτη την Άγκυρα και την πρόθεσή της να διεξάγει έρευνες σε περιοχές της ΑΟΖ όπου διεξάγονται για λογαριασμό της Δημοκρατίας έρευνες από την Ιταλο-Κορεάτικη κοινοπραξία ENI-KOGAS.

Σε πολιτικό επίπεδο η συμφωνία κρίνεται πολύ σημαντική αφού όπως μας τονίσθηκε συμπληρώνει το πάζλ των συμφωνιών που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ισραήλ το Λίβανο και την Συρία για θέματα έρευνας και διάσωσης.

Η υπογραφή της ενοποίησης των χώρων έρευνας και διάσωσης Κύπρου Ελλάδας σε διπλωματικό επίπεδο αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και   έρχεται σε μια περίοδο που δεν ήταν προγραμματισμένη παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εδώ και τέσσερα χρόνια.

Κυρίως από πλευράς Ελλάδος η συμφωνία όπως μας τονίσθηκε αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα αφού με τον τρόπο αυτό η Αθήνα για πρώτη φορά αγνοεί στην πράξη της παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας στην μέση γραμμή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στο ύψος του Καστελόριζου.

Πολιτικοί κύκλοι θεωρούν ότι το μήνυμα που έδωσαν οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών είναι ισχυρό και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει τον προάγγελο για συμφωνία οριοθέτησης και των ΑΟΖ των δυο χωρών. Θέμα που ενδεχομένως να απασχολήσει την τριμερή συνάντηση Αναστασιάδη Σίσι Σαμαρά στο Κάιρο.

Τι προνοεί η συμφωνία
Με την ενοποίηση του FIR έρευνας και διάσωσης Λευκωσίας-Αθηνών τα Κέντρα Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας και Πειραιά θα μπορούν σε ελάχιστο χρόνο να «επεμβαίνουν» χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες σε περιοχές όπου υπάρχουν περιστατικά και εφόσον υπάρξει αίτημα από την χώρα δικαιοδοσίας.

Με τον τρόπο αυτό όπως μας ελέχθη χαρακτηριστικά μπορούν να καλυφθούν κενά που υπάρχουν από αέρος και θαλάσσης. Με την συμφωνία επισημοποιείται η συνεργασία που είχαν το Κέντρα Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης των δυο χωρών και ενισχύεται το υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας με Ισραήλ Λίβανο και Συρία.

Εκτός πέντε μιλίων η Τουρκική φρεγάτα
Και ενώ Αθήνα και Λευκωσία απαντούσαν σε διπλωματικό επίπεδο στην Άγκυρα η παρουσία πολεμικού πλοίου της Τουρκίας στις νότιες θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου δεν παρουσιάζει σημεία διαφοροποίησης από την συνήθη τακτική.

Η Τουρκική φρεγάτα σύμφωνα με αρμόδιες πηγές κινείται εκτός της ζώνης ασφαλείας των πέντε μιλιών από την περιοχή όπου η Ιταλική ENI πραγματοποιεί έρευνες.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι Τούρκοι με την οδηγία που εξέδωσαν για έρευνες του «Μπαρμαρός» αποσκοπούν να δοκιμάσουν αντοχές και αντιδράσεις και όπως μας ελέχθη χαρακτηριστικά «τεντώνουν το σχοινί αλλά δεν το κόβουν».

Στην λογική αυτή η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στις 20 Οκτωβρίου η Άγκυρα δεν θα υλοποιήσει την οδηγία που εξέδωσε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση