ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βίλλιερς: «Απαράδεκτη η ενέργεια της Άγκυρας»

Κατέκρινε την πρόθεση της Άγκυρας να διεξάγει έρευνες εντοπισμού φυσικού αερίου

ΚΥΠΕ

Απαράδεκτη  ενέργεια που ξεκάθαρα παραβιάζει τα αναγνωρισμένα από το διεθνές δίκαιο κυριαρχικά διακαιώματα της Κύπρου, χαρακτήρισε η Βρετανίδα Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Τερέζα Βίλιερς, σε συνέντευξη που έδωσε στο LGR, την  πρόθεση  της Άγκυρας να διεξάγει έρευνες εντοπισμού φυσικού αερίου στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Εκφράζω τη βαθύτατη ανησυχία μου, πρόκειται  για ξεκάθαρη παραβίαση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύρου και προς τούτο μη αποδεκτή» δήλωσε η Υπουργός και Βουλευτής των Συντηρητικών της περιφέρειας Τσίπιγκ Μπάρνετ του Βόρειου Λονδίνου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Οπως αναφέρεται σε είδηση του LGR, ερωτηθείσα η κ. Βίλλιερς αν είναι ικανοποιημένη από την πρόσφατη δήλωση του Φόρειν Όφις, ο Εκπρόσωπος του οποίου εξέφρασε τη λύπη του για τη ναυτική οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία,  απάντησε εμφατικά πως την «καλωσορίζει» τονίζοντας στη συνέχεια πως η Βρετανική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα σε αυτή την «εισβολή», όπως η κ. Βίλιερς χαρακτήρισε την Τουρκική ενέργεια, εκφράζοντας την «ανησυχία» της και  «κάνοντας ξεκάθαρο εξ’ αρχής ότι τέτοιες πράξεις δεν βοηθούν, καλώντας ταυτόχρονα τις δυο πλευρές να απέχουν από εμπρηστικές δηλώσεις.»

Στην επισήμανση του LGR, ότι δεν υπήρξε κατηγορηματική καταδίκη της Άγκυρας, η βουλευτής των Συντηρητικών αντέτεινε ότι, κατά τη γνώμη της, είναι «σημαντικό ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε θέση να εκφράσει τις απόψεις της για τα θέματα αυτά». «Σαφώς η έννοια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης είναι αναγνωρισμένη από το διεθνές δίκαιο», σημείωσε  και για αυτό η παραβίασή της από την Τουρκία είναι  «μη αποδεκτή και επίσης επιζήμια για την επίλυση του Κυπριακού», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να διακόψει τις συνομιλίες με την Τουρκοκυπριακή πλευρά, η υπουργός είπε: « Κατανοώ την απόφασή του, δεδομένου του τι συνέβη. Γνωρίζω ότι απολαμβάνει της υποστήριξης όλου του πολιτικού κόσμου.  Σίγουρα πρόκειται για πισωγύρισμα, που  προφανώς όμως έχει προκληθεί από τις ενέργειες της Τουρκικής κυβέρνησης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση