ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συλικιώτης: Το Ε.Σ. να καταγγείλει τις τουρκικές ενέργειες

Παρέμβαση του Κύπριου Ευρωβουλευτή στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

ΚΥΠΕ

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλει να καταγγείλει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να αποτρέψει την παράνομη οδηγία του τουρκικού ΥΠΕΞ που τέθηκε σε εφαρμογή την 20η Οκτωβρίου, με την οποία δεσμεύει παράνομα περιοχές νοτίως της Κύπρου, παραβιάζοντας έτσι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τα δικαιώματα της ευρωπαϊκής εταιρείας ENI που διεξάγει αυτήν την περίοδο ερευνητικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτό δήλωσε σήμερα σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της συνεδρίας της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23-24 Οκτωβρίου), ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος υπογράμμισε επίσης ως “απαράδεκτο το ότι το Κοινοβούλιο, δεν συζητεί σήμερα την επιθετική και παράνομη στάση της Τουρκίας ενάντια ενός κράτους μέλους, παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η πολιτική μου ομάδα GUE-NGL”.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Συλικιώτης είπε πως “πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ τα οποία είναι κατοχυρωμένα από την Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και οριοθετημένα με τα γειτονικά κράτη”.

“Ζητούμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του με ένα κράτος μέλος υπό απειλή” είπε ο Ευρωβουλευτής, διερωτώμενος  “τι αξία έχει η πολυδιαφημιζόμενη ρήτρα αλληλεγγύης, όταν κάποιοι κωφεύουν στις πραγματοποιούμενες απειλές από μια χώρα που βρίσκεται σε ενταξιακή πορεία με την ΕΕ; Όταν αυτή η χώρα, είναι υπαίτια για την αναστολή του διαλόγου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, πρόβλημα από το οποίο υποφέρει ολόκληρος ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι”.

Ανέφερε παράλληλα ότι “η ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας απορρέει πρωτίστως από το γεγονός ότι η ενέργεια συνιστά βασικό ανθρώπινο αγαθό στο οποίο όλοι πρέπει να έχουμε ισότιμη πρόσβαση. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να αποτελεί ζητούμενο ανταγωνισμών που να εξελίσσονται σε οικονομικό ή στρατιωτικό πόλεμο αλλά πρέπει να υπηρετεί την ειρήνη και τους λαούς της Ευρώπης. Προς αυτή την κατεύθυνση το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα πρέπει να επικυρώσει το αυτονόητο” είπε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση