ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

191 χιλιάδες η αμοιβή της κας Γιωρκάτζη και με αύξηση

Το προεδρικό της έδωσε αύξηση 11000 εν μέσω κρίσης. Το γνώριζε αυτό ο Πρόεδρος ;

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στην Κεντρική Τράπεζα το συμβόλαιο που υπέγραψε η διοικήτρια πέρα από τα άλλα ζητήματα που έφερε στην επιφάνεια αποκάλυψε και μια ευαίσθητη για το πλατύ κοινό παράμετρο που έχει να κάνει με τις απολαβές της κ. Γιωρκάτζη.
Την ώρα που η οικονομική περισυλλογή έχει επιφέρει τα πάνω κάτω στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι οικονομικοί όροι του συμβολαίου της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας προκαλούν δικαιολογημένη έκπληξη αν ληφθεί υπόψη ότι η κ. Γιωρκάτζη στο συμβόλαιο που υπέγραψε πέτυχε αυτό που αποτελεί παρελθόν για την πλειοψηφία των πολιτών:

Τις αυξήσεις. Στο συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη που η «Κ» έχει στην κατοχή της την προσοχή του αναγνώστη τραβά η παράγραφος 4 (Α). Για να γίνουν κατανοητοί οι οικονομικοί όροι που απαίτησε η κ. Γιωρκάτζη θα επιχειρήσουμε με απλή σύγκριση με το αντίστοιχο κομμάτι του συμβολαίου του προκατόχου της Πανίκου Δημητριάδη. Αυτό δε που δημιουργεί θέμα τάξης για την κα Γιωρκάτζη είναι ο 'κακαλυμμένος' τρόπος που πρόσθεσε την αύξηση στις απολαβές της. Τρόπος που μόνο πολυ έμπειροι στις αποδοχές της Δημόσιας Υπηρεσίας μπορούν να καταλάβουν και να αντιληφθούν. Αυτή δε η παράγραφος πού πρόσθεσε δεν βρίσκονται εξ όσων γνωρίζουμε στα συμβόλαια Αυξεντιου και Χριστοδούλου που τόσο επικαλείται, αλλά ήταν φαίνεται δική της 'ανακάλυψη'.

Εκτός από την επίμαχη παράγραφο που αφορά ζητήματα ασυμβίβαστου ακόμα και για συγγενικά πρόσωπα που έχει αφαιρεθεί από το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη μεγάλες αποκλείσεις καταγράφονται και τις ετήσιες απολαβές.

Να υπενθυμίσουμε ότι το συμβόλαιο η κ. Γιωρκάτζη το υπέγραψε μέσα στην κρίση. Οι ετήσιες απολαβές του Πανίκου Δημητριάδη ο οποίος σημειωτέον  διορίστηκε το 2012   έφθαναν τις 181972 ευρώ. Οι 158067 αφορούσαν τις βασικές ετήσιες αποδοχές συν ένα επίδομα παραστάσεως 23095 ευρώ.

Η κ. Γιωρκάτζη με βάση το συμβόλαιό της έχει ετήσιες αποδοχές 192822 ευρώ. Δηλαδή 10850 ευρώ επιπλέον από τις ετήσιες αποδοχές του Πανίκου Δημητριάδη. Οι αύξηση αφορούσε τις βασικές αποδοχές – 168917 – ενώ το επίδομα παραστάσεως παρέμεινε στα επίπεδα του προηγούμενου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπλέον κάνοντας μια σύγκριση των συμβολαίων του προηγούμενου και της νυν διοικήτριας κάποιος παρατηρεί ότι ο κ. Δημητριάδης δεν είχε όρο για αυξήσεις 2007 – 2012. Κάτι προνοεί το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη.  Οι συγκεκριμένες αυξήσεις δεν είναι τιμαριθμικές αλλά οι λεγόμενες γενικές αυξήσεις του προσωπικού.

Το συγκεκριμένο θέμα το οποίο θα πρέπει να τύχει διευκρίνησης από την κυβέρνηση προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις. Μακριά από λαϊκίστριες λογικές και προσεγγίσεις η απαίτηση για αύξηση που αγγίζει τις 11 χιλιάδες ευρώ ετησίως αναδεικνύει   ηθικό ζήτημα για την ίδια την διοικήτρια. Η 'Κ' δεν δημοσιοποιεί το θέμα πάρα μόνο για να αναδείξει στοιχεία του χαρακτήρα της κρατικής αξιωματούχου.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η κ. Γιωρκάτζη έλαβε την αύξηση την στιγμή που στο συμβόλαιο του προηγούμενου διοικητή δεν υπήρχε ανάλογος όρος.

Το ίδιο θα πρέπει να πράξει και η κ. Γιωρκάτζη η οποία επί του παρόντος δεν έχει τοποθετηθεί για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση