ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΚΤ: Αρχισε η αγορά τιτλοποιημένων δανείων

Τα προγράμματα αυτά θα διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια

ΑΜΠΕ

REUTERS

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αγοράζει τιτλοποιημένα δάνεια (Asset-Backed Securities, ABSs), όπως ανακοίνωσε σήμερα το ίδιο το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης, σε μια κίνηση που έχει στόχο να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να δανείζουν περισσότερο ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

«Μετά τη δημοσίευση της νομικής πράξης για την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ABS, το Ευρωσύστημα άρχισε τις αγορές την 21η/11/2014», ανέφερε η ΕΚΤ μέσω Twitter.

Το πρόγραμμα είναι ο ένας πυλώνας της στρατηγικής που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ευελπιστεί ότι θα αυξήσει το μέγεθος του ισολογισμού του ιδρύματος σε έως και 1 τρισ. ευρώ. Ήδη, η Τράπεζα αγοράζει καλυμμένους τίτλους, μια θεωρούμενη ασφαλή μορφή χρέους, που συχνά βασίζεται σε υποθηκευμένα ακίνητα.

Τα προγράμματα αυτά θα διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η ΕΚΤ θα ανακοινώνει σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία για τις αγορές στις οποίες προβαίνει στον ιστότοπό της περί τις 16:30 τις Δευτέρες.

Εάν δεν φθάσει το όριο του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ που έχει ορίσει ή διαπιστώσει ότι η στρατηγική της δεν επαρκεί για να τονώσει στον επιδιωκόμενο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, η πίεση που αντιμετωπίζει το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ για να τυπώσει χρήμα ώστε να αγοράσει κρατικά ομόλογα, ασκώντας μια πολιτική γνωστή με τον όρο ποσοτική χαλάρωση.

Πάντως οι προσδοκίες των παραγόντων των αγορών όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό της ΕΚΤ είναι μάλλον περιορισμένες.

Για να περιορίσει τον κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει μόνο τα θεωρούμενα ως πιο ασφαλή τέτοια τιτλοποιημένα δάνεια, με την ελπίδα πως άλλοι επενδυτές θα αγοράσουν τους τίτλους που έχουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Έτοιμη για νέα μέτρα για αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εφαρμόσει νέα μέτρα πολιτικής για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη "χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση".

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, στο πλαίσιο της εντολής μας, για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο μας - και χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση», είπε ο κ. Ντράγκι σε τραπεζικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη, σημειώνοντας πως «θα εντείνουμε την πίεση και θα διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τα κανάλια μέσω των οποίων θα παρεμβαίνουμε, μεταβάλλοντας ανάλογα το μέγεθος, το ρυθμό και τη σύνθεση των αγορών μας».

Σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τον αποπληθωρισμό - μια επικίνδυνη καθοδική πορεία στην υποχώρηση των τιμών - στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει μειώσει όχι μόνο τα επιτόκια της σε νέα χαμηλά όλων των εποχών, αλλά και άρχισε μια σειρά από προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ώστε να διοχετεύσει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 "Με τις αποφάσεις μας σε σχέση με τη νομισματική πολιτική τον περασμένο Ιούνιο και ιδίως το Σεπτέμβριο, έχουμε μεταπηδήσει από το ένα πλαίσιο νομισματικής πολιτικής που βασίζεται κυρίως σε παθητική παροχή ρευστότητας σε μια πιο ενεργή και ελεγχόμενη διαχείριση του ισολογισμού μας", εξήγησε ο κ. Ντράγκι.

“Αναμένουμε ότι τέτοιες παρεμβάσεις θα επηρεάσουν την παραγωγή και τον πληθωρισμό”, επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι προετοιμάζεται ενεργά για πρόσθετες κινήσεις που θα χρειαστούν. Μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που εξετάζονται είναι η αποκαλούμενη ποσοτική χαλάρωση ή QE, η μεγάλη κλίμακα αγορά κρατικών ομολόγων, μια πολιτική που μέχρι τώρα χρησιμοποιήθηκε από άλλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, αλλά την έβλεπαν με σκεπτικισμό στην Ευρώπη.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), πιστεύουν ότι τα μέτρα αυτά θα υπερβούν την εντολή της ΕΚΤ, με την εκτύπωση χρήματος για τη χρηματοδότηση χρέους μιας χώρας.

Μέχρι τώρα, η ΕΚΤ είχε εστιάσει στην αγορά πακέτων δανείων γνωστά ως τιτλοποιημένα δάνεια (ABS) και αγορά των αποκαλούμενων καλυμμένων ομολόγων με στόχο τη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία.

Επίσης, είχε εφαρμόσει το αποκαλούμενο πρόγραμμα TLTROs που αφορά τη χορήγηση φθηνής χρηματοδότησης στις τράπεζες, υπό την προϋπόθεση ότι θα δανείσουν τις επιχειρήσεις.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση