ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας ασφαλιστικό και εργασιακά

Λίγο πριν από τις πέντε το πρωί της Τετάρτης ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών

ΑΜΠΕ

Λίγο πριν από τις πέντε το πρωί της Τετάρτης ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και της τρόικας στα γραφεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, στο Παρίσι. Οι συζητήσεις ήταν μαραθώνιες και κράτησαν περίπου 14 ώρες, ενώ στο επίκεντρο αυτών βρέθηκε το δημοσιονομικό κενό του 2015 που σύμφωνα με την τρόικα εκτιμάται στα 2,5 – 3 δισ.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι από τις δύο και μισή το μεσημέρι οπότε και άρχισε η συνάντηση στη βίλα Σεντ της γαλλικής πρωτεύουσας, μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου ο προϋπολογισμός εξετάστηκε σχεδόν εξαντλητικά, «γραμμή προς γραμμή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, για πολλά σημεία που αμφισβητούνται από την τρόικα, με το ΔΝΤ να τηρεί και πάλι κατά πληροφορίες πιο «σκληρή» στάση από τους Ευρωπαίους. Πάντως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες επικοινωνίες των δύο πλευρών, η τρόικα εμφανιζόταν να αποδέχεται ορισμένες από τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, χωρίς όμως να διαφαίνεται γεφύρωση του χάσματος για το δημοσιονομικό κενό, τουλάχιστον άμεσα.

Η συζήτηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, για ομαδικές απολύσεις, ασφαλιστικό και εργασιακά άρχισε περίπου στις έντεκα και μισή το βράδυ της Τρίτης τοπική ώρα για να ακολουθήσει περίπου μετά από μία ώρα η συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα φαίνεται πως σημειώθηκε κάποια πρόοδος στα θέματα των δύο συγκεκριμένων υπουργείων, ενώ τα σχετικά θέματα μαζί με αυτά του Δημοσίου θα απασχολήσουν και τις σημερινές συνομιλίες.

Η ελληνική πλευρά σε όλα τα θέματα, υποστήριξε τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη, τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μία επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση.

Μάλιστα μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε προσέγγιση σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης αλλά και απόσταση σε άλλες.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΠΑΡΙΣΙ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες στα γραφεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, βρέθηκε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στο ίδιο τραπέζι με τους επικεφαλής της τρόικας μετά εβδομάδες ανταλλαγής email και τηλεφώνων. Από τις 3.30 η ώρα το μεσημέρι, οπότε έφτασε πρώτα η ελληνική πλευρά στη Βίλα Σεντ, όπως λέγεται το κτίριο των διαπραγματεύσεων, το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν το δημοσιονομικό κενό. Τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισε η συζήτηση με τον κ. Γ. Βρούτση για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, που θα απασχολήσουν και τις σημερινές συνομιλίες, μαζί με τα θέματα του Δημοσίου. Μάλιστα φαίνεται πως σημειώθηκε κάποια πρόοδος στα θέματα των υπουργείων Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η ελληνική πλευρά, σε όλα τα θέματα, υποστήριξε τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη, τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μία επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση. Υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης αλλά και απόσταση σε άλλες.

Στη χθεσινή συνάντηση που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 5 το πρωί, ο προϋπολογισμός εξεταζόταν σχεδόν εξαντλητικά, «γραμμή προς γραμμή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, για πολλά σημεία που αμφισβητούνται από την τρόικα, με το ΔΝΤ να τηρεί και πάλι κατά πληροφορίες πιο «σκληρή» στάση από τους Ευρωπαίους. Πάντως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες επικοινωνίες των δύο πλευρών, η τρόικα εμφανιζόταν να αποδέχεται ορισμένες από τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, χωρίς όμως να διαφαίνεται γεφύρωση του χάσματος για το δημοσιονομικό κενό, τουλάχιστον άμεσα.

Κάτω από το μικροσκόπιο των δανειστών βρίσκονταν χθες οι προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, που είχε στείλει τα ξημερώματα της Κυριακής. Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά υποστήριξε πως η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2015 είναι ρεαλιστική και όχι μικρότερη όπως υπολογίζει η τρόικα, ενώ παρουσίασε και μία νεότερη εκτίμηση για τα έσοδα από νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων. Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι η εισπραξιμότητα από τον ΕΝΦΙΑ είναι καλύτερη από αυτή που εκτιμά η τρόικα, κρίνοντας από τις εισπράξεις των τελευταίων δύο μηνών.

Εν τω μεταξύ, σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο, με τα χρονικά όρια για το Εurogroup στις 8 Δεκεμβρίου να στενεύουν, έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται το σχέδιο Β, που δεν είναι άλλο από τεχνική επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης στην οποία όμως θα είναι συμφωνημένη από πριν η παροχή πιστοληπτικής γραμμής (ECCL) στην Ελλάδα για πιο ομαλή έξοδο στις αγορές. Ο ρόλος του ΔΝΤ σε κάτι τέτοιο παραμένει να αποσαφηνιστεί. Σημειώνεται ότι για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να το ζητήσει η ελληνική πλευρά.

Στο Βερολίνο, το κλίμα για τις διαπραγματεύσεις ήταν πιο θετικό, με την πεποίθηση ότι θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις και θα επιτρέψουν να βγει μια απόφαση στο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου. Από την ελληνική πλευρά βρίσκονται στο Παρίσι οι κ. Γκ. Χαρδούβελης, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Βρούτσης, Κ. Μητσοτάκης, Γ. Μαυραγάνης, Τ. Αναστασάτος, Χρ. Πρωτόπαπας (ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού κ. Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου.

 

 

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση