ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Σήμα κινδύνου» από την Ελεγκτική Υπηρεσία για το ΓεΣΥ

Δύσκολα μπορεί να υπάρξει συμμόρφωση εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί

ΚΥΠΕ

Ανησυχία εκφράζει η Ελεγκτική Υπηρεσία σχετικά με την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που αφορά την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και υποδεικνύει στο Υπουργείο Υγείας την ανάγκη για σχέδιο δράσης.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2013, την οποία επέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Υπηρεσία “εκφράζει ανησυχία για τη δυνατότητα συμμόρφωσης” με τα χρονοδιαγράμματα, “δεδομένων των σοβαρών αντιδράσεων που ήδη φαίνονται να εκδηλώνονται, τόσο από πολιτικά κόμματα, όσο και από επηρεαζόμενες ομάδες ενδιαφέροντος (π.χ. εργαζόμενοι), αναφορικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο”. Η Ελεγκτική Υπηρεσία, αφού διευκρινίζει ότι δεν υπεισέρχεται καθ` οιονδήποτε τρόπο σε θέματα πολιτικής, θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει εκ μέρους του Υπουργείου σχέδιο δράσης για χειρισμό των εξελίξεων και επίτευξη του τελικού στόχου υλοποίησης του ΓεΣΥ εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Το ΓεΣΥ, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο Συναντίληψης του Μαΐου 2014, θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά σε τρεις φάσεις:

- Φάση Α: Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – επισκέψεις σε οικογενειακό ιατρό και παιδιάτρους (ημερ. εφαρμογής 1.7.2015).
- Φάση Β: Εισαγωγή επιπρόσθετων υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών από Ιατρούς Ειδικοτήτων για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και των εξωνοσοκομειακών φαρμάκων (ημερ. εφαρμογής 1.1.2016)
- Φάση Γ: Πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ, η οποία θα περιλαμβάνει επιπρόσθετα, όλες τις υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, νοσηλεία εσωτερικών ασθενών κ.ά. (ημερ. εφαρμογής 1.7.2016)

Μεγάλη καθυστέρηση και αδυναμίες σε υλοποίηση ζητημάτων του ΓεΣΥ
Η Ελεγκτική Υπηρεσία εντοπίζει καθυστερήσεις ή και αδυναμίες σε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Παρατηρεί ότι η υλοποίηση σημαντικών έργων απαραίτητων για την εφαρμογή του Σχεδίου Υγείας, όπως η αναδιοργάνωση/αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και η κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τα οποία θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί ως προτεραιότητα, σημείωσαν μεγάλη καθυστέρηση. “Αντ` αυτών, η Υπηρεσία μας παρατήρησε ότι δόθηκε προτεραιότητα (κυρίως από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας) στα έργα τα οποία είναι κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα και απαιτείτο η πρόσληψη Συμβούλων, με κόστος αρκετών εκατομμυρίων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έκθεση στην αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, στην αυτονόμησή τους και στην κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Ο αρχικός σχεδιασμός βάσει του αναθεωρημένου Μνημονίου Συναντίληψης του Μαΐου 2014, περιλήφθηκε πρόνοια για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και έγκριση της σχετικής νομοθεσίας μέχρι το Νοέμβριο του 2014. Οπως αναφέρεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του στις 10.9.2014 αποφάσισε ακύρωση προηγούμενης απόφασης Υπουργικού (24.4.2013) και την έγκριση των βασικών αρχών βάσει των οποίων το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία θα συντάξει το σχετικό νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Τέλη του 2014 η κοστολόγηση υπηρεσιών
Σε σχέση με την κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, σημειώνεται ότι όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εκκρεμεί η κοστολόγηση των παρεχόμενων από τα κρατικά νοσηλευτήρια υπηρεσιών υγείας, η οποία θεωρείται απαραίτητη για σκοπούς εφαρμογής του ΓεΣΥ. “Οπως έχουμε πληροφορηθεί, το Υπουργείο έχει αρχίσει τη συλλογή και επεξεργασία οικονομικών και στατιστικών στοιχείων για διεξαγωγή σχετικής κοστολόγησης, η οποία αναμένεται να αποπερατωθεί περί τα τέλη 2014”, προστίθεται.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι “η κοστολόγηση είναι απαραίτητη και ανεξάρτητα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ώστε το κράτος να γνωρίζει τι του στοιχίζει η κάθε παρεχόμενη υπηρεσία από τα κρατικά νοσηλευτήρια για σκοπούς ορθής πληροφόρησης της διεύθυνσης, αλλά και για σκοπούς σύγκρισης στις περιπτώσεις αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα”.

Άνευ ελέγχου η έκδοση καρτών νοσηλείας
Σε ό,τι αφορά την έκδοση των καρτών νοσηλείας, ο Γενικός Ελεγκτής παρατηρεί ότι το Υπουργείο Υγείας ως αρμόδιο δεν έχει υιοθετήσει/εαφρμόσει, μέχρι σήμερα, οποιοδήποτε μηχανισμό ελέγχου της διαδικασίας έκδοσης των καρτών τόσο από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη όσο και από τα Ταχυδρομικά Γραφεία, αλλά και από λειτουργούς του ίδιου του Υπουργείου.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει όπως, “με στόχο τη διασφάλιση της έκδοσης καρτών νοσηλείας μόνο σε δικαιούχους με βάση τους περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών Γενικούς Κανονισμούς του 2000 έως 2013, και προς αποφυγή του ενδεχόμενου διασπάθισης δημόσιου χρήματος, το Υπουργείο θα πρέπει να προβεί σε άμεσες ενέργειες για εφαρμογή μηχανισμού ελέγχου”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση