ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τελεσίγραφο από Τρόικα στην Αθήνα

Kathimerini.gr

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Τις απαντήσεις της κυβέρνησης εντός των επόμενων ωρών περιμένει η τρόικα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Παράγοντες της τρόικας ανέφεραν στην «Κ» ότι «ο χρόνος τελειώνει και μόνο ένα πακέτο ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά μέσα στις επόμενες ώρες θα καθιστούσε εφικτή την εκκίνηση των τεχνικών εργασιών για να κλείσει ο έλεγχος». Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι οι φορείς της τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) έχουν κοινή θέση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και έχουν τη βούληση να κλείσει ο έλεγχος, αλλά περιμένουν από την Αθήνα καθαρές δεσμεύσεις κυρίως στα παρακάτω θέματα:

1. Αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού του 2015, το οποίο η τρόικα εκτιμά ότι κινείται στα 2,5 με 3 δισ ευρώ.

2. Προώθηση μίας αξιόπιστης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

3. Αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ.

4. Ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων.

5. Τροποποιήσεις στον σχέδιο της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων για τα χρέη προς τις εφορίες.

Παράλληλα, πηγές της τρόικας υποστηρίζουν πως τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης έχουν καταστήσει σαφές ότι πριν προχωρήσει η επόμενη ημέρα της Ελλάδας (που θα προβλέπει μία προληπτική πιστωτική γραμμή, ή το γνωστό πλέον ΕCCL), θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων, το να τελειώσει το ισχύον Μνημόνιο χωρίς να έχει κλείσει ο έλεγχος θα αποτελεί «πραγματικό κίνδυνο» για την χώρα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Το άγνωστο τετ α τετ με Κασσελάκη και η μέτρηση που δείχνει με ποιο σχηματισμό ταυτίζουν οι ψηφοφόροι τον πρώην πρωθυπουργό ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ