ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Άγκυρα ζητά την παρέμβαση της Ε.Ε. στο Κυπριακό

Μποζκίρ:«Ντροπή να παραμένει άλυτο το Κυπριακό για 50 χρόνια»

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη

Μιλώντας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού», ο Υπουργός Ε.Ε. τονίζει ότι έχει έρθει πλέον η ώρα για να επέμβει η Ε.Ε. στο Κυπριακό.

Επισημαίνοντας, ότι είναι αναγκαία η επίλυση του Κυπριακού, για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., ο Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε τα εξής: «Πράγματι οι χώρες της Ε.Ε., που ‘κρύβονται’ πίσω από το Κυπριακό, θα πρέπει πλέον να αναλάβουν δράση. Το γεγονός ότι το Κυπριακό συνεχίζει να υφίσταται 50 έτη αποτελεί ντροπή για την παγκόσμια ειρήνη, για την Ε.Ε., για τις ΗΠΑ, για το ΝΑΤΟ».

Ο Υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά και στην περίπτωση της διαιρεμένης Λευκωσίας. «Ενώ κατέρρευσαν όλα τα τείχη στον κόσμο και γιορτάσαμε το 25ο έτος από την κατάρρευση του τείχους στο Βερολίνο, ακόμη υπάρχει ένα διαιρεμένο νησί, η πόλη της Λευκωσίας είναι χωρισμένη με τείχη και πράγματι αυτό δεν χωράει σε καμία συνείδηση», υπογράμμισε ο κ. Μποζκίρ.

Υπογραμμίζοντας ότι η Σουηδία είναι αρκετά ενημερωμένη και επιδεικνύει ενδιαφέρον για το Κυπριακό, ο Bozkır συνέχισε λέγοντας: «Η Σουηδία μπορεί να αποτελέσει τη χώρα της οποίας οι ενέργειες μπορεί να έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις (και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.). Εν προκειμένω, πιστεύω ότι τόσο αναφορικά με το άνοιγμα των κεφαλαίων όσο και από την άποψη της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, υπάρχει η ανάγκη για μια αντίδραση που θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες (το φαινόμενο της πεταλούδας – ακριβής μετάφραση). Αυτή μπορεί να ξεκινήσει και από τη Λετονία και από το Λουξεμβούργο και από τη Σουηδία. Όμως, η Γερμανία, μπορεί να λύσει το ζήτημα και άμεσα, εφόσον το επιθυμεί».
Πώς να διαβάσουμε το νέο κάλεσμα της Άγκυρας;

Με ποιον τρόπο η Λευκωσία θα πρέπει να διαβάσει το νέο κάλεσμα της Άγκυρας; Μια καλά πληροφορημένη πηγή της «Κ» τονίζει ότι η Άγκυρα δίνει στην Ε.Ε. πολύ διαφορετικό ρόλο στο Κυπριακό σε σχέση με τις πρόσφατες προτάσεις της Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, η Άγκυρα δεν επιθυμεί να δει την Ε.Ε. στο τραπέζι των συνομιλιών. Η τουρκική πλευρά ζητά από την Ε.Ε. να ασκήσει πιέσεις στην Λευκωσία για ένα γρήγορα αποτέλεσμα στις συνομιλίες.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση