ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ξεχωριστή Ambra Medda

Μιλά για τις τάσεις, τους designers και την οικονομική κρίση

Kathimerini.gr

Ιωάννα Αλεξάτου


Έχει διαμορφώσει το παγκόσμιο design και συνεχίζει, ανακαλύπτοντας νέα ταλέντα, εκπαιδεύοντας και προβάλλοντας ό,τι έχει αξία μέσα από το site της larcobaleno.com. Η γεννημένη στη Ρόδο Ambra Medda μίλα για τις τάσεις, τους designers, την οικονομική κρίση, την αξία του χειροποίητου, αλλά και για τις αναμνήσεις της από την Ελλάδα, στην οποία λατρεύει να επιστρέφει. 

Πότε ήταν η πρώτη φορά που ανακαλύψατε την αγάπη και το πάθος σας για το design;
Αγαπούσα το design από πολύ νεαρή ηλικία. Μεγάλωσα σε ένα πολύ δημιουργικό και φιλελεύθερο περιβάλλον. Η μητέρα μου είχε γκαλερί στο Μιλάνο και το Λονδίνο, όπου μεγάλωσα. Είχα τη μεγάλη τύχη να την παρακολουθώ να ενορχηστρώνει εντυπωσιακές εκθέσεις σπουδαίων designers.    

Ποια είναι τα ορόσημα στην καριέρα σας και τα projects που την καθόρισαν;
Η ίδρυση και η διεύθυνση του Design Miami και του Design Miami/ Basel το 2005 ήταν μία απίστευτα πλούσια εμπειρία. Η έκθεση έδινε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συναντιούνται δύο φορές το χρόνο και να γιορτάζουν το εξαιρετικό design. Οι καλύτεροι dealers, επιμελητές, συλλέκτες και δημιουργικά μυαλά συμμετείχαν σε ομιλίες, εκθέσεις, dinner parties, συναντήσεις, δημιουργώντας μία εντυπωσιακή και μεταδοτική ενέργεια, πολύ αναγκαία στο design. Ήταν συναρπαστικό! Μία ακόμη ενδιαφέρουσα στιγμή, επαγγελματικά όσο και προσωπικά, ήταν η έκθεση Craft Punk που οργανώσαμε με τη Fendi στο Μιλάνο στη διάρκεια του Salone del Mobile. Ήταν την εποχή που χτύπησε η οικονομική κρίση και όλοι έπρεπε να συγκεντρωθούμε, να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να πράξουμε με ό,τι είχαμε. Δεν υπάρχει τίποτε σαν την κρίση για να παρακινήσει τους ανθρώπους και να επιτρέψει να προκύψουν δημιουργικές λύσεις και ενδιαφέρουσες ιδέες! Το πιο πρόσφατο ορόσημο στην καριέρα μου είναι η συν-ίδρυση του larcobaleno.com με το συνέταιρό μου Oliver Weyergraf. Δημιουργήσαμε ένα site ορμώμενο από τη δημοσιογραφία, αφιερωμένο στο καλύτερο design του κόσμου, ενώ πουλάμε και αποστέλλουμε τα πάντα σε όλο τον πλανήτη. Είναι huge ως δουλειά, αλλά το λατρεύω! 

Ποια είναι τα στοιχεία που ορίζουν το στυλ σας και την προσέγγισή σας στο design;
Με εμπνέουν ιδιαίτερα η χειροτεχνία και η φύση.

Οι σχεδιαστές που θαυμάζετε;
India Mahdavi, Max Lamb, Tokujin Yoshioka, Tom Dixon, Andrea Anastasio, Michael Anastassiades και Yuri Suzuki, είναι όλοι ενεργοί designers των οποίων το έργο θαυμάζω και ακολουθώ.

Ένας σχεδιαστής που ονειρεύεστε να του πάρετε συνέντευξη;
Θα ήθελα να έχω πάρει συνέντευξη από τον Gio Ponti όσο ζούσε.

Ποια είναι τα κριτήρια που διακρίνουν ένα νέο ταλέντο;
Ένα νέο ταλέντο πρέπει να προσφέρει φρέσκια οπτική και αυθεντική προσέγγιση. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα πράγματα στον κόσμο αυτή τη στιγμή, οπότε οτιδήποτε φτιάχνεται χρειάζεται, με κάποιον τρόπο, να προσθέτει στη συζήτηση ή να προσφέρει κάτι νέο και ιδιαίτερο.   

Το ένστικτο παίζει ρόλο στις νέες επενδύσεις;
Για εμένα βέβαια παίζει. Πιστεύω έντονα πως πρέπει να αγοράζεις διότι αγαπάς κάτι, όχι από κερδοσκοπία. 

Οι ανερχόμενοι designers, για τους οποίους πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα;
Studio Glithero, Camilla Barnard, Martino Gamper, Wieki Somers, Rooms και Betil Dagdelen.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι σημαντικότερες αλλαγές στην πορεία του design τα τελευταία 20 χρόνια;
Το συλλεκτικό design έχει γίνει ευρέως αναγνωρίσιμο και η αγορά έχει μεγαλώσει σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται και αγοράζουν συλλεκτικό design είναι περισσότεροι από ποτέ στο παρελθόν. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα οι σημερινοί designers να έχουν περισσότερο την ευκαιρία να ζήσουν από τη δουλειά τους και να αναγνωριστούν. 

Μπορείτε να επιλέξετε τα κομμάτια ή τους designers που έκαναν τη διαφορά;
Σε σχέση με την αγορά, οι Carlo Mollino, Marc Newson, Ron Arad, Jean Prouvé, Gio Ponti, καθώς και οι Ettore Sottsass, Andrea Branzi, Le Corbusier ή η Zaha Hadid σίγουρα έχουν κερδίσει πολύ εντυπωσιακές τιμές στο έργο τους.

Πιστεύετε στις τάσεις? Αν ναι, ποιες είναι οι επερχόμενες τάσεις στο design;
Υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον και εκτίμηση για τη χειροτεχνία. Όταν λέω χειροτεχνία εννοώ τα σύγχρονα κεραμικά, το έπιπλο, το ύφασμα, τα φωτιστικά ή οτιδήποτε φτιάχνεται με το χέρι σε εργαστήριο ή στο studio ενός designer. Νομίζω ότι οι άνθρωποι έλκονται από αντικείμενα που έχουν ψυχή ή αφηγούνται μια ιστορία, που τα έχει αγγίξει το ανθρώπινο χέρι. Η αίσθησή μου είναι πως ζώντας σε αβέβαιες εποχές, οι άνθρωποι αναζητούν να περιστοιχίζονται από κομμάτια που τους κάνουν να νιώθουν ασφάλεια και άνεση, που είναι «τίμια», που έχουν υφή και ψυχή. Επίσης, παρατηρώ ότι υπάρχουν περισσότερες γυναίκες που ξεχωρίζουν, και με ευχαριστεί πολύ να βλέπω και να μπορώ να υποστηρίζω το νέο γυναικείο ταλέντο. Παράλληλα, υπάρχει περισσότερη δράση από την Ασία. Τόσο πολλοί ενδιαφέροντες νέοι δημιουργοί και υλικά που αναδεικνύονται από την Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα.

Βλέπετε θετική επίδραση της παγκόσμιας κρίσης όσον αφορά το design;  
Απόλυτα! Το design αφορά τη λύση του προβλήματος, οπότε δεν υπάρχει καλύτερο πεδίο να ωφεληθείς από την κρίση. Πιστεύω ότι η κρίση δημιουργεί κίνητρο στους ανθρώπους, σε γενικές γραμμές, να σκεφτούν περισσότερο, να είναι πιο επινοητικοί και να χρησιμοποιήσουν το δημιουργικό μυαλό τους για να βρίσκουν καλύτερες λύσεις. Μια πραγματική ευφυΐα μπορεί να δημιουργήσει ομορφιά ή ένα λειτουργικό προϊόν ανεξαρτήτως budget.

Πώς ξεκίνησε το L’Arcobaleno;    
Ήθελα να δημιουργήσω μία πλατφόρμα που θα επέτρεπε στους ανθρώπους διεθνώς να μάθουν για το design και τη χειροτεχνία από όλο τον πλανήτη. Η ελπίδα μου ήταν να δημιουργήσω ένα κατάστημα και ένα περιοδικό αφιερωμένο στην προώθηση της πιο εξαιρετικής επιλογής έργων και στις ιστορίες πίσω από τους δημιουργούς τους.   

Τι άλλαξε σε σχέση με το περιεχόμενο και την προσέγγιση;
Το video και οι εικόνες παραμένουν οι μεγάλοι νικητές όσον αφορά την πληροφόρηση και το να τραβήξουν την προσοχή των ανθρώπων. Ζούμε σε έναν «οπτικό» κόσμο και το κοινό επιζητεί τη «γρήγορη πληροφόρηση»

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Αυτή την περίοδο δουλεύω μια σειρά από video με χειροτεχνία από διαφορετικές περιοχές του κόσμου: Νέα Ζηλανδία, Αμερική, Ασία, Αφρική… Θα είναι ελπίζω το ξεκίνημα για μια σειρά στην τηλεόραση που θα προβάλλει με διασκεδαστικό τρόπο τις παραδόσεις σε χώρες όλου του πλανήτη. 

Τι σημαίνει για εσάς «σπίτι»;
Βασικά όπου είναι η βαλίτσα μου και ο φίλος μου. Αλλά την αίσθηση του «σπιτιού» μπορώ να τη νιώσω οπουδήποτε: σε ένα δείπνο με κάποιο στενό φίλο στο Παρίσι ή μόνη μου στο αεροδρόμιο. Έχει σχέση με το πώς αισθάνεσαι, όχι με το πού βρίσκεσαι.

Πώς είναι το σπίτι σας;
Γεμάτο με υφάσματα και αντικείμενα που αγοράζω για έρευνα ενώ ταξιδεύω. Μία μίξη από vintage και σύγχρονο design, με πινελιές χρώματος και χιούμορ. Μου αρέσει η χειροτεχνία, οπότε έχω πολλά καλάθια παντού στο χώρο.

Πώς είναι μία τυπική σας εβδομάδα;
Δεν υπάρχει πραγματικά μια τυπική εβδομάδα. Κάθε μία είναι τόσο διαφορετική: Είτε ταξιδεύω για να εξερευνήσω και να βρω εμπόρευμα και νέα ταλέντα για να τα παρουσιάσω στο website, ή βρίσκομαι στο σπίτι, στο Λονδίνο, σε συναντήσεις με ανθρώπους του κλάδου, ή δουλεύω εκτός γραφείου με την ομάδα μου στο Βερολίνο. Μπορεί να είμαι στη Βυρηττό για ένα φεστιβάλ design, στην Ελλάδα φτιάχνοντας ένα video για υφάσματα ή στα εγκαίνια ενός μουσείου στην Πόλη του Μεξικού. Κάθε εβδομάδα παρουσιάζει νέες συνθήκες και πιθανότητες.

Ποιοι είναι οι δεσμοί σας με την Ελλάδα;
Είμαι απίστευτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα. Η οικογένειά μου ζούσε στη Ρόδο για τέσσερα χρόνια. Εκεί γνωρίστηκαν οι γονείς μου και εκεί γεννήθηκα. Κρατήσαμε το σπίτι μας στη Ρόδο (το μοναδικό οικογενειακό σπίτι που έχουμε ακόμη), όπου επέστρεφα κάθε καλοκαίρι όσο μεγάλωνα. Τώρα προσπαθώ να πηγαίνω όσο πιο συχνά μπορώ - για να είμαι ειλικρινής θα βρίσκομαι στο νησί το Σαββατοκύριακο για μια γρήγορη απόδραση και για να δω το φίλο μου Μιχάλη Μελένο στο υπέροχο ξενοδοχείο του. (www.melenoslindos.com)

Αναμνήσεις
Οι καλύτερες αναμνήσεις της ζωής μου είναι από την Ελλάδα: να κυνηγάω τα γαϊδουράκια με τα Ελληνόπουλα του χωριού μου, να λούζω τα μαλλιά μου με τα υπόλοιπα κορίτσια στη βρύση της πλατείας, να κάνω ποδήλατο στην εξοχή, μεγάλα γεύματα με φίλους και οικογένεια, που ακολουθούσαν τουρνουά τάβλι


Το ουράνιο τόξο της

  • Αγαπημένοι τόποι είναι η Ρόδος, η Ύδρα, η Πάτμος, η Φολέγανδρος και η Μήλος.
  • Διαβάζω τα βιβλία του Krishnamurti - είναι καταπληκτικά, με γεμίζουν έμπνευση.
  • Ακούω Reggae και Soul
  • Αγαπημένη μου πόλη είναι η Νάπολη και η Πόλη του Μεξικού.
  • Χαλαρώνω με μια βόλτα στο Hyde Park με το φίλο μου και με island hopping στην Ελλάδα το καλοκαίρι.
  • Χαμογελάω απολαμβάνοντας χωριάτικη σαλάτα και φρέσκο ψάρι σε μια ελληνική αμμουδιά!
     
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση