ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιπαράθεση ΕΕ και Μαρόκου για την ντομάτα

Αντιδρούν οι παραγωγοί της Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας

ΚΥΠΕ

Οι φετινές εξαγωγές του Μαρόκου προς τις ευρωπαϊκές αγορές ξεπέρασαν κατά 50% τις περσινές ποσότητες, με τους παραγωγούς της Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας να αντιδρούν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο και να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ANSAmed, τον κώδωνα του κινδύνου για τους Ευρωπαίους παραγωγούς έκρουσε η αύξηση των εισαγωγών κατά 66% τον Οκτώβριο και κατά 55% τον Νοέμβριο στη Μασσαλία, που αποτελεί κομβικό σημείο για τις Ευρωπαϊκές αγορές.

Παραγωγοί από τα τρία κράτη μέλη, υπό την ομπρέλα της ισπανικής ομοσπονδίας εισαγωγέων και εξαγωγέων FEPEX κατήγγειλαν το «χάος στις μαροκινές εξαγωγές, οι οποίες διαταράσσουν την αγορά της Ένωσης με καταστροφικές συνέπειες».

Το Μαρόκο είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ντομάτας παγκοσμίως, με το ποσοστό της ντομάτας να ανέρχεται στο 53% του συνόλου των εξαγωγών του Βασιλείου σε ότι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, με τζίρο 315 εκ. ευρώ το 2013. Οι Ευρωπαϊκές αγορές απορροφούν το 85% των εξαγωγών ντομάτας. Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Μαρόκου προβλέπει παρέμβαση της Ευρώπης εφόσον οι εξαγωγές υπερβαίνουν την μέση διακύμανση, με στόχο να αποφευχθεί η διαταραχή των αγορών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση