ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το ζήτημα του χαλλουμιού

Έκκληση προς Ε/κ και Τ/κ να βοηθήσουν στην προστασία του χαλλουμιού από μιμητές

ΚΥΠΕ

Στόχος είναι Ε/κ και Τ/κ μαζί να προστατέψουμε το χαλούμι από ξένους μιμητές, δήλωσε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Σε σχέση με τα δημοσιεύματα σε σχέση με το χαλούμι θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα συνεργασία με τις Βρυξέλλες και τις εδώ αρμόδιες υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό.

Γνωρίζουμε, πρόσθεσε, «ότι ο κ. Άιντε έχει συζητήσει το θέμα, ανάμεσα σε άλλα θέματα, στις επαφές του στις Βρυξέλλες, όπως και ότι οι Τ/κ εδώ και καιρό έχουν προβεί σε αλλεπάλληλα διαβήματα εκφράζοντας κατά τη γνώμη μας αδικαιολόγητες και άκαιρες ανησυχίες».

Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει προβεί αναφορά τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και στις Βρυξέλλες ότι αυτό το θέμα είναι εκτός των όρων εντολής και αρμοδιοτήτων του κ. Άιντα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι «έχουμε προβεί στα δέοντα καθιστώντας σε όλους σαφές ότι η αίτηση καταχώρησης ονομασίας προέλευσης αποτελεί δικαίωμα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

«Μέσα σ` αυτό το πλαίσιο η Κυπριακή Κυβέρνηση ασκώντας το δικαίωμά της αυτό έχει ακολουθήσει πιστά την προβλεπόμενη διαδικασία και ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι Κύπριοι, Ε/κ και Τ/κ, είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ενστάσεις όταν ακόμη βρισκόμασταν στο στάδιο της εσωτερικής διαβούλευσης».

Ο κ. Χριστοδουλίδης συνέχισε λέγοντας ότι «όπως γνωρίζετε ζητήσαμε να καταχωρηθεί το όνομα χαλούμι και hellim με τόπο παραγωγής ολόκληρη την Κύπρο».

Στόχος, είπε, «είναι να χτίσουμε στον ιστορικά ενοποιητικό χαρακτήρα του χαλουμιού, που αποτελεί κοινή παράδοση και ιστορική πραγματικότητα της Κύπρου». Επομένως, πρόσθεσε, «αυτή την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει στη βάση τεχνικών και πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων τον φάκελο που έχει υποβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία προς το συμφέρον – επαναλαμβάνω – όλων των πολιτών της, θα πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε δυνάμεις, Ε/κ και Τ/κ, για να προστατέψουμε το προϊόν μας από ξένους μιμητές».

«Αυτός είναι ο στόχος και εδώ θα πρέπει να επικεντρωθούμε αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση