ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο γύρος του Παρισιού σε 20 εκθέσεις

Μίνι οδηγός τέχνης στην Πόλη του Φωτός.

Kathimerini.gr

ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΡΔΑΚΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Οι εκθέσεις στο Παρίσι μοιάζουν πάντα με έναν μεγάλο εικαστικό γύρο στον κόσμο, ένα διεθνές καλλιτεχνικό καλειδοσκόπιο με μερικές από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις που συμβαίνουν σε αυτόν! Από την προκλασική Ελλάδα του Ερρίκου Σλήμαν έως το σύγχρονο Μαρόκο, αυτή η χειμωνιάτικη επιστροφή στο Παρίσι τα έχει όλα. Προσθέστε την επαναλειτουργία του Μουσείου Πικάσο, που άνοιξε πάλι τις πόρτες του στο Μαρέ, μετά πέντε χρόνια έργων ανακαίνισης, όπως επίσης το υπερσύγχρονο ίδρυμα Louis Vuitton, που άνοιξε πρόσφατα, και σίγουρα δεν θα... πλήξετε.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

1 | Η έκθεση «Η Ελλάδα των αρχών, μεταξύ ονείρου και αρχαιολογίας» μάς μεταφέρει στην εποχή των ανασκαφών της περιόδου των πρώτων εντυπωσιακών πολιτισμών της λεκάνης του Αιγαίου, με τις εκπληκτικές ανακαλύψεις των μεγάλων σκαπανέων του χώρου: του Σλήμαν στις Μυκήνες το 1876 και της ομηρικής Τροίας ανάμεσα στο 1871 και το 1890. Αλλά και στις ανακαλύψεις του Εβανς στην Κνωσό από το 1900 και μετά. Μια αρχαιολογική εποποιία των αρχών του περασμένου αιώνα, που παρουσιάζεται με μεγάλη επιστημονική ακρίβεια στο εξαιρετικό αρχαιολογικό μουσείο του Saint-Germain-en-Laye, έξω από το Παρίσι, με πολύ εύκολη πρόσβαση μέσω του προαστιακού RER.
> Εως 19 Ιανουαρίου, www.musee-archeologienationale.fr
    
2 | Η Ελλάδα, που έτσι κι αλλιώς φέτος απασχολεί όλο τον κόσμο ένεκα Αμφίπολης, εκπροσωπείται και από άλλη μία έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί και πύλη προς την Ανατολή». Εδώ συγκεντρώνονται ευρήματα από τα μουσεία της Ρόδου και της Κοπεγχάγης, αλλά και από το Λούβρο και το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, τα οποία ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές που έκαναν στο παρελθόν Γάλλοι, Αγγλοι, Ιταλοί και Ελληνες αρχαιολόγοι. Χρονολογούνται δε από την Εποχή του Χαλκού (14ος αι. π.Χ.) έως την Αρχαϊκή περίοδο (6ος αι. π.Χ.).
> Εως 10 Φεβρουαρίου, www.louvre.fr/en

ΜΑΡΟΚΟ ΕΠΙ ΤΡΙΑ

3 | «Το Μαρόκο του Μεσαίωνα: μια αυτοκρατορία από την Αφρική στην Ισπανία». Πρόκειται για ένα υπέροχο ταξίδι στην τέχνη των χαλιφάτων της Φεζ και του Μαρακές έως την «εγκατάσταση» των Αράβων στην Ανδαλουσία, με ό,τι μεγαλόπρεπο και μοναδικό έχετε ήδη δει ή πρόκειται να δείτε από τον ισλαμικό πολιτισμό στα ανάκτορα της Αλάμπρα, της Σεβίλλης κ.λπ. Μια γνωριμία με τον απίθανο αυτό πολιτισμό με 200 έργα ανάμεσα σε ανατολίτικα μοτίβα και γεωμετρικά διακοσμητικά της ερήμου. Και αυτή η έκθεση είναι στο Μουσείο του Λούβρου.
> Εως 19 Ιανουαρίου, www.louvre.fr

4 | Σε συνέχεια της προηγούμενης έκθεσης, αξίζει να επισκεφτείτε επίσης το Μουσείο Ντελακρουά (Musée National Delacroix) σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Παρισιού, για να δείτε μια ενδιαφέρουσα παράθεση έργων ζωγραφικής και σχεδίων του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου με αντικείμενα που έφερε ο ίδιος από το ταξίδι του στη Βόρεια Αφρική το 1832 και τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης.
> Εως 2 Φεβρουαρίου, www.musee-delacroix.fr

5 | «Το σύγχρονο Μαρόκο» (Le Maroc Contemporain): Ο,τι δείτε εδώ θα σας μείνει αλησμόνητο. Οργανώνεται από το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι (Institut du Monde Arabe), του οποίου μάλιστα προΐσταται και ο πολύ δραστήριος Jacques Lang, και είναι δίχως άλλο η σημαντικότερη έκθεση που αφιερώθηκε ποτέ στο σύγχρονο Μαρόκο. Ενα πανόραμα του πολιτισμού του, που κατακλύζει όλο το κτίριο, μέσα από μια πολύχρονη προσπάθεια συγκέντρωσης έργων τέχνης από όλη τη χώρα, με 90 καλλιτέχνες, εκ των οποίων πολλοί από το Μαρακές. Πανέμορφα αντικείμενα, κατασκευές, πίνακες και εικόνες από αυτόν τον φανταστικό κόσμο. Εδώ αξίζει να πούμε ότι στο Ραμπάτ του Μαρόκου άνοιξε ήδη το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ σύντομα θα ανοίξει ένα και στο Μαρακές. Η έκθεση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου (1, rue des Fossés Saint-Bernard, Place Mohammed V).
> Εως 25 Ιανουαρίου, www.imarabe.org

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

6 | Η εποχή των Μάγια είναι η άλλη μεγάλη αποκάλυψη στο πάνελ των πολιτισμών του κόσμου. Στην ομώνυμη έκθεση θα δείτε 400 άγνωστα έργα από το Μεξικό, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, μέσα από τα 2.000 χρόνια ιστορίας του εντυπωσιακού πολιτισμού, που προηγήθηκε κατά πολύ των Αζτέκων. Στην παρακμή του, έμειναν πόλεις και ευρήματα που βγήκαν από την αφάνεια μόλις τον 19ο αιώνα. Ανάγλυφα, κεραμικά, μάσκες, πολύτιμα αντικείμενα κοσμήματα κ.λπ. που ξέφυγαν από το αδηφάγο μάτι των Κονκισταδόρ. «Mayas», λοιπόν, στο Μουσείο του Quai Branly.
> Εως 8 Φεβρουαρίου, www.quaibranly.fr/en/

7 | Στο Grand Palais στο τρίγωνο των πολύ σημαντικών μουσείων της πόλης, ανάμεσα στο Λούβρο και τη γέφυρα Alexandre III, διοργανώνεται η αναδρομική έκθεση του διάσημου Ιάπωνα ζωγράφου Katsushika Hokusai (1760-1849). Μια σπάνια ευκαιρία να θαυμάσουμε την τεχνοτροπία της ιαπωνικής estampe -στάμπας δηλαδή- υπό τον τίτλο «Το μεγάλο Κύμα», με φανταστικές εικόνες από το όρος Fuji και χίλιες άλλες πλευρές μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας που άφησε πάνω από 30.000 έργα.
> Εως 18 Ιανουαρίου, www.grandpalais.fr

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

8 | Στα κλασικά «αξεπέραστα», η Αναγέννηση είναι πάντα παρούσα. Στο Μουσείο Jacquemart André, μη χάσετε το αφιέρωμα στον Pietro Perugino, την εμβληματική μορφή της ιταλικής Αναγέννησης, ο οποίος έχει μείνει γνωστός στην ιστορία ως ο δάσκαλος του Ραφαήλ. Η έκθεση με τίτλο «Le Pérugin, Maître de Raphaël» περιλαμβάνει 50 έργα τέχνης του μεγάλου ζωγράφου.
> Εως 19 Ιανουαρίου, www.musée-jaquemart-andré.com

9 | Μένοντας στην ίδια εποχή, στο Musée Maillol αξίζει να δείτε τους «Βοργίες» (Les Borgia), τα του οίκου τους και τα της εποχής τους, όπως αποδόθηκαν από τους σημαντικότερους ζωγράφους της εποχής τους: Giovanni Bellini, Della Robbia, Dosso Dossi, Andrea Mantegna, Melozzo da Forli, Michelangelo, Pinturicchio, Raphael, Titian, Luca Signorelli, Andrea del Verrocchio και Leonardo da Vinci. Για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης έχουν συμμετάσχει τα μεγαλύτερα ινστιτούτα της Ευρώπης και της Ιταλίας, ενώ ορισμένα από τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Παρίσι.
> Εως 15 Φεβρουαρίου, www.museemaillol.com

ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΣ

10 | Το περίφημο έργο «Εντύπωση: Ανατολή του ήλιου» (Impression, soleil levant, 1872) του Claude Monet είναι το θέμα μιας μοναδικής έκθεσης, όπου οι ειδικοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την ώρα που ο πίνακας αυτός πραγματοποιήθηκε!
> Εως 18 Ιανουαρίου στο μουσείο Marmottan Monet, www.marmottan.fr

11 |  Στο Musée du Luxembourg παρουσιάζεται η εντυπωσιακή διαδρομή του Paul Durand - Ruel (1831-1922), συλλέκτη και εμπόρου έργων τέχνης. Ο άνθρωπος που ανακάλυψε και υποστήριξε τους ιμπρεσιονιστές, προβάλλοντας το έργο τους διεθνώς όσο κανείς άλλος. Μια εξαιρετική έκθεση για όσους «λάτρεψαν» αυτούς τους ζωγράφους!  
> Εως 8 Φεβρουαρίου, en.museeduluxembourg.fr

NIKI DE SAINT PHALLE

12 | Το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς στο Παρίσι είναι αναμφισβήτητα η παρουσίαση του έργου της Niki de Saint Phalle στο Grand Palais. Φιλική σύσταση: μη φτάσετε έως εδώ χωρίς εισιτήριο! Πρόκειται για το βιωματικό και συγχρόνως ανατρεπτικό έργο μιας μεγάλης φεμινίστριας καλλιτέχνιδος (1933-2002), η οποία, παρότι γνώρισε τη βία από νωρίς, κατάφερε να αγγίξει με το ταλέντο της τις πτυχές μιας πολύπλευρης τέχνης -ζωγραφική και γλυπτική- γεμάτης από συμβολισμούς, χρώματα αλλά και βιαιότητα όταν έπρεπε να αναφερθεί στα πιο τραυματικά βιώματα της παιδικής της ηλικίας. Ο πολυτάραχος κόσμος μιας γυναίκας μέσα από το έργο της με έντονα ηθικά και ψυχολογικά στοιχεία, που η ζωή της θέριεψε και τα μετουσίωσε στις πολύ δυνατές εικόνες, όπως θα δείτε. Αλλά και μοντέρνα γυναικεία αγάλματα, σύμβολα γονιμότητας με πολύχρωμα γεωμετρικά σχέδια -σε πάρκα και μουσεία σήμερα- επηρεασμένα από θεές του Ευφράτη ή από το θεματικό πάρκο του Gaudi στη Βαρκελώνη.
> Εως 2 Φεβρουαρίου, www.grandpalais.fr

ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ

13 | Μία ακόμη μεγαλειώδης έκθεση, απέναντι ακριβώς στο Petit Palais, φέρει τον τίτλο: «Μπακαρά. Ο μύθος του Κρυστάλλου».  Μεταγενέστερα των μουράνο της Βενετίας, είναι από τα ωραιότερα δείγματα γαλλικής παραγωγής, γέννημα-θρέμμα της ομώνυμης πόλης στην περιοχή της Λωρραίνης από το 1760. Θα δείτε πάνω από 500 κομμάτια που φιλοτεχνήθηκαν για τις ανάγκες των μεγάλων εκθέσεων του 1823 και 1937 στο Παρίσι, αλλά για τους ισχυρούς της εποχής. Eδώ ό,τι λάμπει είναι κρύσταλλο, ενίοτε στολισμένο με φύλλα χρυσού!
> Εως 4 Ιανουαρίου, http://www.petitpalais.paris.fr/en

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

14 | «Marcel Duchamp. La peinture, même» είναι ο τίτλος του μεγάλου αφιερώματος που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πομπιντού στον πλέον αινιγματικό, φουτουρίστα και ερωτευμένο με την παραδοξότητα ζωγράφο, ο οποίος έχει μείνει γνωστός ως ο καλλιτέχνης που... σκότωσε τη ζωγραφική. Πρόκειται για μια έκθεση που φιλοδοξεί να ερμηνεύσει εκ νέου τα έργα μιας από τις εμβληματικότερες φιγούρες της τέχνης του 20ού αιώνα.
> Εως 5 Ιανουαρίου, www.centrepompidou.fr

15 | Στην Orangerie, στον όμορφο κήπο των Tuilleries δίπλα στο Λούβρο, θα δείτε τη μεγάλη αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Emile Bernard (1868-1941). Αξίζει πολλά!
> Εως 5 Ιανουαρίου, www.musee-orangerie.fr

16 | Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ (1740-1814) σκανδάλισε την εποχή του και τους συγχρόνους του με τη στάση και τα κείμενά του -τα περισσότερα γραμμένα στη φυλακή-, ενώ επηρέασε και πλήθος καλλιτεχνών μεταγενέστερα. Η έκθεση «Σαντ. Επίθεση στον Ηλιο» (Sade. Attaquer le Soleil) στο Musée d’ Orsay εστιάζει στην επανάσταση της αναπαράστασης που ακολούθησε των γραπτών του συγγραφέα. Τα δε θέματα που εξετάζονται είναι η αγριότητα και η μοναδικότητα της επιθυμίας ως αρχή της υπέρβασης, η απόκλιση, τα άκρα, το παράξενο και το τερατώδες, μέσα από τα έργα των Goya, Gericault, Ingres, Rops, Rodin, Picasso και πολλών άλλων.
> Εως 25 Ιανουαρίου, www.musee-orsay.fr

17 | Αλλο μεγάλο γεγονός στο Παρίσι φέτος είναι η ρετροσπεκτίβα αφιερωμένη στον αρχιτέκτονα Eugène Viollet-le-Duc (1814-1879), με το μνημειώδες έργο της αποκατάστασης τόσων και τόσων ιστορικών μνημείων, ανάμεσά τους και της Παναγίας των Παρισίων. Η έκθεση τιτλοφορείται «Viollet-le-Duc, visionary archaeologist» και λαμβάνει χώρα στη Cité (de l’Architecture et du Patrimoine).
> Εως 9 Μαρτίου, www.citechaillot.fr/en/

18 |  Πώς είδαν οι σκιτσογράφοι και οι ζωγράφοι της εποχής τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ξέσπασε το 1914; Ολες οι απαντήσεις και τα... έργα στην επετειακή έκθεση «Οψεις του μετώπου. Η αναπαράσταση του Μεγάλου Πολέμου» (Vu du Front. Représenter la Grande Guerre) στο Ηotel des Invalides, στην καρδιά του Παρισιού.
> Εως 25 Ιανουαρίου, www.musee-armee.fr

19 | «Art brut. Collection ABCD / Bruno Décharme» είναι ο τίτλος της πρωτότυπης αυτής έκθεσης που δεν πρέπει να χάσετε. Μια άτυπη μορφή τέχνης με τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή του είδους στην Ευρώπη του γνωστού κινηματογραφιστή και συλλέκτη Bruno Décharme, με διάφορα παράξενα -bizarre γαλλιστί- αντικείμενα. Σύνθετες κατασκευές (σαν παιχνίδια) από ξύλο, φιγούρες από μέταλλο, ζωγραφιές σε χαρτί, αλλά και σχέδια ή πίνακες όπως των Mink, Niki St. Phalle και άλλων που χαρακτηρίζονται περισσότερο από μια εσωτερικότητα, μεταξύ των εκθεμάτων.
> Εως 18 Ιανουαρίου στο Maison Rouge, www.abcd-artbrut.net

ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

20 | Ερχονται Χριστούγεννα και ωραιότερο θέμα από τη σοκολάτα δεν υπάρχει - ειδικά όταν αυτή είναι η πρώτη ύλη για έργα τέχνης, «προορισμένα για μικρά και μεγάλα παιδιά».
Ο λόγος για το έργο του Αμερικανού γλύπτη Paul McCarthy και την έκθεση που εγκαινιάζεται αυτόν το μήνα στο ιστορικό κτίριο Monnaie de Paris με το «Εργοστάσιο Σοκολάτας» (Chocolate factory), που προετοίμαζε ο ίδιος εδώ και 7 χρόνια στο Λος Αντζελες. Εδώ θα δείτε όλες τις φάσεις κατασκευής μικρών γλυπτών από σοκολάτα, περνώντας μέσα από μια είσοδο από «φουσκωτά» χριστουγεννιάτικα έλατα. Ακρως θελκτικό και πρωτότυπο θέαμα!
> Εως 4 Ιανουαρίου, www.monnaiedeparis.fr

 Το μουσείο Picasso στεγάζεται από το 1985 σε ένα ιδιωτικό αρχοντικό, το Hôtel Salé, και άνοιξε ξανά τις πόρτες του, μετά από πέντε χρόνια εργασιών ανακαίνισης, στις 25 Οκτωβρίου. Τι θα σπεύσετε να δείτε ή να ξαναδείτε εκεί; Εργα της Μπλε και Ροζ περιόδου, και των αρχών του κυβισμού, όπως και έργα από το 1915 έως το 1939. Στις θολωτές αίθουσες πιο χαμηλά, τα γλυπτά έργα του από σίδερο, μέταλλο και γύψο, σε περιβάλλον ατελιέ. Θα δείτε, επίσης, την ιδιωτική συλλογή του Πικάσο με έργα Ματίς, Ντεγκά, Μοντιλιάνι, Ντερέν, Σεζάν, Ρενουάρ.
> www.museepicassoparis.fr

  Το Fondation Louis Vuitton είναι το φουτουριστικό πολιτιστικό κέντρο του διάσημου αρχιτέκτονα Frank Gehry για τον γαλλικό κολοσσό ειδών πολυτελείας, άνοιξε για το κοινό τον Οκτώβριο στο Δάσος της Βουλώνης και αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις της μόδας, της τέχνης και της αρχιτεκτονικής.Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 11 γκαλερί και αξίζει να το επισκεφτείτε για να δείτε την αφιερωματική έκθεση στον διάσημο δημιουργό του.
> Εως 16 Μαρτίου, www.fondationlouisvuitton.fr

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση