ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απεβίωσε ο βασιλίας της Σ. Αραβίας

Τη θέση του βασιλιά Αμπντουλάχ στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν

ΑΜΠΕ

REUTERS

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας, που ανέβηκε στον θρόνο σε μεγάλη ηλικία και κέρδισε τη φήμη του συγκρατημένου μεταρρυθμιστή ακόμα κι όταν η Αραβική Ανοιξη ανέτρεπε ηγέτες και οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους απειλούν το καθεστώς που αντιπροσώπευε, πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βασιλικής Αυλής, ο βασιλιάς πέθανε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η αιτία θανάτου δεν δημοσιοποιήθηκε αλλά σύμφωνα με δήλωση του επίσημου Πρακτορείου Ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, ο βασιλιάς εισήχθη στο νοσοκομείο του Ριάντ στις 31 Δεκεμβρίου με φλεγμονή στους πνεύμονες.

Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν. Ο νέος βασιλιάς θεωρείται πιθανό ότι θα επιμείνει στις προσπάθειες του Αμπντουλάχ για αλλαγές που στόχο θα έχουν τη συμφιλίωση της ισλαμικής παράδοσης με τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας.

Απλός, γλυκομίλητος και καλόκαρδος, ο Αμπντουλάχ γεννήθηκε το 1924 ενώ ανέλαβε επίσημα καθήκοντα βασιλιά το 2006. Είχε οριστεί αντιβασιλέας το 1995, οπότε και είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ο προκάτοχός του βασιλιάς Φαχντ. Αρχικά ο Αμπντουλάχ θεωρείτο από τους ξένους διπλωμάτες ως συντηρητικός, ωστόσο η εικόνα αυτή κατέρρευσε καθώς επέδειξε ζήλο για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα,  ενώ επαίνεσε τις δεσμεύσεις του για ειλικρινείς διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Ως ηγέτης, ήταν πάντα ειλικρινής και είχε το θάρρος της γνώμης του», δήλωσε ο Ομπάμα. «Μία από τις πεποιθήσεις του ήταν η σταθερή και παθιασμένη πίστη του στη σημασία των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας ως μια δύναμη που εκπροσωπούσε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η εγγύτητα και η δύναμη της εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας αποτελεί μέρος της κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο βασιλιάς Αμπντάλα».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση