ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπόθεση Aristo: Αρχίζει σήμερα η ακρόαση για τα οικόπεδα

Πέντε άτομα, άνάμεσά τους το ζευγός Αριστοδήμου, ενώπιον του Κακουργιοδικείου

ΚΥΠΕ

Αρχίζει σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στην Πάφο, η ακρόαση για την υπόθεση Aristo, που αφορά το διαχωρισμό οικοπέδων.

Στο Κακουργιοδικείο έχουν παραπεμφθεί ο ιδρυτής της εταιρείας Θεόδωρος Αριστοδήμου, η σύζυγος του Ρούλα, επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος του ομίλου Aristo, o σχεδιαστής της εταιρείας Χρίστος Σολομωνίδης και ο πρώην δημοτικός μηχανικός του Δήμου Πάφου Σάββας Σάββα.

Τόσο ο ιδιοκτήτης της Aristo, η σύζυγος του και οι εργαζόμενοι στο Δήμο και στην εταιρεία που είχαν συλληφθεί για την υπόθεση, αντιμετωπίζουν 32 κατηγορίες, για απόπειρα νομιμοποίησης εσόδων με παράνομες δραστηριότητες, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, συνωμοσία προς διάπραξη  πλημμελήματος, εξασφάλιση εγγραφής με ψεύτικες παραστάσεις, κατάχρηση εξουσίας, ψευδή πιστοποιητικά από δημόσιο λειτουργό και απόσπαση περιουσίας με ψεύτικες παραστάσεις.

Επιπρόσθετα, ο πρώην δημοτικός μηχανικός του Δήμου Πάφου, Σάββα Σάββα, αντιμετωπίζει άλλες τέσσερις κατηγορίες (δηλαδή συνολικά 36)  για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, κατάχρηση εξουσίας και δόλο και κατάχρηση εξουσίας από δημόσιο λειτουργό.

Οι κατηγορούμενοι δεν παραδέχονται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Δώρα Σωκράτους στην προηγούμενη δικάσιμο, στις 12 Ιανουαρίου,  έκανε αποδεκτό το αίτημα των  συνηγόρων  υπεράσπισης  για αναβολή, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας για άλλες υποθέσεις, όπως της Δρομολαξιάς και του ΤΕΠΑΚ, για περίοδο δύο εβδομάδων, σημειώνοντας πως η καλή προετοιμασία των συνηγόρων υπεράσπισης είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση των  πελατών τους, αλλά θα συμβάλει επιπρόσθετα, όπως είπε, και στη συντόμευση της διαδικασίας.

Αναφέρθηκε επίσης στο βεβαρημένο πρόγραμμα του Κακουργιοδικείου, επισημαίνονας ωστόσο παράλληλα πως το δικαστήριο ικανοποιεί για πρώτη και τελευταία φορά το αίτημα της αναβολής.

Διέταξε επίσης όπως οι κατηγορούμενοι είναι παρόντες με τους ίδιους περιοριστικούς όρους

'Εκαστος από τους κατηγορούμενους έχει υπογράψει προσωπική εγγύηση 100.000 ευρώ με ένα αξιόχρεο εγγυητή της έγκρισης του πρωτοκολλητή. Επίσης τα ονόματα και των τεσσάρων κατηγορουμένων τέθηκαν στο stop list, ενώ και οι τέσσερις κατηγορούμενοι παρέδωσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Τροποποίηση στο κατηγορητήριο
Στο μεταξύ υπήρξε τροποποίηση στο κατηγορητήριο σε μια σημαντική κατηγορία αυτής της νομιμοποίησης εσόδων .

Η τροποποίηση  αυτή σε μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο σχολιάστηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου, Γιώργο Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέφερε ότι "μετά από όλο το διασυρμό και τη διαπόμπευση της εταιρείας για οικειοποίηση γης, σήμερα,  μετά από πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος υπάρχει αναπροσαρμογή στο θέμα της διατύπωσης του κατηγορητηρίου».

Με βάση το κατηγορητήριο  ενώ κατά το έτος 2010 εξεδόθη πολεοδομική άδεια για διαχωρισμό διαφόρων τεμαχίων της εταιρείας Arist,o κατόπιν σχετικής αίτησης της , η οποία εγκρίθηκε για το διαχωρισμό 177 οικοπέδων στην περιοχή «Σκαλί», σε μεταγενέστερο στάδιο της έκδοσης της στην εν λόγω άδεια φαίνεται να έχουν προστεθεί  παράτυπα και παράνομα σε φακέλους της πολεοδομικής άδειας διαχωρισμού νέα σχέδια και να ακυρώθηκαν τα εγκεκριμένα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει εξασφαλίσει επιπλέον οικοπεδοποιήσιμο χώρο σε βάρος του χώρου πρασίνου της ανάπτυξης.

Επιπλέον το μετέπειτα σχέδιο κλίμακας ένα προς δύο χιλιάδες που τοποθετήθηκε στο φάκελο της πολεοδομικής άδειας χωρίς να ακολουθηθεί η δέουσα και προβλεπόμενη διαδικασία φαίνεται να περιέχει διόρθωση στη διαφορά μέτρησης μεταξύ του αρχικού σχεδίου και των όρων της αίτησης, κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε η αιτήτρια εταιρεία να επωφεληθεί τρία τετραγωνικά μέτρα ανά δέκα μέτρα μήκους οδικού δικτύου.

Με βάση το κατηγορητήριο οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης αναπτυξιακής εταιρείας επιχείρησαν να ξεγελάσουν το δημόσιο και να μετατρέψουν το χώρο πρασίνου σε οικοπεδοποιήσιμη έκταση 2.730 τ.μ. κάτι που θα είχε οικονομικό όφελος για την εταιρεία.

Επίσης με βάση το κατηγορητήριο ο τέως δημοτικός μηχανικός έλαβε χρηματικό ποσό προκειμένου να διευκολύνει την εταιρεία στους σχεδιασμούς αυτούς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση