" /> " />
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι τέσσερις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τσίπρα

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Kathimerini.gr

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του παρουσίασε στη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, o οποίος ανακοίνωσε ότι θα τερματιστούν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ενώ απηύθυνε σύσταση προς τους υπουργούς να αποφεύγουν τις πολλές δηλώσεις, μέχρι να ανακοινωθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στους στόχους της νέας κυβέρνησης, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτοί είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η στήριξη της οικονομίας, η νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τέλος η σύγκρουση με το κατεστημένο.

«Στόχος μας είναι η αλληλεγγύη προς τους πιο αδύναμους και η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας στην κοινωνία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι μεταξύ των άμεσων στόχων, στο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας, είναι το «να μπορέσει να επαναλειτουργήσει η μικρή επιχείρηση που βουλιάζει στο χρέος και είναι αντιμέτωπη με το λουκέτο καθώς η ανακούφιση των πολιτών από την ανεργία».

Σχετικά με τη νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με ένα τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο. «Είμαστε έτοιμοι με προτάσεις ρεαλιστικές για το ζήτημα του χρέους και των επενδύσεων. Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της 25ης Γενάρη. Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες, δεν σκοπεύουμε να πάμε σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη αλλά δεν θα συνεχίσουμε την καταστροφή και την πολιτική της υποτέλειας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα πεδία, με στόχο, όπως είπε, τη διαφάνεια, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

«Θα είμαστε κυβέρνηση με διαφορετικό ύφος και είδος εξουσίας. Δεν ήρθαμε να απολαύσουμε προνόμια, εξουσία. Θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που ασκείται η εξουσία», είπε χαρακτηριστικά στους υπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσία δημοσιογράφων, ενώ δεσμεύτηκε να λογοδοτεί η κυβέρνηση στους πολίτες σε καθημερινή βάση.

«Θα λογοδοτούμε στους πολίτες σε καθημερινή βάση. Ερχόμαστε για να βάλουμε τέλος στο καθεστώς του ρουσφετιού και το πελατειακό κράτος. Ο λαός υποφέρει και απαιτεί σεβασμό. Η εξουσία μας ανατέθηκε από τη λαϊκή ετυμηγορία, δεν μας ανήκει», ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον διεθνή αντίκτυπο των πρόσφατων εκλογών. «Δεκάδες ηγέτες έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Θετική ήταν και η στάση των λαών της Ευρώπης γιατί είδαν αυτό που και οι ίδιοι αναζητούν, την ελπίδα. Η χώρα σηκώνει κεφάλι, αποκτά διεθνή υπόσταση, συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον, η Ελλάδα ανακτά την αυτοπεποίθησή της και χτίζει συμμαχίες που θα της επιτρέψουν να ανοίξει τη δική της ατζέντα στο  ευρωπαϊκό τραπέζι», ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συζήτηση με όλους.

«Η κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση μιας νέας εποχής. Δεν θα φοβηθούμε συγκρούσεις με κανενός είδους συμφέροντα. Δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις, αλλά και για παραλείψεις. Εχουμε να αναμετρηθούμε με μια σκληρή πραγματικότητα και θα είμαστε αδικαιολόγητοι αν δεν ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναμενόταν να θέσει τις άμεσες προτεραιότητες, τα ζητήματα με τα οποία θα πρέπει να καταπιαστούν οι ανά τομέα υπεύθυνοι, αλλά και να παρουσιάσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής και οι οποίες θα περιληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις. Η επιθυμία του κ. Τσίπρα είναι να σταλεί ένα μήνυμα ανάληψης πρωτοβουλιών και άμεσης ενεργοποίησης για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αφορούν τις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει.

Αναμένεται, επίσης, να απευθύνει συστάσεις προς τους υπουργούς για την συμπεριφορά τους αλλά και για την ομαλή μεταξύ τους συνεργασία, ώστε να μην βγαίνει προς τα έξω είτε προκλητική εικόνα, είτε φαινόμενα ασυνεννοησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καραμανλής ή Αβραμόπουλος για την Προεδρία
Σφοδρή αντιπαράθεση αντί τελετής παράδοσης – παραλαβής
Μοσκοβισί: Καμία περίπτωση ρήξης Ε.Ε - Ελλάδας
Αυστηρές συστάσεις στην Αθήνα από Μέρκελ και Σόιμπλε
Συμφωνία για το ελληνικό χρέος βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ
Economist: Grexit ή υπαναχώρηση για τον κ. Τσίπρα
Λαφαζάνης: Διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ
Κατρούγκαλος: «Θα ανακληθούν όλες οι αντισυνταγματικές απολύσεις»
NYT: Ενδείξεις σύγκρουσης της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρώπη
Νέα πρόσωπα, εύθραυστες ισορροπίες
Τελέστηκε η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης Τσίπρα
Η σύνθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Το άγνωστο τετ α τετ με Κασσελάκη και η μέτρηση που δείχνει με ποιο σχηματισμό ταυτίζουν οι ψηφοφόροι τον πρώην πρωθυπουργό ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ