ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βάλαμε μόνοι μας το αέριο στο τραπέζι

Συνέντευξη στους ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ και ΜΕΛΑΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Λανθασμένες εκτιμήσεις και ενέργειες αποδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, ιδιαίτερα σε σχέση με το φυσικό αέριο. Ο Άντρος Κυπριανού σημειώνει ότι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τον Πρόεδρο για τους κινδύνους που εγκυμονεί το άνοιγμα του θέματος του αερίου στις διαπραγματεύσεις, το οποίο, κατά τον ηγέτη του ΑΚΕΛ, είχε ρυθμιστεί από τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και έγινε δεκτό από τον Έρογλου.

–Όπως προκύπτει από τα γεγονότα η Λευκωσία θέτει το φυσικό αέριο στο τραπέζι των συνομιλιών στο Κυπριακό, με αντάλλαγμα στο εδαφικό. Η θέση της κυβέρνησης είναι πως το φυσικό αέριο ήταν και πριν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Από τη στιγμή που όλοι οι πολιτικοί αναγνωρίζετε ότι το φυσικό αέριο είναι καταλύτης για τη λύση, γιατί δεν θέλετε να τεθεί στο τραπέζι;
–Εμείς ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι το θέμα του φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι λυμένο. Η συμφωνία μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ καθορίζει ότι οι φυσικοί πόροι και οι θαλάσσιες ζώνες είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Καθορίζει επίσης τη διαδικασία επίλυσης των όποιων διαφωνιών ενδεχομένως να προκύψουν στην πορεία γύρω από αυτά τα ζητήματα. Το φυσικό αέριο είναι φυσικός πόρος ως εκ τούτου έχει λυθεί αυτό το ζήτημα. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι ήταν λάθος που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε να ανοίξει εκ νέου αυτό το ζήτημα.
–Τι όμως παραμένει σε εκκρεμότητα με την τ/κ πλευρά;
–Στη σύγκλιση Χριστόφια – Έρογλου γίνεται αναφορά στην κατανομή των εσόδων του ομοσπονδιακού κράτους. Εκεί έχουν μείνει κάποια κενά που θα πρέπει να συμπληρωθούν. Από την πρώτη στιγμή είχα πει στον κ. Αναστασιάδη ότι είναι λάθος η τοποθέτηση που έκανε στη δήλωσή του.
–Τι έπρεπε να είχε πει;
–Εμείς του είχαμε αντιπροτείνει μια ξεκάθαρη προσέγγιση, με βάση τα δεδομένα, ως εξής: Υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κυρίαρχο κράτος και έχει κάθε δικαίωμα να χειρίζεται τα ζητήματα που την αφορούν. Ναι μεν υπάρχει έκρυθμη κατάσταση αλλά υπάρχει και νόμιμη κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Το επόμενο που του είπαμε να πει ήταν ότι τα θέματα του φυσικού αερίου είναι λυμένα, όπως σας προανέφερα.
–Λυμένα κατά τη δική μας πλευρά.
–Όχι. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Έρογλου με τις θέσεις που κατέθεσε τον περασμένο Μάρτιο δεν αμφισβήτησε τη συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ. Αυτό είναι ένα σημαντικό επιχείρημα υπέρ των θέσεων της δικής μας πλευράς. Αυτό θα έπρεπε να πει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
–Για την Τουρκία τι εισηγηθήκατε στον Πρόεδρο να πει;
–Του είχαμε προτείνει να πει: Βοηθήστε μας να λύσουμε το Κυπριακό και όταν λυθεί το Κυπριακό και μόνον τότε, εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί σας ζητήματα που αφορούν στον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε μαζί σας το ενδεχόμενο να σας προμηθεύουμε φυσικό αέριο, καθώς επίσης να συζητήσουμε τη δημιουργία αγωγού που να ξεκινά από το Ισραήλ, να περνά από την Κύπρο και να καταλήγει στην Τουρκία. Κάτι που οι ΗΠΑ και η Τουρκία επιθυμούν διακαώς.

Με αυτό τον τρόπο, κατά την άποψή μας, το φυσικό αέριο θα γινόταν καταλύτης για το Κυπριακό. Διότι και οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα είχαν κίνητρο για να λύσουν το Κυπριακό. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε μια άλλη οδό. Τον είχαμε προειδοποιήσει ότι η δήλωσή του ήταν ανεπαρκής και ότι δεν θα απέτρεπε την έκδοση μιας νέας Navtex, δεν θα οδηγούσε στην απόσυρση του Μπαρμπαρός και την ίδια ώρα δυστυχώς θα συνέδεε το θέμα του αερίου με το εδαφικό. Δυστυχώς, οι εξελίξεις απέδειξαν ότι είχαμε δίκαιο στις εκτιμήσεις μας.
–Πιστεύετε ότι οι Αμερικανοί ή ακόμη και ο κύριος Άιντε παγίδευσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
–Οι άλλοι δικαιούνται να προτείνουν ό,τι θέλουν. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε. Και θεωρώ ότι ήταν λάθος η δήλωση του Προέδρου ότι του ζήτησαν να κάνει τη δήλωση. Ο ίδιος δεν έχει άποψη δηλαδή; Κάνει ό,τι του ζητούν;
–Πού αποδίδετε εσείς αυτό που συνέβη;
–Θα έπρεπε να είχε ζυγίσει καλύτερα τα πράγματα. Δεν γνωρίζω ακριβώς τι διημείφθη μεταξύ του Προέδρου και του κ. Άιντε, επαναλαμβάνω ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να είχε εκτιμήσει πιο αντικειμενικά τα δεδομένα. Δεν υπαινίσσομαι ότι με τη δήλωση που εμείς εισηγηθήκαμε στον Πρόεδρο απαραιτήτως θα επιτυγχάναμε το στόχο μας. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν. Και για την έκθεση είχαμε έντονες ανησυχίες και τις μεταφέραμε στον Πρόεδρο. Όχι γιατί είμαστε προφήτες αλλά γιατί αναλύουμε αντικειμενικά και διαλεκτικά τα δεδομένα.
–Πιστεύετε ότι η εξωτερική πολιτική και η τακτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος συνέβαλε σε απομόνωση της δικής μας πλευράς;
–Εγώ λέω ότι το κάθε τι θα πρέπει να κρίνεται από τα αποτελέσματα. Και ποια είναι τα αποτελέσματα; Προεκλογικώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έλεγε ότι όταν είσαι αξιόπιστος, όταν έχεις φίλους, όταν έχεις ικανότητες και μπορείς να καταθέτεις εναλλακτικές προτάσεις μπορείς να είσαι πειστικός. Δύο χρόνια μετά ακόμη δεν καταφέραμε να αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Μας έλεγε επίσης ο κ. Αναστασιάδης ότι θα καθίσει την Τουρκία στο σκαμνί. Δύο χρόνια μετά η Τουρκία γίνεται πολύ πιο απειλητική, πολύ πιο προκλητική. Παραβιάζει τα πάντα, αμφισβητεί πράγματα που ποτέ πριν δεν είχε αμφισβητήσει. Και ποια είναι η στάση της διεθνούς κοινότητας στην οποία ο κ. Αναστασιάδης μας έλεγε ότι είναι αξιόπιστος και έχει φίλους; Οι δυτικοί όχι μόνον ανέχονται την Τουρκία αλλά τη θωπεύουν. Η δε Ρωσία λόγω της στάσης που τηρήσαμε και εμείς, δεν είναι τόσο δυναμικά στο πλευρό μας όσο στο παρελθόν, όπως ήταν το 2011.

Τώρα θυμήθηκαν τη Ρωσία;
–Σήμερα πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι η Λευκωσία συζητά με τη Μόσχα και το ενδεχόμενο συμφωνιών για στρατιωτικά θέματα.
–Προτού απαντήσω θα σας πω το εξής: Δεχθήκαμε το φυσικό αέριο να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρόλο που αυτό το ζήτημα ήταν λυμένο. Οι εξελίξεις μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στη διχοτόμηση. Γιατί; Διότι όσο δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις βοηθούμε την Τουρκία να επαναλαμβάνει το επιχείρημα ότι Ε/κ και Τ/κ δεν μπορούν να βρουν μια λύση, ότι δεν μπορούν να συμβιώσουν και ως εκ τούτου να αφεθούν να ζήσουν χωριστά.

Είναι επικίνδυνες οι εξελίξεις και ελπίζω να το κατανοήσουν οι πάντες. Τώρα σχετικά με το ερώτημά σας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συζητούν για συμφωνία για στρατιωτικά θέματα. Ξέρουμε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για αυτά τα θέματα εδώ και καιρό, από τον Μάρτιο του 2013 όταν είχαμε μεσολαβήσει ώστε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αναστασιάδη να μεταβεί στη Μόσχα. Οι στρατιωτικές διευκολύνσεις ήταν ένα από τα ζητήματα που η Ρωσία έθετε στο τραπέζι. Έχουν περάσει δύο χρόνια, η κυβέρνηση δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι θέλει να μας εντάξει στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Ο Πρόεδρος λέει ότι αν βρει στήριξη και από άλλο κόμμα θα μας εντάξει στο ΝΑΤΟ και τώρα μας λένε ότι συζητούν το ενδεχόμενο σύμπηξης μιας στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Εμείς επικροτούμε την αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας αλλά είναι βέβαιος ο κ. Αναστασιάδης ότι οι Νατοϊκοί συνεργάτες του θα τον αφήσουν να πράξει κάτι τέτοιο;

Μόνο για το ΓεΣΥ συγκρούστηκαν με την Τρόικα
–Eχουμε μπροστά μας το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), αρχίζει και ο χορός των ιδιωτικοποιήσεων με τη CYTA και ακολουθούν λιμάνια και ΑΗΚ. Είναι και οι εκποιήσεις. Θα επιδιώξετε ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών και πώς;
–Αρχίζοντας την απάντηση θέλω να σημειώσω ότι όλα αυτά είναι θέματα που θα χαράξουν την Κύπρο για τις επόμενες δεκαετίες, δεν είναι ζητήματα που όταν θα φύγει η κυβέρνηση Αναστασιάδη εύκολα θα μπορούσε να τα αλλάξει η όποια νέα κυβέρνηση. Διαφωνούμε ριζικά με τις προσεγγίσεις της κυβέρνησης σε όλα αυτά τα ζητήματα και θα εξηγήσω γιατί. Ας αρχίσω από το ΓεΣΥ. Επί διακυβέρνησης Χριστόφια όλοι οι εμπλεκόμενοι (κυβέρνηση, κόμματα, συντεχνίες, οργανώσεις, εργαζόμενοι) είχαμε συμφωνήσει σε εκείνο το οποίο αποφασίστηκε με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2015. Η νέα κυβέρνηση, ενώ γνωρίζαμε σε τι στόχευε, αρνείτο κατηγορηματικά την αλήθεια και την έκρυβε από όλους.
–Τι ήθελε ακριβώς;
–Ήθελαν το πολυασφαλιστικό σύστημα αλλά δεν το έλεγαν. Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να πουν την αλήθεια στον κυπριακό λαό. Στην αρχή έλεγαν ψέματα, ύστερα ψέλλισαν κάτι. Τώρα μας το λένε. Και εμείς διαφωνούμε, γιατί το κόστος θα είναι πολύ υψηλό. Θα δημιουργήσουμε ασθενείς πολλαπλών ταχυτήτων. Το ΓεΣΥ είναι το μόνο θέμα για το οποίο η κυβέρνηση συγκρούστηκε με την Τρόικα. Ζήτησαν παρατάσεις και συγκρούστηκαν με τους δανειστές για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα ποιων; Των ασφαλιστικών. Για άλλα θέματα που επηρεάζουν τα συμφέροντα του κόσμου η απάντηση της κυβέρνησης σε όποια πρόταση για αλλαγές είναι αρνητική, με το δικαιολογητικό ότι είναι απαίτηση της Τρόικας. Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων όπως γνωρίζετε εμείς διαφωνούμε, γιατί θα δώσουν τον πλούτο του κράτους στα χέρια των ιδιωτών.
–Θα αντιδράσετε;
–Εντός και εκτός της Βουλής θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιτρέψουμε το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Αυτή την ώρα μελετούμε ακριβώς το πλαίσιο της διαδικασίας που αποφάσισαν τα κόμματα για τις ιδιωτικοποιήσεις, έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι παραβιάζεται αυτό που αποφάσισαν, θα το μελετήσουμε και αναλόγως θα αντιδράσουμε έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην μπορεί να προχωρεί μονομερώς. Το άλλο που θέλω να πω είναι ότι ήδη έχουν γίνει κάποιες καταγγελίες σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται, συγκριμένα για τη Cyta. Υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις για την επιλογή δικηγορικού οίκου από τον Επίτροπο Αποκρατικοποιήσεων, εγώ τον λέω επίτροπο Ιδιωτικοποιήσεων. Μόλις έχω πάρει και σχετική καταγγελία από ενδιαφερόμενο δικηγορικό οίκο. Αυτά είναι ζητήματα που θα τα μελετήσουμε και θα τοποθετηθούμε.
–Για το θέμα των εκποιήσεων;
–Εμείς επιμένουμε ότι δεν είναι τυχαία που διαμορφώνονται οι νομοθεσίες με το συγκεκριμένο περιεχόμενο γι’ αυτό το θέμα. Είναι για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως είναι ο κύριος Ross. Η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι ότι τα πάντα πρέπει να υποταχθούν στις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος και εκείνων που αυτή τη στιγμή το ελέγχουν. Είναι λανθασμένη αυτή τους η προτεραιότητα, προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι ο κόσμος.
–Κάποιοι ισχυρίζονται ότι και τα κόμματα ευνοούν τους μεγαλοντιβέλοπερ.
–Εμείς επιμένουμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι εξαιτίας της κρίσης είτε είναι άνεργοι είτε μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματά τους και δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Και μιλούμε για δάνεια μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ, όχι μεγαλύτερα. Αυτός είναι ο κόσμος που θέλουμε να προστατεύσουμε, και τη μικρή επαγγελματική στέγη. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι μέχρι να υπάρξει ένα δίκτυ προστασίας δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για τις εκποιήσεις.
–Η κυβέρνηση αντιτάσσει την ανάγκη για την εξασφάλιση της δόσης.
–Και εμείς απαντούμε ότι διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε την αλληλεγγύη των εταίρων μας που θα έρχονταν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Αυτά μας έλεγαν και έτσι παρουσίαζαν την Τρόικα. Πώς γίνεται τώρα να μας εκβιάζουν σαν τοκογλύφοι μιας άλλης εποχής; Για εμάς αυτά τα διλήμματα είναι ψεύτικα.

Θα επιμείνω μέχρι τέλους για τον Ζαννέττο
–Πολλές φορές η ηγεσία του ΑΚΕΛ και εσείς προσωπικά υποστηρίξατε ότι θέματα διαφοράς και διαπλοκής είναι ξένα για το κόμμα σας. Όμως, μια σειρά από γεγονότα, με πρόσφατη την απόφαση για τη Δρομολαξιά και οι έρευνες για το σκάνδαλο ΣΑΠΑ, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Όταν ξέσπασε η υπόθεση της Δρομολαξιάς είχατε δηλώσει στην «Καθημερινή» ότι οποιοδήποτε στέλεχος του ΑΚΕΛ καταδικαστεί, δεν έχει θέση στο κόμμα. Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο στην περίπτωση του Βενιζέλου Ζαννέττου.
–Θέλω πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι έλεγα πως τέτοια θέματα διαφθοράς και διαπλοκής πρέπει να είναι ξένα προς το ΑΚΕΛ. Δεν είπα ότι είναι ξένα. Αντιθέτως, σε ορισμένες περιπτώσεις έλεγα ότι δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα μας είχαν αγγίξει και εμάς. Είπα επίσης αρκετές φορές και το επαναλαμβάνω και τώρα ότι το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να καθαρίσει από τέτοια φαινόμενα για να μπορεί από τη μία να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων και από την άλλη να είναι πειστικό όταν τοποθετείται στην κοινωνία γύρω από αυτά τα φαινόμενα. Έρχομαι τώρα στο ερώτημά σας. Πότε αντιδράσαμε; Αντιδράσαμε στο θέμα της Δρομολαξιάς. Το δικαστήριο αποφάσισε και κάποιος μπορεί να πει ότι θα πρέπει να τη σεβαστούμε. Σύμφωνοι. Όταν όμως άλλοι αμφισβητούν τις αποφάσεις του δικαστηρίου, όπως η Νομική Υπηρεσία, είναι σωστό αλλά όταν το κάνει το ΑΚΕΛ είναι λάθος;
–Γιατί αμφισβητείτε την απόφαση;
–Διότι όπως όλοι γνωρίζουν υπάρχει ηχητικό υλικό που λέει ότι στήθηκε μια κομπίνα για να γλυτώσουν κάποιοι φτάνει να καταδώσουν κάποιους άλλους. Ακούγεται ο δικηγόρος του κ. Λίλλη να του λέει να μην πει την αλήθεια αλλά να πει άλλα για να μην καταδικαστεί ο ίδιος.
–Το ηχητικό υλικό δεν έγινε δεκτό στο δικαστήριο.
–Δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν αυτά τα πράγματα. Δεν σημαίνει ότι ο βοηθός γενικός εισαγγελέας δεν είχε επικοινωνία με τον δικηγόρο του κατηγορουμένου. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα.
–Τι θα κάνετε για να τον υπερασπιστείτε;
–Θα βγω να τεκμηριώσω με πολύ περισσότερα ντοκουμέντα, γιατί κατά την άποψή μας αυτά τα πράγματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Λίλλης έκανε δηλώσεις και υπερηφανεύτηκε ότι εξόφλησε τα δάνεια της ΑΛΚΗΣ. Πώς είναι δυνατόν να εκβιάστηκε για κάτι που δήλωσε περήφανος;
–Υπάρχει και η ουσία κ. Κυπριανού.
–Και ποια είναι;
–Το ευρύτερο θέμα της διαπλοκής.
–Τώρα μιλούμε για το συγκεκριμένο θέμα. Και σας εξηγώ για ποιο λόγο εμείς επιμένουμε στην αθωότητα του Βενιζέλου Ζαννέττου. Θα πάμε στο Εφετείο, θα πάμε και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια εάν απαιτηθεί, δεν πρόκειται να το αφήσω, διότι τα στοιχεία που υπάρχουν είναι τόσο συντριπτικά σε βάρος αυτών που έχουν στήσει την κομπίνα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ