ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Cyta: Έθεσαν τις «κόκκινες γραμμές» τους οι συνδικαλιστές

Πυρά κατά κυβέρνησης για τη μη σύσταση της Μεικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής

Την κάθετη αντίθεση τους στη ιδιωτικοποίηση της Cyta εξέφρασαν οι συντεχνίες του οργανισμού, μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών με κλιμάκιο τεχνοκρατών της Τρόικας.

Στη συνάντηση που συμμετείχαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ (ΣΕΚ), ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ), ΣΗΔΗΚΕΚ – ΑΤΗΚ (ΠΕΟ), ΑΣΕΤ-Cyta (ΠΟΑΣ) και ΣΕΠ-ΑΤΗΚ Κύπρου, τέθηκε επιτακτικά προς την κυβέρνηση το ζήτημα της συμμετοχής τους στο διάλογο για το μέλλον του οργανισμού, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη λύση που να διαφυλάσσει τόσο την ύπαρξη της ίδιας της Cyta όσο και των εργαζομένων της.

Δεν συστάθηκε ακόμη η Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τους διεθνείς δανειστές μας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εξαπέλυσαν πυρά κατά της Κυβέρνησης, την οποία και κατηγόρησαν για απάθεια, ως προς τη σύγκληση της Μεικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία από τον περασμένο Μάρτιο θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του «Περί Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης» Νόμο ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 4 Μαρτίου 2014, η Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή θα συμμετείχε στο διάλογο για το μέλλον της Cyta.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η Υπουργός Εργασίας δεν προχώρησε καν στη σύσταση της εν λόγω Επιτροπής, γεγονός που θέτει τους εργαζόμενους του οργανισμού εκτός των διεργασιών για εξεύρεση της διευθέτησης εκείνης που θα έχει το μέγιστος όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους.

Οι «κόκκινες γραμμές» των Συντεχνιών
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις κατέστησαν σαφές στους τεχνοκράτες της Τρόικας πως είναι αντίθετες στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, καθώς επίσης και τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που αυτή θα επιφέρει στην οικονομία, τους πολίτες, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις του τόπου.

Την ίδια ώρα έθεσαν τις «κόκκινες γραμμές» τους, οι οποίες αφορούν τα συνταξιοδοτικά και εργασιακά τους δικαιώματα, τα οποία είναι πλήρως εναρμονισμένα και αναγνωρισμένα σαν αυτά των υπαλλήλων της Κεντρικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ Αλέκο Τρυφωνίδη, οι διεθνείς δανειστές που τόνισαν πως επιθυμούν και τα χρήματα και την ιδιωτικοποίηση, δεν έδωσαν καμία απάντηση ως προς το ποσοστό που θα πάρει ο στρατηγικός επενδυτής.

Από πλευράς ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ (ΣΕΚ), ο Αντιπρόεδρος της Αντώνης Χρυσοστόμου, δήλωσε πως τόνισαν ξεκάθαρα στην Τρόικα πως το συνδικαλιστικό κίνημα θα σταθεί ενάντια της όποιας αποκρατικοποίησης που δεν θα τηρεί τα συμφωνηθέντα και να διασφαλίζει πως ο στρατηγικός επενδυτής θα αυξάνει την αξία του οργανισμού και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Εκ μέρους της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΑΤΗΚ (ΠΕΟ), ο ΓΓ Δώρος Θεοδώρου, αφού σημείωσε ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο νομικός σύμβουλος των συντεχνιών, ανέφερε πως σε αντίθεση με τη νέα ελληνική Κυβέρνηση, «εδώ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πολιτική βούληση είναι εντελώς αντίθετη» και πως όλα συνηγορούν πως ορισμένοι προσπαθούν με κάποιο τρόπο να ξεπουλήσουν τη Cyta.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση