ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συστάθηκε η Επιτροπή Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων

ΚΥΠΕ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από κοινού αλλά και χωριστά οι Ημικατεχόμενοι Δήμοι, συζητήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχαν στη Λευκωσία οι έξι Δήμοι, δηλαδή της Λευκωσίας, του Αγίου Δομετίου, της Αγλαντζιάς, του Γερίου, της Αθηένου και της Δερύνειας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δερύνειας ο οποίος είχε υποβάλει την πρόταση για σύσταση μιας τέτοιας Επιτροπής, «χθες αποφασίστηκε όπως η επίσημη ονομασία της είναι «Επιτροπή Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων».

Πρόσθεσε ότι «η χθεσινή πρώτη συνάντηση ασχολήθηκε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έξι Ημικατεχόμενοι Δήμοι λόγω της ύπαρξης του κατοχικού στρατού, του συρματοπλέγματος, των οδοφραγμάτων αλλά και των Ηνωμένων Εθνών. Ο κάθε Δήμος έχει τις δικές του ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, ενώ ταυτόχρονα ζητούμε από όλους, περιλαμβανομένων και των κρατικών υπηρεσιών, να μας λαμβάνουν υπόψη ισάξια όπως τους υπόλοιπους Δήμους».

Οι δημότες των έξι ακριτικών Δήμων λόγω της παρουσίας του κατοχικού στρατού και των οδοφραγμάτων «νοιώθουν μεγάλη ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να φεύγουν από τα γεωγραφικά όρια των Δήμων προς αναζήτηση πιο ασφαλούς χώρου για να στεγάσουν την οικογένεια τους. Θα πρέπει να προωθήσουμε την ανάπτυξη στους Ημικατεχόμενους ακριτικούς Δήμους ακριβώς για να κρατήσουμε τον κόσμο μας κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης».

Ζητούμε, συνέχισε «αναζωογόνηση της Πράσινης Γραμμής και προς επίτευξη αυτού του στόχου θα προχωρήσουμε στη σύνταξη υπομνήματος στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα αιτήματα μας. Στη συνέχεια θα ζητήσουμε να έχουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τα άμεσα εμπλεκόμενα Υπουργεία, δηλαδή Αμυνας, Εσωτερικών, Εξωτερικών και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς».

Ο Δήμαρχος Δερύνειας σημείωσε πως το υπόμνημα θα σταλεί στην Ενωση Δήμων ενώ πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη ούτως ώστε ο κόσμος εκτός των δημοτικών ορίων των έξι Δήμων, να γνωρίζει τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αντρος Καραγιάννης είπε πως «τα προβλήματα είναι κοινά για τους έξι Ημικατεχόμενους Δήμους και το ένα πρόβλημα προσθέτει πάνω στο άλλο που αντιμετωπίζει κάποιος άλλος ακριτικός Δήμος».

Σημείωσε επίσης πως «ένα πρόβλημα  που αντιμετωπίζουν όλοι οι ακριτικοί Δήμοι είναι αυτό της καλλιέργειας της γης από τους γεωργούς, αφού κάθε χρόνο εκτός από τη συνεννόηση που πρέπει να έχουν με τα Ηνωμένα Εθνη, δεν γνωρίζουν πόση γη εντός της νεκρής ζώνης πρέπει να καλλιεργούν για να βγάζουν  μεροκάματο για να θρέψουν την οικογένεια τους».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση