ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με άρωμα Τσίπρα η κυπριακή Βουλή

Η εκλογή Τσίπρα αφορμή για έντονες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε έντονες ιδεολογικοπολιτικές διαμάχες, πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια της Βουλής στην οποία και ψηφίστηκε η εκ νέου αναστολή της νομοθεσίας των εκποιήσεων. Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα, φαίνεται να επηρεάζει άμεσα το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο με τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις να βρίσκουν αφορμή για σκλήρυνση της γραμμής τους απέναντι στην Τρόικα, βλέποντας ελπίδα για τερματισμό των πολιτικών λιτότητας ενώ το επιφυλακτικό κυβερνών κόμμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Την ίδια στιγμή, αποτελεί εφαλτήριο για την αναμόχλευση αποφάσεων του παρελθόντος και την αλληλοεπίρριψη ευθυνών για την εύθραυστη οικονομία της Κύπρου.

Προειδοποιητική βολή για την πολιτική της Ελλάδας, έριξε πρώτος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος αν και ευχήθηκε την επιτυχία της νέας κυβέρνησης, σημείωσε πως ήδη καταδεικνύονται αρνητικές επιπτώσεις όπως η πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Μία τοποθέτηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών τόσο των κομμάτων όσο και της κοινωνίας πρόσφορου εδάφους σε μία συγκρουσιακή πολιτική με τους δανειστές μας.

Μήνυμα αλλαγής από Άντρο
Αγώνα για αλλαγή του σκηνικού της τρομοκρατίας χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα ξοφλήσει το χρέος της στους δανειστές της η Κύπρος υποσχέθηκε από το βήμα της Βουλής ο Άντρος Κυπριανού σε μία ανοικτή πλέον σύγκρουση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί λειτουργεί δημοκρατικά, υπάρχει σεβασμός, μία ένωση που λειτουργεί με κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού προσθέτοντας πως η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζει με τον όρο ότι το κάθε κράτος μέλος θα υπακούει τυφλά τις διαταγές της. «Έτσι αντιλαμβάνονται την αλληλεγγύη στα κράτη μέλη γιατί ανησυχούν ότι θα ταράξει το σκηνικό που έχουν στήσει» επεσήμανε ο κ. Κυπριανού. «Πρέπει να αποφασίζουμε με γνώμονα το συμφέρον του λαού, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τρομοκρατία στον κόσμο, αλλά να λέμε ότι θα αγωνιστούμε για να αλλάξουμε το σκηνικό επιβολής της ιδεολογικής τους προσέγγισης».

Στον πραγματισμό του Αβέρωφ
«Η προσέγγιση Τσίπρα φαίνεται να έχει αυθεντικές φωνές και στην Κύπρο» σχολίασε από τα έδρανα της Βουλής ο Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από τοποθετήσεις πολιτικών δυνάμεων οι οποίες έκαναν λόγο για σκληρότερη διαπραγμάτευση απέναντι στην Τρόικα και την επιμονή στην αναστολή των εκποιήσεων. Μία τοποθέτηση η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κοινοβουλευτικών μελών, με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ να του ανταπαντά πως «πρέπει να σκέφτεσαι πριν ανοίγεις το στόμα στου είτε δημόσια είτε κατ’ιδίαν».

Αριστερή προσέγγιση και κοινωνικοποίηση των ζημιών
Σε πορεία σύγκρουσης με το ΑΚΕΛ βρέθηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνοντας πως εντός της Βουλής υπάρχουν ξεκάθαρα δύο προσεγγίσεις η πραγματιστική και η αριστερή προσέγγιση την οποία ακολουθεί το ΑΚΕΛ. «Αυτή την αριστερή προσέγγιση που απόλυτα σέβομαι δεν την είδα να εφαρμόζεται το 2012. Γιατί μία αριστερή κυβέρνηση κάλεσε την Τρόικα στην Κύπρο» απάντησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσθέτοντας πως η αριστερή κυβέρνηση κοινωνικοποίησε τις ζημιές των τραπεζών.

Τα παράπονα στον Νικόλα
Την πίκρα του για την μετάλλαξη Νικόλα Παπαδόπουλου και τγ διάσπαση της συμμαχίας αλλοτινών εποχών Αβέρωφ- Νικόλα, όπου έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική καταστροφή εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Με το να λες τις πραγματικότητες δεν είναι κινδυνολογία. Φίλε Νικόλα, εγώ κρατώ μια συνέπεια, παραμένω κινδυνολόγος, κατά την άποψή μου πραγματιστής διότι πριν από λίγα χρόνια δεν θεωρώ ότι λέγαμε κινδυνολογίες αλλά πραγματικότητες» σημείωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Εγώ αναγνωρίζω την συνέπεια στον Αβέρωφ Νεοφύτου» απάντησε ο Νικόλας Παπαδόπουλος προσθέτοντας πως δεν έχουμε να κάνουμε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος κατάντησε την λέξη δεσμεύομαι σε ανέκδοτο.  Μία τοποθέτηση που δηλοί πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει να διαχωρίσει τη θέση του με την κυβέρνηση  Αναστασιάδη και όχι με τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι κατεδαφίσεις
Άλλο μεταρρυθμίσεις κι άλλο κατεδαφίσεις ανταπάντησε στον Συναγερμικό Πρόεδρο για τις επικρίσεις του ο Άντρος Κυπριανού αρνούμενος τον χαρακτηρισμό του αιθεροβάμονα ενώ σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ ενδεχομένως να έχει πιο προχωρημένη προσέγγιση ακόμα και από την Τρόικα.

Πάντως, παρά τις αντιπαλότητες και τις συγκρούσεις που τροφοδότησε η εκλογή Τσίπρα, όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως ευχήθηκαν την επιτυχία της νέας κυβέρνησης και εξέφρασαν την ελπίδα να αποτελέσει το τέλος των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από αναστολή σε αναστολή οι εκποιήσεις

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση