ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Βρετανική Εισβολή» στο Hollywood

Οι φετινές υποψηφιότητες για Oscar αποδεικνύουν

Kathimerini.gr

51 χρόνια μετά την «βρετανική εισβολή» στην αμερικανική ποπ κουλτούρα, με τους Beatles να εμφανίζονται  στην τηλεοπτική εκπομπή του Ed Sullivan και εκατομμύρια αμερικανούς θαυμαστές να τραγουδούν το ‘I Want to Hold Your Hand’, καλλιτέχνες της Γηραιάς Αλβιώνας κατάφεραν για ακόμα μια φορά να εντυπωσιάσουν με τον ταλέντο τους αλλά και με την μοναδική προφορά τους, την ισχυρή αμερικάνικη βιομηχανία του θεάματος. Οι φετινές υποψηφιότητες για Oscar αποδεικνύουν ότι οι βρετανοί ηθοποιοί έχουν κατακτήσει το Hollywood, όπως κάποτε οι Beatles, οι Rolling Stones και οι Animals δημιούργησαν ένα ‘κίνημα’ που ευοδώθηκε από τα μίντια επί τρία χρόνια αλλά αναβίωνε κάθε φορά που το αμερικανικό κοινό ήθελε να κάνει μια στροφή στην βρετανική ‘ποιότητα’.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι Βρετανοί εγκαταστάθηκαν στο Λος Άντζελες για να το αλλάξουν, δεδομένου ότι όχι μόνο επηρεάστηκαν από την κουλτούρα του Hollywood αλλά σε κάποιες περιπτώσεις υιοθέτησαν και αμερικανική προφορά υποδυόμενοι ρόλους που δεν ήταν κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους. Μερικοί από τους πιο ταλαντούχους άγγλους ηθοποιούς έδειξαν ότι λατρεύουν την γοητεία του ‘παλιού Hollywood’ ποζάροντας με ανάλογο στιλ και αισθητική για το εξώφυλλο της ειδικής- για το Hollywood- έκδοσης του Vanity Fair. Ο Eddie Redmayne, η Felicity Jones, ο Benedict Cumberbatch, η Sienna Miller και ο David Oyelowo πρωταγωνίστησαν φέτος σε εξώφυλλα περιοδικών, σε τελετές απονομής βραβείων, στα box office και στις αμερικάνικες τηλεοπτικές εκπομπές, κερδίζοντας τον θαυμασμό του κοινού.

Όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος του Vanity Fair, Graydon Carter: «Θα χρειαζόμασταν δύο τεύχη για να παρουσιάσουμε το εύρος και την δύναμη της ‘βρετανικής εισβολής’. Είναι οι άνθρωποι που έχουν επινοήσει την αγγλική γλώσσα, η οποία ποτέ δεν είναι τόσο ζωντανή όσο όταν την μιλούν οι βρετανοί. Αναμφισβήτητα μπορούν να μιλήσουν με αμερικανική προφορά πολύ καλύτερα από ότι οι αμερικανοί μπορούν με την αγγλική». Αυτό απέδειξε και ο 38χρονος David Oyelowo που υποδύθηκε τον Martin Luther King Jr. στο Selma αλλά και η 33χρονη Sienna Miller στο 'American Sniper' και στο 'Foxcatcher'. Το τεύχος του Vanity Fair φιλοξενεί -εκτός από τους αμερικανούς συναδέλφους τους Reese Witherspoon, Amy Adams, Channing Tatum αλλά και τον Miles Teller και τον Oscar Isaac- τον Benedict Cumberbatch που κέρδισε μια υποψηφιότητα για Oscar για τον ρόλο του ως Alan Turing στο 'The Imitation Game' αλλά και τον Eddie Redmayne και την Felicity Jones που υποδύθηκαν τον Stephen Hawking και την Jane Hawking αντίστοιχα στο ‘The Theory of Everything’.

Η διάσημη φωτογράφος Annie Leibovitz που επιμελήθηκε το εξώφυλλο του Vanity Fair δήλωσε ότι θέλησε να δημιουργήσει μια αίσθηση οικειότητας: «Συνήθως φωτογραφίζω από μια απόσταση, αλλά αυτή τη φορά θελήσαμε να έρθουμε πολύ κοντά στους ηθοποιούς. Κάναμε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα οικειότητας». Οι πρωταγωνιστές της φετινής κινηματογραφικής σεζόν φωτογραφήθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο, χρησιμοποιώντας την κοινή τους αγάπη για το σινεμά και το ταλέντο τους ως μια σημειολογική ταύτιση ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής. Φέτος, άλλωστε, όπως είχε δηλώσει και ο Cumberbatch ήταν μια χρονιά εξαιρετικών ερμηνειών. Και μπορεί οι ευρωπαίοι ηθοποιοί να μην βιώνουν το ίδιο έντονα τον πυρετό των Oscars, όμως, εφόσον θεωρείται το πιο σημαντικό βραβείο για έναν καλλιτέχνη τόσο για την επαγγελματική καταξίωση όσο και για την εμπορική επιτυχία που αποφέρει, θα εξακολουθούν να ονειρεύονται και να επιδιώκουν την χολιγουντιανή δόξα ή όπως χαρακτηριστικά είπε ο Benedict: «μία από τις πιο περήφανες στιγμές της ζωής μου ήταν όταν κάλεσα τους γονείς μου και τους είπα ότι είμαι υποψήφιος για Oscar».

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι ο σχεδιαστής πέθανε στο σπίτι του στη Φλωρεντία μετά από μακρά ασθένεια
ΠΗΓΗ: AFP
 |  SHOWBIZ