ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Εσθονοί ψήφισαν υπέρ της Ευρώπης & του ΝΑΤΟ στις εκλογές

Ανησυχίες για τις κινήσεις της Ρωσίας

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι Εσθονοί, ανήσυχοι για τις φιλοδοξίες της Ρωσίας, ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το κεντρώο κόμμα της Μεταρρύθμισης κέρδισε 30 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου. Δεύτερο ήρθε το κόμμα του Κέντρου, που τάσσεται υπέρ του Κρεμλίνου και υποστηρίζεται από τη σημαντική ρωσόφωνη μειονότητα. Κέρδισε 27 έδρες, αλλά θα παραμείνει απομονωμένο στο κοινοβούλιο, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι σοσιαλδημοκράτες, σύμμαχοι των κεντρώων στην απερχόμενη κυβέρνηση, κέρδισαν 15 έδρες και οι συντηρητικοί του IRL οι οποίοι υποστήριζαν τον δικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, κέρδισαν 14. Δύο νέα κόμματα έκαναν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο: οι φιλελεύθεροι (8 έδρες) και το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (7 έδρες), που τάσσεται κατά της μετανάστευσης.

Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος της Μεταρρύθμισης Τάαβι Ρόιβας, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να σχηματίσει συνασπισμό με το φιλορωσικό κόμμα του Κέντρου, απάντησε "ασφαλώς όχι".

Άλλωστε και ο  αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ο Σβεν Μίκσερ, δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να σχηματίσει έναν συνασπισμό με το κόμμα της Μεταρρύθμισης και πως αυτός ο συνασπισμός θα μπορούσε να αριθμεί τρία μέλη, δηλαδή να περιλάβει πιθανόν το συντηρητικό κόμμα IRL.

Η προσάρτηση της Κριμαίας και οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία παρακολουθούνται από κοντά σ' αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία πήρε διαζύγιο από την ΕΣΣΔ το 1991 και το ένα τέταρτο του 1,3 εκατομμυρίου κατοίκων της είναι ρωσόφωνοι.

Ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στα εσθονικά σύνορα μερικές ημέρες πριν από την ψηφοφορία ενίσχυσαν τους φόβους αυτών που αποδίδουν στο Κρεμλίνο την πρόθεση να αποσταθεροποιήσει πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Το Ισραήλ διέταξε σταδιακή εκκένωση της Ράφα. Για επικίνδυνη κλιμάκωση έκανε λόγο η Χαμάς, ενώ Αιγύπτιοι διαπραγματευτές ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ