ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σφόδρα ενοχλημένη η Ουάσιγκτον από την επίσκεψη στη Μόσχα

«Δεν είναι ο καιρός για συνέχιση των ίδιων πρακτικών με τη Ρωσία» δηλώνει η Μαρί Χάρφ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Φανερά ενοχλημένη από την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία είναι η Ουάσιγκτον.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ Μαρί Χαρφ, η οποία ανέφερε ότι «δεν είναι ο καιρός για συνέχιση των ίδιων πρακτικών με τη Ρωσία. Σ' αυτό είμαστε ξεκάθαροι».

«Έχουμε τονίσει στους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους, πρόσθεσε, τη σημασία της ενότητας και της άσκησης πίεσης στη Ρωσία, να σταματήσει να τροφοδοτεί την σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο νιώθουμε έντονα» τόνισε η κ. Χαρφ.

Όπως μετέδωσε ο από τη Νέα Υόρκη ο Αποστόλης Ζουπανιώτης, η εκπρόσωπος διαχώρισε το θέμα των σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας με τα τουίτ του αμερικανού πρέσβη, λέγοντας ότι η αμερικανική πρεσβεία ξεκαθάρισε πως πρόκειται για δύο χωριστά περιστατικά.

«Ας μην συνδέουμε Κριμαία με Κυπριακό»
Στο ερώτημα γιατί ενώ οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία για την Κριμαία δεν λένε τίποτε για την τουρκική εισβολή Κύπρο, η κ. Χαρφ ανέφερε: «Ας μην επιχειρούμε να συνδέουμε τέτοιου είδους γεγονότα. Είμαστε ξεκάθαροι για διαφορετικά γεγονότα και δεν θα επιχειρήσω να τα συνδέσω».

Την Νούλαντ είδε ο Κασουλίδης
Στο μεταξύ, αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως «συζήτησαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, της υποστήριξης στην κυριαρχία της Ουκρανίας και των προσπαθειών του Συνασπισμού να την κατανίκηση του ISIL».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η κ. Νούλαντ «εξέφρασε την συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στη διαδικασία διευθέτησης που διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Κασουλίδης: «Δεν ενόχλησαν οι συμφωνίες με τη Ρωσία»
Δεν είναι οι συμφωνίες με τη Ρωσία που ενόχλησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μετά από συνάντηση στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

Είπε επίσης ότι υπογράμμισε στην Βικτόρια Νούλαντ ότι μια χώρα η οποία έχει το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δέχθηκε το κτύπημα του κουρέματος και αντιμετωπίζει την παρουσία του Μπαρμπαρός, δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί μόνιμα μέλη, όποια και αν είναι αυτά.

Δεν ζητήθηκε ανάκληση του Κόνινγκ
Δεν ζητήθηκε ανάκληση του Τζων Κονιγκ, δηλώνει η Λευκωσία, μετα από ανάρτηση του Αμερικανού πρέσβη στο Τουίτερ, με την οποία ζητούσε σχόλια για την επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία, και τη δολοφονία του Ρώσου πολιτικού, Μπορίς Νεμτσόφ.

Το ζήτημα τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών.

Η τριετής θητεία του Αμερικανού πρέσβη, σύμφωνα με το Αμερικανικό ΥΠΕΞ, λήγει το καλοκαίρι, οπότε και θα αντικατασταθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυπριακή γέφυρα μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών
Αρωμα γυναίκας στην αμερικάνικη πρεσβεία στη Λευκωσία

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση