ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σιζόπουλος: Απερρίφθη πρόταση που απέκλειε το κούρεμα καταθέσεων

Κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών Σιζόπουλου από την Κυβέρνηση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε σοβαρές καταγγελίες για την στάση που τήρησε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το κούρεμα των καταθέσεων προχώρησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος έδωσε στην δημοσιότητα σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τι διημείφθη το μεσοδιάστημα της πρώτης απόφασης του Eurogroup και της δεύτερης όπου η Κύπρος αποδέχθηκε τις πρόνοιες για τον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο μετά την απόρριψη από την Βουλή της πρώτης απόφασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε προτάθηκαν στην Κύπρο εναλλακτικά σενάρια για την άντληση του ποσού που απαιτούσε η τρόικα.

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ήταν να επιβληθεί μια φορολογία επί του συνόλου των καταθέσεων πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 5,4 δις ευρώ.

Η συγκεκριμένη πρόταση όπως υποστήριξε ο κ. Σιζόπουλος απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Όπως κατήγγειλε η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τότε  κανένα ούτε και την βουλή  για τα όσα διημείφθησαν με τους ευρωπαίους εταίρους 

Διαψεύδει η κυβέρνηση
Τα λοσα κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διέψευσε το προεδρικό. Σε γραπτή δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου οι ισχυρισμοί Σιζόπουλου χαρακτηρίζονται αναληθείς και ξεκαθαρίζει:Ουδέποτε, ούτε και κατά τη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 18 Μαρτίου 2013, άλλαξε η απόφαση για οριζόντιο εφάπαξ τέλος επί των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες ως μέτρο διάσωσης της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.

Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση, ως όφειλε, οδήγησε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων τη μόνη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου 2013 με το Eurogroup, ενώπιον της Βουλής. Η κυβέρνηση εκφράζει έκπληξη και παραπέμπει στα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τη 19η Μαρτίου 2013, ενώ ξεκάθαρες ήταν και οι δηλώσεις που ακολούθησαν την ημέρα εκείνη της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών από τον τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκο Δημητριάδη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσχεδιασμένο το κυπριακό κούρεμα του 2013;

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση