ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καταλυτική παρέμβαση στις συνομιλίες επιδιώκουν τα ΗΕ

Αγώνας δρόμου να προλάβουν νέα κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ

Στην τακτική που θα ακολουθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) με την αναμενόμενη επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό τον ερχόμενο Μάιο φαίνεται να έχει καταλήξει ο σύμβουλος του γενικού γραμματέα των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε και η ομάδα του. Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, ο αξιωματούχος θα επιδιώξει να κινηθεί σε δύο άξονες. Πρώτον, θα επιχειρηθεί η αποφασιστική παρέμβαση των ΗΕ στις συνομιλίες με κατάθεση προτάσεων που θα έχουν ως στόχο την επίτευξη σύγκλισης στις θέσεις των δύο μερών εκεί και όπου παρουσιάζονται διαφορές μεταξύ τους.

Ήδη, η ομάδα Κυπριακού των ΗΕ έχει επεξεργαστεί τις προτάσεις που κατέθεσαν οι δύο πλευρές στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης των συνομιλιών και έχουν καταλήξει στην άποψη πως παρά τις δυσκολίες που εμφανίζουν επιμέρους πτυχές του Κυπριακού δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των δύο μερών. Δεύτερον, θα επιχειρηθεί η διαφοροποίηση της διαδικασίας με στόχο την επιτάχυνση των συνομιλιών έτσι που να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προληφθεί μια νέα κρίση υδρογονανθράκων. Ο αξιωματούχος των ΗΕ φέρεται να έχει μεν διασφαλίσει την καταρχήν συναίνεση της Άγκυρας για μη ανανέωση της Navtex μετά τη λήξη της στις 6 Απριλίου και απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από τα κυπριακά ύδατα, ωστόσο, η τελική στάση της Τουρκίας θα εξαρτηθεί, όπως έχει διαμηνυθεί, από την αναστολή των ερευνητικών γεωτρήσεων της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Γι’ αυτό και τα ΗΕ προσβλέπουν σε πλήρη αξιοποίηση του τρίμηνου τεχνικού διαλείμματος της ΕΝΙ που ελπίζουν να επιμηκυνθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσχερείς εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Αν και όπως επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές δεν αναμένεται μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός τριμήνου, όμως το χρονικό αυτό διάστημα προσφέρεται ως ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη τέτοιων συγκλίσεων μεταξύ των δύο μερών που θα καθιστούν έως και αδύνατη τη μελλοντική αποχώρησή τους από τις συνομιλίες ακόμη και στο ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η πρόθεση πάντως των ΗΕ να εισαγάγουν νέες διαδικασίες και μεθόδους προς επιτάχυνση των συνομιλιών δεν έχει μέχρι στιγμής σχηματοποιηθεί, ενώ και οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία επί του συγκεκριμένου θέματος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» αρμόδια ελληνοκυπριακή πηγή, η καλύτερη διαδικασία επιτάχυνσης των συνομιλιών είναι η κατάθεση εποικοδομητικών προτάσεων στο τραπέζι των συνομιλιών. Αν λοιπόν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, επιθυμεί να επισπεύσει τις συνομιλίες, προσθέτει η ίδια πηγή, θα διαφανεί από τις θέσεις που θα παρουσιάσει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Η αναμενόμενη επιστροφή στις συνομιλίες τον ερχόμενο Μάιο σηματοδοτεί και την έναρξη της τρίτης φάσης των διαπραγματεύσεων. Στη βάση δε των όσων είχαν συμφωνηθεί με τον σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι δύο πλευρές θα αρχίσουν με συζήτηση στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, εντάσσοντας όμως και πτυχές από τα κεφάλαια του περιουσιακού και του εδαφικού, σε μια προσπάθεια σμίκρυνσης των μεταξύ τους διαφορών όπως αυτές έχουν προκύψει από τις προτάσεις που κατέθεσαν στην προηγούμενη φάση των συνομιλιών. Όπως πάντως πληροφορείται η «Κ» από κυβερνητικούς κύκλους, στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον αξιωματούχο των ΗΕ την περασμένη Τρίτη, έχει διευκρινιστεί πως το θέμα των υδρογονανθράκων θα συζητηθεί προς το τέλος της διαδικασίας και όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά καταθέσει στο τραπέζι των συνομιλιών χάρτες επί του εδαφικού.

Λίγο πριν από την οριστικοποίηση της επιστροφής των δύο μερών στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε και πήρε εκ νέου τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σημαντικό για την Κύπρο να υπάρξει ξεκάθαρη αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διασφάλιση του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους ορυκτούς τους πόρους εντός της αποκλειστικής οικονομικής τους ζώνης.

Απρίλη οι ανακοινώσεις από τον Άιντε
Αν και διπλωματικές πηγές από τα ΗΕ διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης πως θα ήθελαν οι συνομιλίες να αρχίσουν με πτυχές του Κυπριακού που θεωρούνται ως οι πλέον δύσκολες, κάτι τέτοιο, όπως πληροφορείται η «Κ», δεν συνάγεται από τις επαφές του κ. Άιντε με την ελληνοκυπριακή ηγεσία. Ο αξιωματούχος των ΗΕ αναμένεται πάντως να επιστρέψει στην Κύπρο την πρώτη εβδομάδα Απριλίου οπότε και θα ανακοινώσει την επανέναρξη των συνομιλιών, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Διεθνούς Οργανισμού. Ο ίδιος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, δηλώνοντας επανειλημμένα πως διαπιστώνει να υπάρχει θέληση στο πιο ψηλό επίπεδο και στις δύο πλευρές για την επανέναρξη των συνομιλιών. Δίνοντας μάλιστα τη δική του προσέγγιση στο κυπριακό πρόβλημα το χαρακτήρισε ως τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα για πρόοδο στο νησί.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ