ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δυσάρεστα τα νέα και από το «Αμαθούσα»

Ούτε και στη δεύτερη γεώτρηση της ΕΝΙ/KOGAS στο οικόπεδο 9 εντοπίστηκε αρκετό φυσικό αέριο

ΑΠΟ ΕΝΤΥΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ - Αποκαρδιωτικές οι ενδείξεις που έχει η Λευκωσία από την ερευνητική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αμαθούσα», αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και η δεύτερη γεώτρηση από το κονσόρτιουμ της ΕΝΙ/KOGAS στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ ολοκληρώνεται με απογοητευτικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα αυτής της νέας γεώτρησης αναμένονται να ανακοινωθούν και επίσημα από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό, Γιώργο Λακκοτρύπη, πριν από το τέλος της εβδομάδας. Τα νέα από το «Αμαθούσα» έρχονται να συμπληρώσουν τα αρνητικά αποτελέσματα από την πρώτη ερευνητική γεώτρηση του κονσόρτιουμ στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», όπου επίσης δεν εντοπίστηκε επαρκής ποσότητα φυσικού αερίου.
Η ΕΝΙ, όπως έχει γίνει γνωστό, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το κοίτασμα «Αμαθούσα», θα αποσύρει την πλατφόρμα και το γεωτρύπανό της από την κυπριακή ΑΟΖ για τους επόμενους τρεις μήνες, επικαλούμενη λόγους συντήρησης. Να υπενθυμίσουμε ότι στη βάση των συμβατικών υποχρεώσεων του κονσόρτιουμ ΕΝΙ/KOGAS, όπως προκύπτουν από τα τρία Συμβόλαια Αναλογικού Καταμερισμού που υπέγραψαν με την Κυπριακή Δημοκρατία για τα τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ το 2012, οι δύο εταιρείες θα πρέπει να προχωρήσουμε με ερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια 2 και 3. Και αυτό ανεξάρτητα από τον μη εντοπισμό φυσικού αερίου στο τεμάχιο 9, εκτός βέβαια και αν κατ΄αναλογία με τα όσα προηγήθηκαν με την TOTAL , το κονσόρτιουμ ΕΝΙ/KOGAS αποφασίσει και συμφωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία απόσυρσή της από ερευνητικές γεωτρήσεις στα υπό αναφορά δύο τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Αντίστροφη μέτρηση
Οι νέες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων συμπληρώνουν πάντως το σκηνικό για την αναμενόμενη επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό τον ερχόμενο Μάιο στη βάση μιας σιωπηρής εφαρμογής της φόρμουλας freeze to freeze, η οποία σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Άγκυρας εισηγείται την μη ανανέωση της τουρκικής Navtex και απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή θάλασσα υπό την προϋπόθεση της αναστολής των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Στο σκόπελο αυτής της τουρκικής απαίτησης σκόνταψαν, άλλωστε, οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών τον περασμένο Ιανουάριο, αφού και παρά τη Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας της 5ης Ιανουαρίου, με την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά συναινούσε σε μια άλλη τουρκική αξίωση, αυτής της ένταξης του θέματος των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των συνομιλιών, η Άγκυρα προχώρησε στην άμεση ανανέωση της πρώτης Navtex μετά τη λήξη της, λόγω της συνέχισης των ερευνητικών γεωτρήσεων της ΕΝΙ στο τεμάχιο 9 και συγκεκριμένα στο κοίτασμα «Αμαθούσα». Η παρούσα χρονική συγκυρία, όπως διαμορφώνεται με την τρίμηνη τουλάχιστον αναστολή των ερευνητικών γεωτρήσεων της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ που αρχίζει τις αμέσως επόμενες ημέρες, τη λήξη της τουρκικής Navtex στις 6 Απριλίου και τις διαβεβαιώσεις που παίρνουν οι διεθνείς μεσολαβητές από την Άγκυρα για μη ανανέωση της οδηγίας και απόσυρση του «Μπαρμπαρός» εφόσον και η ΕΝΙ αναστείλει τελικά τις γεωτρήσεις της, δημιουργεί την αισιοδοξία των ξένων που εμπλέκονται στο κυπριακό για πολύ καλές πιθανότητες πλέον επιστροφής των δύο πλευρών στο τραπέζι των συνομιλιών τον ερχόμενο Μάιο, οπόταν και θα έχουν λήξει και οι «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα. Πάντως, και παρά το σκηνικό που ετοιμάζεται για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση της φόρμουλας «freeze to freeze», οι διεργασίες για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 θα συνεχίσουν ενόψει και της παρέμβασης των ΗΠΑ για να μην επηρεαστούν οι εργασίες της αμερικανικών συμφερόντων εταιρείας Noble στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Επαφές Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ
Οι διαγραφόμενες εξελίξεις τόσο στο κυπριακό όσο και στο θέμα των κυπριακών υδρογονανθράκων θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει το επόμενο τετραήμερο στις ΗΠΑ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σήμερα, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με την βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια σε θέματα Νότιας Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, Αμάντα Σλόατ, με τον αρμόδιο για θέματα Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Γουίλιαμ Τατλ, τον Σύμβουλο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Κάρπεντερ, καθώς και με εμπειρογνώμονες και πολιτικούς αναλυτές αμερικανικών δεξαμενών σκέψης. Τις επόμενες ημέρες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με την αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις της Γραμματείας των ΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με αξιωματούχους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως επίσης και με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις. Ο κ. Χριστοδουλίδης βρίσκεται στις ΗΠΑ για να εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και στις εκδηλώσεις της ομογένειας για την 25η Μαρτίου.       

 

 

 

 

 

 

 

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση