ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαντάει το Υπουργείο Υγείας στις επικρίσεις για το ΓεΣΥ

Πολιτική βούληση της Κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του

ΚΥΠΕ

Πολιτική βούληση της Κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ, η παροχή στους πολίτες του τόπου μας αναβαθμισμένων και ποιοτικά υψηλών υπηρεσιών υγείας, για όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας σε απάντηση ανακοινώσεων του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και της ΠΕΟ σε σχέση με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ),

Πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, σημειώνεται, είναι η ουσιαστική αναδόμηση και η οριστική επίλυση των προβλημάτων των πολιτών στον τομέα της υγείας, που θα επέλθει μέσα από τη μεταρρύθμιση του συστήματος.

“Η Κυβέρνηση εργάζεται και παράγει απτό έργο: ετοίμασε προσχέδια νομοθεσίας, ετοίμασε Οδικό Χάρτη εφαρμογής του νέου συστήματος, προχώρησε σε μελέτη εμπειρογνωμόνων σε σχέση με τα φάρμακα, άκουσε με σεβασμό και περιέλαβε τις δημιουργικές απόψεις των πολιτών που διατυπώθηκαν μέσα από τον πολύμηνο δημόσιο διάλογο. Η Κυβέρνηση με σεβασμό προς τον πολίτη, προχώρησε και ολοκλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ως προς το ΓεΣΥ”, αναφέρεται.

Καθυστέρηση στην ετοιμασία του λογισμικού συστήματος
Ακρογωνιαίος λίθος στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, σημειώνεται, αποτελεί η ετοιμασία του λογισμικού συστήματος του ΓεΣΥ, έργο του οποίου την αποκλειστική και μόνη ευθύνη εφαρμογής έχει αναλάβει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Ο ΟΑΥ, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, μέχρι και σήμερα δεν έχει ακόμη υλοποιήσει, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, το λογισμικό. Ούτε και έχει δώσει ημερομηνία εφαρμογής του λογισμικού. Και χωρίς λογισμικό το ΓεΣΥ δεν μπορεί να γίνει. Χωρίς λογισμικό καμία νομοθεσία ή άλλη εργασία δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ. Η λειτουργία του λογισμικού από τον ΟΑΥ αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για εφαρμογή του ΓεΣΥ. Κατά συνέπεια, η ημέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ εξαρτάται απόλυτα από την ημέρα που ο ΟΑΥ θα παραδώσει λογισμικό σύστημα.


Διενέργεια συγκριτικής μελέτης από εμπειρογνώμονες για το πολυασφαλιστικό σύστημα
Σε σχέση με την εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος, το Υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνει  ότι έχει ανατεθεί σε ομάδα εμπειρογνωμόνων η διενέργεια συγκριτικής μελέτης, στη βάση οικονομικών παραμέτρων, η οποία θα επικεντρώνεται στα χαρακτηριστικά του μονοασφαλιστικού και του μικτού συστήματος ως προς τη λειτουργικότητα, την αποτελεσματικότητα και την οικονομική αποδοτικότητα των συστημάτων.

Σκοπός, σημειώνεται, είναι η διερεύνηση των παραμέτρων και η συλλογή στοιχείων που θα απαντούν στο καίριο ερώτημα κατά πόσο η εφαρμογή ενός μονοασφαλιστικού ή ενός μικτού ασφαλιστικού συστήματος υγείας, δηλαδή η παροχή υπηρεσιών ασφάλισης υγείας και από άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς πέραν του ΟΑΥ, θα είναι αποτελεσματικότερη και οικονομικά αποδοτικότερη. Τα παραπάνω, διευκρινίζεται, απορρέουν και από τις υποχρεώσεις της Κύπρου στο Μνημόνιο, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητο σύμβουλο προκειμένου να εξεταστεί η λειτουργική και οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ τόσο με έναν ασφαλιστικό φορέα όσο και με περισσότερους.

Σημειώνεται πως ουδέποτε έχει εκπονηθεί από την Κυβέρνηση η οποιαδήποτε μελέτη, η οποία να συγκρίνει το μικτό και το μονοασφαλιστικό σύστημα ασφάλισης υγείας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση