ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H αφερεγγυότητα ξεκλειδώνει την οικονομία

Το προσκήνιο και οι αλλαγές μετά το έντονο παρασκήνιο στη Βουλή

Άμεσες αναμένεται να είναι οι θετικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία μετά την ψήφιση από τη βουλή του πλαισίου για την αφερεγγυότητα, έπειτα από δυο καταληκτικές ημέρες αφού είχαν προηγηθεί μήνες στο ράβε ξήλωνε από τα κόμματα με σωρεία τροπολογιών και συζητήσεων. Καταρχήν αναμένεται να «ξεπαγώσει» η επόμενη δόση από το ΔΝΤ ύψους 85εκατ., ευρώ η οποία είναι στον αέρα από την αναστολή του συγκεκριμένου νόμου, τον Ιανουάριο.

Στο προκείμενο, εφόσον κατά κοινή μαρτυρία στελεχών των κομμάτων που παρευρέθησαν σήμερα στη βουλή, το πλαίσιο αποτελεί ένα δίχτυ προστασίας για τους μικρούς οφειλέτες, γίνεται το πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα για να βρουν λύση οι τράπεζες με τους μεγάλους οφειλέτες κυρίως προς διευθέτηση του βρόγχου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στελέχη της ΕΔΕΚ δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ικανοποίηση εφόσον η βουλή υπερψήφισε αυτές τις προτάσεις και θεωρούμε ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας βελτιώνει στον ελάχιστο δυνατό βαθμό την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού». Σημειώνεται ότι επί του νομοσχεδίου κατατέθηκαν 80 τροπολογίες, ενώ στις πλέον σημαντικές περιλαμβάνονται αυτές πoυ αφορούν την προστασία των εγγυητών και την κατάργηση των καταχρηστικών ρητρών. Επίσης, ομόφωνα ψηφίστηκε κατά τη διαδικασία η διασαφήνιση του επιτοκίου για:
● τη μη καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών για εκποίηση ακίνητης ιδιοκτησίας αξίας μέχρι €350.00
● μη καταβολή δικαιωμάτων και τελών για εκποίηση ακινήτου αξίας μέχρι €350.000
Επίσης δεχτή έγινε και η αναπομπή του νόμου που αφορά τους  εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων από τους Developers ενώ επιπρόσθετα ψηφίστηκε να μην προχωρήσουν οι εκποιήσεις για τους συγκεκριμένους αγοραστές μέχρι και τις 10 Ιουλίου, διάστημα κατά το οποίο ο Σωκράτης Χάσικος εκ μέρους της κυβέρνησης δεσμεύτηκε να φέρει στη βουλή το περιεχόμενο του νόμου για συζήτηση και διαμόρφωση με σκοπό να ψηφιστεί. Στο δια ταύτα, ψηφίστηκαν επίσης από τη βουλή τα δυο πρώτα νομοσχέδια (διακανονισμός για αφερέγγυα πρόσωπα) το πέμπτο νομοσχέδιο (διαδικασία πτώχευσης) το νομοσχέδιο για πλαίσιο των συμβούλων αφερεγγυότητας καθώς και τα νομοσχέδια για τη φερεγγυότητα των τραπεζών.

Ξεκλειδώνει η επόμενη δόση, έρχονται θετικές αξιολογήσεις
Μετά τη σημερινή ψήφιση του πλαισίου για την αφερεγγυότητα, η κυπριακή οικονομία ξεκινάει από εκ νέου από εκεί που είχε σταματήσει ήδη από πέρυσι το Δεκέμβριο όταν μετά από περίοδο τουλάχιστον δυο χρόνων, η βουλή μπήκε στην ουσία της συζήτησης. Πλέον, εφόσον σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι πρόνοιες που ψηφίστηκαν σήμερα και προστατεύουν τους εγγυητές έχουν και το πράσινο από τουλάχιστον δυο κυπριακές τράπεζες, δεν αναμένεται τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν και είναι υπό την αίρεση της Τρόικας να συναντήσουν προβλήματα ή ενστάσεις εκ μέρους των τελευταίων, με αποτέλεσμα άμεσα να ξεκλειδώνει η επόμενη δόση των 85εκατ., ευρώ. Συν αυτό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» και σύμφωνα με το Οικονομικό ρεπορτάζ που δημοσιεύεται αύριο στην έντυπη Καθημερινή, η ψήφιση του πλαισίου για την αφερεγγυότητα αναμένεται να δώσει και το πράσινο φως στους Οίκους Αξιολόγησης για αναβάθμιση τουλάχιστον μιας κυπριακής τράπεζας. Από την άλλη, ανοίγει όπως έχει δηλώσει και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ο δρόμος για την έξοδο της Κύπρου στις αγορές αλλά και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ήδη έχει τροχοδρομήσει η ΕΚΤ.

Δηλώσεις κομμάτων
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, μόλις ένα τέταρτο πριν τις 5 το απόγευμα, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις σχετικά με τα όσα προηγήθηκαν της ψήφισης του πλαισίου για την αφερεγγυότητα. Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι
οι δανειολήπτες έχουν τώρα όπλα και προστασία και δεν είναι έρμαιο στις ορέξεις των τραπεζών. Χαιρέτισε μάλιστα και την υπεύθυνη στάση της ΕΔΕΚ. Η Συμμαχία Πολιτών με τη σειρά της δήλωσε ότι παρά το πνεύμα συναίνεσης  που έδειξαν το πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι απαράδεκτο και προσθέτουν ότι έχουν γίνει επουσιώδεις, διακοσμητικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Γραπτή δήλωση Προέδρου
Σε γραπτή δήλωση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση της Βουλής και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

 «Επιθυμώ να εκφράσω τις θερμότατες μου ευχαριστίες προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και βεβαίως τις κοινοβουλευτικές ομάδες των εν λόγω κομμάτων που υπερψήφισαν τα νομοσχέδια, χωρίς να παραγνωρίζω τη στάση των υπολοίπων κομμάτων που, έστω και αν τα καταψήφισαν, συνέβαλαν στην τελική τους μορφή.

Η νομοθεσία που εγκρίθηκε σήμερα από τη Βουλή είναι προϊόν σκληρής και επίπονης προσπάθειας της κυβέρνησης με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της κυβέρνησης, των τροποποιήσεων στα νομοσχέδια προς περαιτέρω διασφάλιση των ευάλωτων ομάδων, καθώς και σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας. Είναι εμφανές τόσο από την τελική μορφή της νομοθεσίας όσο και από δηλώσεις εκπροσώπων της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι παρέχεται επαρκής προστασία στις ευάλωτες ομάδες των συμπατριωτών μας και ταυτόχρονα διορθώνεται μια ανωμαλία που τυγχάνει εκμετάλλευσης από κάποιους που, ενώ μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εκμεταλλεύονται το ισχύον σύστημα».

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση