ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Καταρχάς να σας διευκρινίσω πως δεν συμμερίζομαι ποσώς τη βαθύτατη θλίψη που-όπως δηλώσατε- σας έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στη Νομική Υπηρεσία. Οφείλω μάλιστα να σας πληροφορήσω πως αυτή τη βαθύτατη σας θλίψη δεν τη συμμερίζεται ούτε και η πλειοψηφία των πολιτών για τον πολύ απλό λόγο ότι η κατάρρευση των θεσμών δεν αντιμετωπίζεται από τον Αρχηγό ενός Κράτους, με βαθύτατες θλίψεις.


Είναι επίσης σημαντικό να σας υπογραμμίσω πως δεν πείθετε απολύτως κανέναν όταν λέτε πως συμμερίζεστε τα αισθήματα ανασφάλειας και απογοήτευσης που νιώθει ο λαός. Και ο λόγος κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας που δεν πείθετε κανέναν (εκτός από αυτούς που έχουν συμφέρον να εθελοτυφλήσουν) είναι επειδή αν πραγματικά συμμεριζόσασταν αυτά τα συναισθήματα τότε θα ενεργούσατε σαν Αρχηγός Κράτους που έχει την τόλμη να υποδείξει στον κ. Ερωτοκρίτου την πολιτική σημασία της παραίτησής του και την αναγκαιότητα αυτής προκειμένου οι πολίτες να αισθανθούν ότι λειτουργούν έστω και την υστάτη οι θεσμοί και οι διαδικασίες διαλεύκανσης.

Εκείνο που χρειάζεται ο πολίτης από τον Ανώτατο Άρχοντα της Χώρας ενόψει όλων αυτών που αποσβολωμένος παρακολουθεί να συμβαίνουν είναι να αισθανθεί ότι αυτός ενεργεί εν ονόματι του λαού και όχι ότι υποσκάπτει το πόρισμα ενός ποινικού ανακριτή εξισώνοντας το με τις δηλώσεις σε μια δημοσιογραφική διάσκεψη ενός υπό κατηγορία προσώπου ακόμα και όταν αυτός είναι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.
 
Οφείλετε κύριε Πρόεδρε να γνωρίζετε ότι το πόρισμα ενός ποινικού ανακριτή ο οποίος διορίζεται βάσει της νομοθεσίας, πρέπει να τυχαίνει σεβασμού πρωτίστως από τους αξιωματούχους του κράτους. Εάν η Δικαιοσύνη ανατρέψει τα συμπεράσματα του πορίσματος είναι μια άλλη ιστορία η οποία ωστόσο δεν αναιρεί την υποχρέωση που έχουν άπαντες να σεβαστούν το πόρισμα. Το πόρισμα θέτει τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα υπόλογο για ποινικά αδικήματα και αν ο κ. Ερωτοκρίτου ισχυρίζεται πως όλα αυτά είναι μια συνωμοσία των τζακιών και των φουκούδων της πρωτεύουσας εναντίον του, αυτή είναι μια άλλη ιστορία που επίσης δεν αναιρεί το χρέος σεβασμού που έχετε απέναντι στο πόρισμα.

Αν λοιπόν είχατε την πραγματική τόλμη ενός ηγέτη που θέλει ουσιαστικά να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο τότε θα είχατε και την κρίση ν’ αντιληφθείτε πως δεν δικαιούστε να αφήνετε εκτεθειμένο τον λαό εξισώνοντας το πόρισμα ενός ειδικού ποινικού ανακριτή με τους ισχυρισμούς του κ. Ερωτοκρίτου, ειδικά όταν αυτοί οι ισχυρισμοί διατυπώνονται κατόπιν εορτής δηλαδή εφόσον έχει κατηγορηθεί, κάτι το οποίο, θα έπρεπε εσείς πρωτίστως να το θεωρείτε πολιτικά μεμπτό και ηθικά  καταδικαστέο. Η παραίτηση κύριε Πρόεδρε του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αλλά και οποιουδήποτε ανώτατου αξιωματούχου του κράτους που βρίσκεται υπό κατηγορία σε ένα πόρισμα ποινικού ανακριτή δεν είναι θέμα νομικής πρόνοιας αλλά θέμα πολιτικής και ηθικής ευθιξίας και αυτήν είναι που οι πολίτες απαιτούν να διαθέτει ένας πολιτικός προκειμένου να αισθανθούν επιτέλους ότι έχει όντως την αποφασιστικότητα να πατάξει τη διαφθορά.


Αυτή η εξίσωση σας λοιπόν όπως σημείωσε ο κ. Κώστας Κληρίδης δεν σημαίνει τίποτα άλλο εκτός από το ότι «οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατήγορους με τη συνδρομή και την υπόθαλψη του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας». Κάτι το οποίο θα έπρεπε να σας κάνει να αισθάνεστε (εκτός από βαθύτατη θλίψη) βαθύτατη ντροπή. Ένας σοβαρός Αρχηγός Κράτους, και ειδικά ενός κράτους που είναι βουτηγμένο στη διαφθορά, θα καλούσε άμεσα τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να παραιτηθεί προς ένδειξη σεβασμού απέναντι στον λαό στον οποίο, σας υπενθυμίζω, πως είστε όλοι σας υπόλογοι. Θα έπρεπε να του υποδείξετε με το εκτόπισμα και το σθένος που πρέπει να διαθέτει ένας Αρχηγός Κράτους πως έχει πολιτικό και ηθικό χρέος να δώσει την παραίτησή του. Εσείς όμως ούτε καν θίξατε τέτοιο θέμα. Και σας ρωτώ κ. Πρόεδρε: Αν εσείς αισθάνεστε βαθύτατη θλίψη εμείς τι πρέπει να αισθανόμαστε με τον τρόπο που αντιμετωπίζετε και χειρίζεστε την πιο σοβαρή κρίση των θεσμών;
 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση