ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Όζερσαϊ και οι απογοητευμένοι κρίνουν την επόμενη ημέρα

Ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνει μια αξιοσημείωτη επιτυχία και αγγίζει το «όνειρο»

Ανταπόκριση από Κατεχόμενα

Ο πρώτος γύρος των «προεδρικών εκλογών» περνά στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου ως μια «μάχη» ανατροπών με ένα μήνυμα πολιτικής αλλαγής.

Στην πρώτη Κυριακή των «εκλογών» ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνει μια αξιοσημείωτη επιτυχία και αγγίζει το «όνειρο». Αξιοσημείωτο αποτέλεσμα σημειώνει και ο τέως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ απείλησε την τρίτη θέση της κεντροαριστεράς. Δίχως να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη κάποιου πολιτικού φορέα, ο κ. Όζερσαϊ κατέγραψε μια σημαντική επιτυχία, η οποία ξάφνιασε πολλούς. Όπως τονίζει ένα στέλεχος του στρατοπέδου του Ντερβίς Έρογλου «πολύ λίγοι ανάμεναν ότι ο κ. Όζερσαϊ θα ξεπερνούσε το 20%».

Με το αποτέλεσμα που σημείωσε στον πρώτο γύρο των «εκλογών», ο κ. Όζερσαϊ μετατρέπεται σε ρυθμιστικό παράγοντα για τον δεύτερο γύρο. Από σήμερα το βράδυ και για τις επόμενες ημέρες τους Τουρκοκύπριους θα απασχολήσει ένα και συγκεκριμένο ερώτημα: Ποιον θα υποστηρίξει ο Όζερσαϊ; Τον Μουσταφά Ακιντζί ή το πρώην αφεντικό του, δηλαδή τον κ. Έρογλου. Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι ο κ. Όζερσαϊ θα λάβει την τελική  του απόφαση κατά τις επόμενες ώρες. Κάποια στελέχη από το στρατόπεδο του δηλώνουν στην εφημερίδα μας ότι ο κ. Όζερσαϊ ενδέχεται να αφήσει «ελεύθερους» τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Άλλοι πιστεύουν ότι η δεξιά βάση του κινήματος του δεν πρόκειται να υποστηρίξει τον κ. Ακιντζί.


Σε ρυθμιστικό παράγοντα μετεξελίσσονται και οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι. Κυρίως η στάση της απογοητευμένης βάσης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος θα έχει ιδιαίτερη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής. Οι πρώτες πληροφορίες της εφημερίδας μας από το εσωτερικό του ΡΤΚ αναφέρουν ότι μια σημαντική μερίδα της κομματικής βάσης είναι έτοιμη να επιλέξει την αποχή στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών». Η αριστερή πτέρυγα του κινήματος έχει αντίθετη άποψη. Η συγκεκριμένη πτέρυγα πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για την τ/κ Αριστερά να ενώσει τις δυνάμεις της και να δώσει ένα τέλος στην ηγεσία του κ. Έρογλου. Σε κάθε περίπτωση στο στρατόπεδο του ΡΤΚ, όπως και στο στρατόπεδο του κ. Όζερσαϊ, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο Ακιντζί
Το στρατόπεδο του Μουσταφά Ακιντζί «πανηγυρίζει» το χθεσινό αποτέλεσμα. Αμέσως μετά το άκουσμα του τελικού αποτελέσματος, οι παράγοντες του στρατοπέδου άρχισαν να καλούν τους υποστηρικτές του κ. Όζερσαϊ και την κομματική βάση του ΡΤΚ σε συνεργασία. Κατά την άποψη τους, έχει έρθει η ώρα για να ενωθούν οι «δημοκρατικές δυνάμεις» ώστε να έρθει το τέλος του κατεστημένου στο βόρειο κομμάτι του νησιού.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο στρατόπεδο Έρογλου
Στο στρατόπεδο Έρογλου επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Στελέχη του στρατοπέδου δηλώνουν στην «Κ» ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμφανίζεται σίγουρος για την νίκη στην επόμενη Κυριακή των «εκλογών». Η νίκη εξαρτάται από την συσπείρωση του εθνικιστικού κινήματος. Η προσοχή του κ. Έρογλου έχει στραφεί πλέον αποκλειστικά στον εν λόγω στόχο. Αυτό επισημαίνει στην «Κ» το στρατόπεδο του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Τι λένε οι τ/κ δημοσιογράφοι και αναλυτές;
Η πλειοψηφία των έμπειρων Τουρκοκύπριων αναλυτών και δημοσιογράφων πιστεύουν ότι την επόμενη Κυριακή, οι υποστηρικτές του ΡΤΚ και του κ. Όζερσαϊ θα υποστηρίξουν τελικά την υποψηφιότητα του Μουσταφά Ακιντζί. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα μας ότι την νύχτα της Κυριακής, σημαντικά στελέχη των δυο στρατοπέδου εξέφρασαν μηνύματα συμπαράστασης προς τον κ. Ακιντζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρογλου και Ακιντζί στον δεύτερο γύρο
Περιορισμένη η συμμετοχή στις «εκλογές» στα κατεχόμενα

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση