ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μεταρρύθμιση στην Τ.Α. με συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών

Η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για λύση του προβλήματος

Τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών που θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΔΗΚΟ ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ανέλυσε την πρόταση της Κυβέρνησης.

H πρόταση περιστρέφεται σε δυο τομείς: Πρώτο: Tη δημιουργία Τοπικών Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών και δεύτερο, τη δημιουργία Επαρχιακών Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών. Τόσο τα Επαρχιακά όσο και τα Τοπικά Συμπλέγματα, αφορούν και είναι Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «Το σημαντικό είναι ότι διατηρείται η οντότητα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αρχής (δηλαδή, παραμένουν οι υφιστάμενοι Δήμοι και Κοινότητες) και για σκοπούς εκμετάλλευσης οικονομιών κλίμακας και δημιουργίας ισχυρών οντοτήτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης η παροχή   Υπηρεσιών συμπλεγματοποιείται.

Σε ό,τι αφορά στα Επαρχιακά Συμπλέγματα, οι υπηρεσίες που θα μεταφερθούν εκεί είναι: Πολεοδομικές και Οικοδομικές Άδειες, Υδατοπρομήθεια, Αποχέτευση και Όμβρια Ύδατα, ΧΥΤΥ, ΟΕΔΑ. Σε ό,τι αφορά στα Τοπικά Συμπλέγματα, θα συμπλεγματοποιηθούν Υπηρεσίες όπως συλλογή σκυβάλων, καθαριότητα, τεχνικές υπηρεσίες και άλλα.

Και στα δύο συμπλέγματα, οι πολιτικές θα αποφασίζονται από τους εκλεγμένους άρχοντες της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βεβαίως, οι καθημερινές εργασίες θα διευθύνονται από συγκεκριμένη τεχνοκρατική διευθυντική ομάδα.

Αναφορικά με τον τρόπο εκλογής των μελών του Συμβουλίου του Επαρχιακού Συμπλέγματος, διαπιστώνουμε, από τις μέχρι σήμερα επαφές μας ότι υπάρχουν διαφορές, σε κάποιες δε περιπτώσεις και διάσταση απόψεων μεταξύ των κομμάτων, κατά πόσο αυτή η εκλογή πρέπει να είναι άμεση ή έμμεση. Αυτό το θέμα, θα το αφήσουμε να το αποφασίσουν, τελεσίδικα, τα κόμματα μεταξύ τους στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, η προσπάθεια που θα καταβληθεί είναι, μέσα από τον ανασχεδιασμό των Υπηρεσιών και την εκμετάλλευση σχεδίων κινητικότητας προσωπικού, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ιδιαίτερα δε, σε ό,τι αφορά το Επαρχιακό Σύμπλεγμα, η Κεντρική Κυβέρνηση θα συνδράμει την προσπάθεια με τη μεταφορά προσωπικού κυρίως από τις Επαρχιακές Διοικήσεις και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως». ψ

«Πονοκέφαλος» για το Υπουργείο αποτελούν τα οικονομικά δεδομένα κυρίως τα χρέη και οι πόροι αφού: Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται  διάφορα σενάρια για επίλυση αυτών των δύο κορυφαίων ζητημάτων, που παραμένουν άλυτα εδώ και πολλά χρόνια.

Ένα άλλο θέμα που  απασχολεί ιδιαίτερα, είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μεταρρύθμισης.Ο κ. Χάσικος ευχήθηκε  ότι «αυτή τη φορά θα καταλήξουμε σε ένα αμοιβαίως αποδεκτό πλαίσιο αρχών για τη μεταρρύθμιση. Εν πάση περιπτώσει, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να καταθέσει το Νομοσχέδιο στη Βουλή προς έγκριση». 

 

 

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση