ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

2000 αιτήσεις για επανεκτίμηση ακίνητης ιδιοκτησίας

130 ενστάσεις για τις αξίες ακίνητης ιδιοκτησίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών  Σωκράτης Χάσικος προέβη το Σάββατο σε δηλώσεις στα ΜΜΕ για την επανεκτίμηση αξιών ακίνητης ιδιοκτησίας σε τιμές 2013 από το Κτηματολόγιο και για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα διαχειριστεί το Κτηματολόγιο τις 2000 περίπου αιτήσεις που έχει ενώπιόν του για διόρθωση λάθους σε ό,τι αφορά τις επανεκτιμήσεις, ο κ. Υπουργός είπε: «Για τις διορθώσεις λάθους τα πράγματα είναι πιο απλά. Για παράδειγμα, αν το Κτηματολόγιο προέβη σε εκτίμηση ενός χώρου που είναι άδειος και εκ λάθους σημείωσε ότι μέσα στο χώρο αυτό υπάρχει και πολυκατοικία, αυτό είναι εύκολο να διορθωθεί. Αφαιρείται το κτήριο, μένει η γη και γίνεται η εκτίμηση. Επίσης, το Κτηματολόγιο, αυτεπάγγελτα, αναθεωρεί τις αξίες σε ολόκληρες περιφέρειες, ορεινές για παράδειγμα, όπως είναι η περιοχή Τηλλυρίας αλλά και στην ευρύτερη Λευκωσία. Πολλοί που αιτούνται διόρθωσης, εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση. Άρα, κατά τρόπο μαζικό θα αναθεωρούνται τα λάθη.

Αναφορικά με τις ενστάσεις, o Υπουργός είπε ότι είναι 130, αλλά είπε ότι διαφωνεί με τη θέση της Βουλής να δοθεί χρόνος για ενστάσεις.

Ακολούθως και απαντώντας σε συναφή ερώτηση κατά πόσο αυτή η απόφαση της Βουλής ενοχλεί και/ή δημιουργεί προβλήματα, ο κ. Χάσικος είπε: «Δεν με ενοχλεί υπό την έννοια ότι πρόκειται για τη Βουλή και εν τη σοφία της ό,τι θέλει ψηφίζει. Αλλά, εγώ ξέρω ότι δίνω χρόνο για περαιτέρω εξέταση αν υπάρχει σωρεία ενστάσεων και δεν προλαβαίνει η Υπηρεσία να τις εξετάσει. Επί του προκειμένου, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο».

Στη συνέχεια και επεξηγηματικά σε σχέση με απορία που εξέφρασε δημοσιογράφος, ο Υπουργός διευκρίνισε πως «άλλο η διόρθωση λάθους και άλλο η ένσταση. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, η Βουλή αποφάσισε, είναι Νόμος και θα το σεβαστούμε».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σε σχέση με τη φορολογία ακινήτων για το 2015, ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να βιαστεί για να γνωρίζει έγκαιρα ο πολίτης πάνω σε ποια βάση θα πληρώσει, ο κ. Χάσικος είπε: «Η Κυβέρνηση ήταν έτοιμη, με την έννοια ότι το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε για ενστάσεις και διορθώσεις λαθών ήταν συγκεκριμένο, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Άρα, είχαν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για να καθοριστεί ξανά το ποσοστό πάνω στη φορολογία. Σήμερα, όπως διαμορφώνονται τα πράγματα και με το Νόμο που ψήφισε η Βουλή, τα συναρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών και Εσωτερικών) θα συζητήσουν ξανά το θέμα, σε μια προσπάθεια κανένας να μην πληρώσει περισσότερα από όσα πλήρωσε πέρσι. Αυτό είναι δεδομένο. Αν υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί αυτό το ποσό, δεν μπορώ να το γνωρίζω τώρα. Θα δούμε».

Απαντώντας σε συναφή ερώτηση, κατά πόσο ασκήθηκαν πιέσεις και από το ΔΗ.ΣΥ στο θέμα της μείωσης αυτής της φορολογίας, ο κ. Χάσικος είπε: «Και ποιος δεν θέλει μείωση φορολογιών; Το θέμα είναι αν τα οικονομικά του κράτους μπορούν να αντέξουν αυτές τις μειώσεις και να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε άλλες περιπέτειες. Μέχρι σήμερα, καλά πάμε γιατί, ακριβώς, διαχειριζόμαστε ‘νούσιμα’ τα δημόσια οικονομικά».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις επανεκτιμήσεις αξιών ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές όπως είναι οι περιοχές NATURA και άλλου είδους γη που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ως έχουν τώρα τα πράγματα, ο κ. Υπουργός είπε: «Υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι περιοχές που χαρακτηρίστηκαν NATURA . Γι’ αυτές τις περιοχές, είναι σε εξέλιξη το διαχειριστικό σχέδιο και μέσα από αυτό θα φανεί ποιας μορφής ανάπτυξη μπορούμε να κάνουμε και σε ποιο ποσοστό. Σε ό,τι αφορά τις άλλες περιοχές (Ζώνες Προστασίας), εκεί έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα, ιδιαίτερα με τη νότια Λευκωσία.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση