ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άγκυρα: Όλα πλέον εξαρτώνται από τον Αναστασιάδη

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα Ερντογάν προς Ακιντζί για την «εκλογική» του επιτυχία

Ανταπόκριση από τα Κατεχόμενα

Η τουρκική κυβέρνηση «χαιρετίζει» την «ελεύθερη πολιτική βούληση» του τουρκοκυπριακού λαού και εύχεται επιτυχία στον νέο «Πρόεδρο της ΤΔΒΚ». Όπως στο παρελθόν, έτσι και στην νέα περίοδο, η τουρκική κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αυτό επισημάνουν οι πηγές της εφημερίδας μας από τους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης.
 
Συγχαρητήριο τηλεγράφημα Ερντογάν
Πριν από λίγη ώρα, το τουρκικό Προεδρικό έστειλε το εξής μήνυμα στον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στο μήνυμα το οποίο φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επισημάνει τα εξής:

 «Σας συγχαίρω προσωπικά και στο όνομα του Τουρκικού Έθνους για το γεγονός ότι εκλεχθήκατε στο αξίωμα του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου στις εκλογές της 26ης Απριλίου 2015.  Η εκλογή σας συνέπεσε με μια πολύ κρίσιμη φάση του Κυπριακού Προβλήματος, το οποίο συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής. Στις συνομιλίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν σε λίγο καιρό στα πλαίσια της αποστολής της καλής θέλησης του ΟΗΕ, η δίκαιη και η βιώσιμη λύση θα εξακολουθήσει να αποτελεί την προτεραιότητα μας. Παρά το εν λόγω γεγονός, δεν είναι  δυνατόν να γίνει αποδεχθεί η οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό Πρόβλημα, το οποίο είναι προϊόν της ψευδαίσθησης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ο μοναδικός άρχοντας της Κύπρου.

Στο Κυπριακό Ζήτημα, το οποίο θεωρούμε Εθνική Υπόθεση, πιστεύω ότι θα δείξετε την ίδια αντοχή, πεποίθηση και αποφασιστικότητα, η οποία έφερε τους Τούρκους της Κύπρου σε αυτές τις ημέρες. Στην νέα περίοδο δίνουμε κοινή μάχη. Σε αυτή την νέα περίοδο, η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της. Με αυτά τα συναισθήματα και με αυτές τις σκέψεις επαναλαμβάνω τα συγχαρητήρια μου».

«Η ε/κ πλευρά πρέπει να δείξει βούληση»
Σε ότι αφορά το Κυπριακό, με την εκλογή του κ. Ακιντζί, η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι αναπτύσσεται μια νέα δυναμική στο Κυπριακό, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές και κυρίως η Λευκωσία. Λίγες ώρες μετά την εκλογή του κ. Ακιντζί, η Άγκυρα τονίζει ότι στην νέα περίοδο, η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη φέρει ιδιαίτερη ευθύνη για το μέλλον τον συνομιλιών. «Το έχουμε ήδη τονίσει. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή, η οποία πρέπει να δείξει βούληση για λύση», αναφέρει μια πηγή από τους τουρκικούς διπλωματικούς κύκλους.
 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην πρόταση του κ. Ακιντζί σχετικά με το άνοιγμα του Βαροσιού ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχει τεθεί στο μικροσκόπιο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Αναλύοντας τις πρώτες δηλώσεις της ε/κ πλευράς, η Άγκυρα συμπεράνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ζητά δίχως κανένα αντίκρισμα την επιστροφή της κλειστής πόλης.

Αναλαμβάνει «επίσημα» την Πέμπτη
Στις 5 σήμερα το απόγευμα θα πάρει την εντολή της εκλογής του ο Μουσταφά Ακιντζί, ενώ την Τετάρτη θα ανακοινωθούν στην “επίσημη” εφημερίδα τα αποτελέσματα των “προεδρικών εκλογών”.

Την Πέμπτη ο Ακιντζί θα ορκιστεί ενώπιον της ολομέλειας της «Βουλής» στις 4 το απόγευμα και αμέσως μετά, στις 5.30 θα γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο “προεδρικό”.

Αναμένεται να παραστούν και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, αν και δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε μέχρι τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ομήρου: Θετική εξέλιξη η ανάδειξη Ακιντζί
Θερμά μηνύματα από τον Μουσταφά Ακιντζί
Πάμε για συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο
Άρχισαν τα όργανα στο twitter για το Κυπριακό!
Εντός των ημερών η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί
Πρόεδρος: Ελπίδες για επανένωση μετά την εκλογή Ακιντζί 
O Σερντάρ Νενκτάς χαιρετάει την εκλογή Ακιντζί

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση