ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος

Μεταξύ 20 Μαϊου - 2 Ιουνίου 2015

ΚΥΠΕ

Με μια σειρά συναυλιών και ρεσιτάλ στο The Shoe Factory στη Λευκωσία και στη Μεσαιωνική Έπαυλη των Κουκλιών στην Παλαίπαφο, με ορισμένους από τους πιο διάσημους κλασικούς μουσικούς στον κόσμο, ανοίγει το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος, σύμφωνα με την Υβόνη Γεωργιάδου Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος.

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος, που  θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Μαΐου μέχρι και τις 2 Ιουνίου, συνέχισε η κ. Γεωργιάδου, αποτελεί το μακροβιότερο και τον πιο αναγνωρισμένο διεθνώς μουσικό θεσμό της Κύπρου που φέτος γιορτάζει την 15η επέτειο του.

Η κ. Γεωργιάδου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως με όραμα την καλλιτεχνική ποιότητα, το Φεστιβάλ προσελκύει πέραν των δύο χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, προσθέτοντας πως το φεστιβάλ διατηρεί δυνατούς κοινωνικούς δεσμούς, προσφέροντας εκπαιδευτικές συναυλίες σε μαθητές δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης και διοργανώνοντας εργαστήρια μουσικής για νεαρούς Κύπριους οργανοπαίχτες.

Πρόσθεσε επίσης πως οι εννέα συναυλίες θα διοργανωθούν σε δύο πολύ ξεχωριστούς χώρους τη Μεσαιωνική Έπαυλη των Κουκλιών, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά διασωθέντα μνημεία Φράγκικης αρχιτεκτονικής στην Κύπρο και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο και το σύγχρονο συναυλιακό χώρο του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος στο The Shoe Factory, ο οποίος βρίσκεται στην οδό Ερμού στην παλιά Λευκωσία.

Η κ. Γεωργιάδου ανέφερε ακόμη πως το Φεστιβάλ θα ανοίξει στο The Shoe Factory, την Τετάρτη 20 Μαΐου, με ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ για σαξόφωνο από την υποψήφια για Γκράμι Amy Dickson – διεθνώς αναγνωρισμένη για τη σαγηνευτική χροιά και την εξαιρετική μουσικότητα της.

Δύο μέρες αργότερα, την Παρασκευή 22 Μαΐου, το The Shoe Factory θα φιλοξενήσει τον διάσημο πιανίστα Alessio Bax σε ένα πολυαναμενόμενο ρεσιτάλ με έργα Μπετόβεν, Σκριάμπιν και Μουσόργκσκι.

Από τη Δευτέρα 25 μέχρι και το Σάββατο 30 Μαΐου, το Φεστιβάλ μεταφέρεται στα δυτικά της Κύπρου, στη Μεσαιωνική Έπαυλη στα Κούκλια της Παλαίπαφου, η οποία  μεταμορφώνεται ειδικά για τους σκοπούς του φεστιβάλ σε μια άριστης ποιότητας αίθουσα μουσικής.

Εκτός από τους τακτικούς συμμετέχοντες του Φεστιβάλ – τον διακεκριμένο τσελίστα και  καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Alexander Chaushian, τον αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής του  Βερολίνου Daishin Kashimoto, τον εντυπωσιακό βιολονίστα Boris Brovtsyn, τον βιολονίστα Levon  Chilingirian, τη βιολίστρια Die mut Poppen, και τον «αθεράπευτα συναρπαστικό» πιανίστα Ashley Wass – το  Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει φέτος τους πιανίστες Alessio Bax and Vanessa Benelli Mosell, η οποία έχει λάβει τις επευφημίες μουσικών όπως ο Κάρλχαϊντς Στοκχάουζ για τις δεξιοτεχνικές της ικανότητες και τη μουσική της αισθαντικότητα, τον υποψήφιο για Γκράμι βιολιστή και μαέστρο Maxim Rysanov, ο οποίος έχει  καθιερωθεί ως ένας από τους πιο δυναμικούς και χαρισματικούς μουσικούς στον κόσμο, τη βιολίστρια/βιολονίστρια Yura Lee – γνωστή ανά το παγκόσμιο για τη μουσική της ακεραιότητα και την εντυπωσιακή της δεξιοτεχνία και τον Marc Coppey, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο επιφανείς τσελίστες της εποχής μας.

Επίσης θα συμμετάσχει ο χαρισματικός Hayk Khachatryan στο κοντραμπάσο και ο εξαιρετικός Radovan Vlatković στο κόρνο, ο φλαουτίστας Massimo Mercelli – από τους πιο σημαντικούς βιρτουόζους του  διεθνούς μουσικού στερεώματος, καθώς και η ταλαντούχα Κύπρια σοπράνο Μαργαρίτα Ηλία.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στο The Shoe Factory της Λευκωσίας, την Τρίτη 2 Ιουνίου, με ένα ρεσιτάλ για πιάνο από τον Vadym Kholodenko – μεγάλο νικητή του 14ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου Van Cliburn, το 2013.

 

 

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση