ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Πρόεδρος δεν επιθυμεί

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Ο γενικός εισαγγελέας καταχωρεί αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο, καταγγέλλοντας τον βοηθό γενικό εισαγγελέα για ανάρμοστη συμπεριφορά, ζητώντας την παύση του. Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας προτίθεται να καταθέσει κι αυτός αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο με το οποίο θα ζητά την απόλυση του γενικού εισαγγελέα. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (διά στόματος Βίκτωρα Παπαδόπουλου) λέει πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί στο θέμα, προσθέτοντας ότι το αρμόδιο σώμα είναι το Ανώτατο Δικαστήριο. Με λίγα λόγια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι θα παρακολουθεί σαν θεατής τις εξελίξεις λες και αυτές διαδραματίζονται κάπου αλλού, σε έναν άλλο πλανήτη.

Παράλληλα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας στέλνει στον γενικό εισαγγελέα επιστολή σχετικά με τις καταγγελίες που είχε κάνει εις βάρος του τελευταίου ο κ. Ερωτοκρίτου, ζητώντας οδηγίες από τον κ. Κληρίδη για το πώς θα προχωρήσουν οι έρευνες κατά του... ιδίου. Κάπου στο ενδιάμεσο υπάρχει και ένα πόρισμα ειδικού ανακριτή το οποίο θέτει τον κ. Ερωτοκρίτου υπό κατηγορία για διάπραξη ποινικών αδικημάτων αλλά όπως κάθε πόρισμα σ’ αυτή τη χώρα των «θαυμάτων» και της «Αγίας Υπομονής» δεν τυγχάνει σεβασμού ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε από τον βοηθό γενικό εισαγγελέα και κανείς δεν θεωρεί πως συντρέχει ο παραμικρός λόγος να παραιτηθεί ο υπό κατηγορία κρατικός αξιωματούχος. Είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί σ’ αυτή τη χώρα μπαίνουμε στο κόπο να διεξάγουμε έρευνες και να καταλήγουμε σε πορίσματα (και να πληρώνουμε ειδικούς και παραειδικούς ποινικούς ανακριτές), αφού αποδεδειγμένα δεν έχουν οδηγήσει στην παραίτηση κανενός.

Το μπάχαλο αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις δεδομένου πως αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί θετικά για τις εν λόγω αιτήσεις, για όσο χρονικό διάστημα αυτές θα εκκρεμούν για εκδίκαση, η Νομική Υπηρεσία ουσιαστικά θα είναι ακέφαλη. Σημειώστε πως με βάση το Σύνταγμα οι υποθέσεις που χειρίζονται ο γενικός και ο βοηθός γενικός εισαγγελέας δεν μπορούν να ανατεθούν σε κάποιο άλλο λειτουργό της Υπηρεσίας. Κοινώς όχι μόνο θα μείνει ακέφαλη η Νομική Υπηρεσία αλλά θα «παγώσουν» και όλες εκείνες οι υποθέσεις από τις οποίες αναμένουν οι πολίτες αυτής της χώρας να αποτελέσουν μια κάποια αρχή για την πάταξη της διαφθοράς. Και επαναλαμβάνω πως μπροστά σε όλο αυτό το μπάχαλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί (!).

Προφανώς έχει διαγράψει από τη μνήμη του πως είναι η δική του εμπλοκή η οποία άναψε το πράσινο φως στον βοηθό γενικό εισαγγελέα να συμπεριφέρεται λες και η Νομική Υπηρεσία είναι δικό του τσιφλίκι. Μήπως να θυμίσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως αφότου είχε ολοκληρωθεί το πόρισμα Καλλή, βγήκε σε τοπικό κανάλι να δηλώσει πως η αντιπαράθεση μεταξύ γενικού και βοηθού γενικού εισαγγελέα οφείλεται σε μια υποβόσκουσα διαμάχη διαδοχής; Με λίγα λόγια αγνόησε το πόρισμα του ποινικού ανακριτού όπως αγνόησε πως υπάρχει μια θεσμική εισαγγελική και αστυνομική διαδικασία σε εξέλιξη και όλα αυτά τα έκανε από τη θέση του ανώτατου άρχοντα του κράτους λες και το κράτος είναι επίσης δικό του τσιφλίκι.

Σε μια χώρα όπου η στάθμη της διαπλοκής και της διαφθοράς έχει φτάσει σε όρια όπου κινδυνεύουμε όλοι να πνιγούμε αυτή είναι η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πιο σοβαρή κρίση των θεσμών. Πρώτα αγνοεί το πόρισμα, μετά αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από την ουσία (που είναι ο σεβασμός στις θεσμικές διαδικασίες), προσφέρει εξόφθαλμη στήριξη στον υπό κατηγορία βοηθό γενικό εισαγγελέα και όταν πλέον η κατάσταση στη Νομική Υπηρεσία φτάνει στο απροχώρητο, δηλώνει πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί. Ούτε και εγώ επιθυμώ κύριε Πρόεδρε να ζω αυτό το μπάχαλο αλλά δεν έχω τα μέσα να μεταναστεύσω σε μια κανονική χώρα όπου η πολιτική ευθιξία και ο σεβασμός στους θεσμούς τυγχάνουν της ερμηνείας που τους αξίζει και όχι εκείνης που βολεύει τους εκάστοτε «διαπλεκόμενους». Επιθυμείτε μήπως να μου προτείνετε κάτι ή ούτε αυτό το επιθυμείτε;

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση