ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέτωπο κομμάτων-Συντεχνιών κατά των αποκρατικοποιήσεων

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης για τους εργαζόμενους, εντείνονται οι διαμαρτυρίες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σωρεία αντιδράσεων σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων αλλά και Συντεχνιών συνεχίζει να προκαλεί το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως μετά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τη νέα CΥΤΑ καθώς και επιπρόσθετα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή για τις κρατικές και δημόσιες επιχειρήσεις.
Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι θέμα πρώτης γραμμής το επόμενο διάστημα, δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει εύκολα αφού αναμένονται όπως είναι γνωστό και προτάσεις νόμου για αναστολή της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το τέλος του 2017, εφόσον σύμφωνα με την Κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα φοροεισπρακτικό, αν και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Διαβεβαιώσεις Κυβέρνησης σε εργαζόμενους
Πάντως, ένεκα και του γεγονότος ότι οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν με σημερινές τους δηλώσεις να κατευνάσουν τα πνεύματα δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του λόγω της αποκρατικοποίησης της Αρχής.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, η διαδικασία αλλά και η διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη προσθέτοντας πως, "δεν θεωρώ σωστώ να υπεισέλθω σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες". Τόνισε δε πως, "αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει διαφορετικές επιλογές που θα διασφαλίζουν το εργασιακό μέλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων".
Πέραν του κ. Πετρίδη, και ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου αναφερόμενος στο θέμα της CYTA αφού ανέφερε ότι η διαδικασία είναι στο στάδιο της ανάληψης, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν και τα ανάλογα νομοσχέδια για τη δημιουργία οποιασδήποτε εταιρείας και για την μεταφορά όποιων στοιχείων είτε assets είτε liabilities που πρέπει να πάνε στην καινούργια εταιρεία. Αυτά τα νομοσχέδια εννοείται ότι θα πάνε και στη Βουλή οπότε όταν εγκριθούν από τη Βουλή τότε θα εφαρμοστούν".
Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις ανησυχίες που εκφράζονται για μαζικές απολύσεις, είπε ότι, "ο νόμος είναι ξεκάθαρος", προσθέτοντας πως, "διασφαλίζονται και τα δικαιώματα και οι συντάξεις των εργαζομένων".

Αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση της CYTA
Σε νέες καταγγελίες κατά της Κυβέρνησης για μεθοδεύσεις, προχώρησαν χθες τα κόμματα ενόψει του επίμαχου ζητήματος με το ΑΚΕΛ να σημειώνει ότι, "ο Υπουργός Οικονομικών για πρώτη φορά χθες (την Τετάρτη), προέβηκε σε δημόσια παραδοχή ότι είναι αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση της CYTA, όπως το ΑΚΕΛ, άλλες πολιτικές δυνάμεις και οργανωμένα σύνολα από την αρχή επισημαίνουμε".
Συμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιώργο Λουκαϊδη, "η δημόσια παραδοχή της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη συνοδεύτηκε και από την αποκάλυψη της μεθόδευσης για παράκαμψη των προνοιών του Συντάγματος, ώστε να καταστεί εφικτή η παράδοση της CYTA, και της ΑΗΚ σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα".
Προσθέτει ακόμα ότι, "οι μεθοδεύσεις δεν σταματούν εδώ" και σχολιάζει ότι έχουν κατατεθεί ξεχωριστά νομοσχέδια στη Βουλή με τα οποία επιχειρείται, "όχι μόνο την παράκαμψη του Συντάγματος, αλλά και της Βουλής των Αντιπροσώπων και των Συμβουλίων των Δημόσιων Οργανισμών και των κρατικών επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργήσει μη αναστρέψιμα τετελεσμένα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων".

Κριτική από ΕΔΕΚ για ιδεοληπτική πολιτική
Έντονη κριτική προς την Κυβέρνηση και τις εξαγγελίες για τη CYTA άσκησε και η ΕΔΕΚ. Όπως αναφέρει σε σχετικό ανακοινωθέν, "οι εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών για την αποκρατικοποίηση της CYTA επιβεβαιώνουν ότι το μόνο που ενδιαφέρει αυτή την κυβέρνηση είναι τα "μνημονιακά χρονοδιαγράμματα" και όχι το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον. Ο κύριος Γεωργιάδης, χωρίς καμμιά ενημέρωση και χωρίς διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, παρουσίασε μια πρόταση που προκαλεί περισσότερες ανησυχίες και ερωτήματα σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για τους ημικρατικούς οργανισμούς, προσθέτει.

Η ΕΔΕΚ αφού αναφέρει μια σειρά πολιτικών της Κυβέρνησης, σημειώνει πως "δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη μονόπλευρη και ιδεοληπτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και θα επιμένει στην αναζήτηση συναινετικών λύσεων που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, παραμονή των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών υπό κρατική κυριότητα, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την αξιοποίηση της κερδοφορίας τους για τη χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης".  
Αόριστη και γεμάτη ερωτήματα είναι η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει με τη σειρά της η Συμμαχία Πολιτών, σημειώνοντας ότι, "αποτελεί κακέκτυπο των διακηρύξεων που ο ίδιος πάλι Υπουργός έκανε και για τους εργαζόμενους των Κυπριακών Αερογραμμών. Οι οποίοι κείτονται πλέον στην ανεργία. Σύμφωνα με τη Συμμαχία Πολιτών, "η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για νέα κρατική εταιρεία που θα λειτουργεί παράλληλα με τη Cyta, όχι μόνο βρίθει από αοριστίες αλλά δημιουργεί σειρά από εύλογα ερωτήματα".

Κωφεύει το Υπουργείο , λέει η ΕΠΟΠΑΗ
Συνέρχεται αύριο εκτάκτως το Δ.Σ. της ΕΠΟΠΑΗ προκειμένου να αποφασίσει για περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με το Νομοσχέδιο που κατάθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή με τίτλο "Ο περί Δημόσιων Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων Νόμος του 2015". Η ΕΠΟΠΑΗ καταγγέλλει ότι το Υπουργείο Οικονομικών αδιαφορεί για τις θέσεις των εργαζομένων και προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες.
Όπως σημειώνει η Συντεχνία, "παρόλο που έχουμε κάνει παραστάσεις ότι αυτό θα είναι καταστροφικό για την Αρχή Ηλεκτρισμού, εντούτοις το Υπουργείο κωφεύει και δηλώνει ότι προωθεί νομοσχέδιο για τη χρηστή διοίκηση των Οργανισμών” αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΠΟΠΑΗ, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο "στην ουσία προσπαθεί να αποκρύψει ότι δημιουργεί το εργαλείο που θα του επιτρέψει τουλάχιστον για τον Οργανισμό μας να παρακάμψει συνταγματικά κωλύματα, αφού του απομονώσει υπηρεσίες και περιουσιακά στοιχεία, να τα ξεπουλήσει".
Σημειώνει πως μετά το Νομοσχέδιο επανακατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο με "επουσιώδεις αλλαγές" και χωρίς διαβούλευση, κατά παράβαση της υφιστάμενης Νομοθεσίας.
Τονίζει επίσης ότι το Υπουργείο παραβιάζει τη δέσμευσή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας για μη μονομερείς ενέργειες μέχρι την αποπεράτωση της μελέτης για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
"Για τη στάση αυτή της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή να αδιαφορεί για τις θέσεις της ΑΗΚ και των εργαζομένων, που αφορούν τον μεγαλύτερο τεχνικό Οργανισμό του τόπου, συνέρχεται αύριο Παρασκευή εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟΠΑΗ προκειμένου να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες μας", αναφέρει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση