ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα ελπίδας από Αναστασιάδη - Ακιντζί

Ο ΠτΔ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης περπάτησαν και στις δυο πλευρές του Μακρύδρομου

Σε πορεία ελπίδας για λύση του Κυπριακού και μια επανενωμένη Κύπρο μακριά από ξένες παρεμβάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις εξελίχθηκε η κοινή βόλτα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νικου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά μήκος της οδού Λήδρας τόσο στο ελεύθερο όσο και στο κατεχόμενο τμήμα του Μακρύδρομου. Η βόλτα άρχισε λίγο μετά τις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 12.35 το μεσημέρι.
Οι δυο ηγέτες κατά την περιδιάβασή τους αφούγκράστηκαν τη θέληση Ελληνοκυρίων και Τουρκοκυπρίων για λύση οι οποίοι αφού τους αγκάλιαζαν και τους φιλούσαν τούς προέτρεπαν να λύσουν το Κυπριακό μακριά από παρεμβάσεις είτε τους Τουρκίας είτε της Ελλάδας είτε άλλων χωρών, αφού η λύση πρέπει να βρεθεί από τους Κύπριους.

Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί του Σαββατου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη υποδέχθηκε ο Μουσταφά Ακιντζί στη νεκρή ζώνη. Ακολούθως πέρασαν μαζί από το σημείο διέλευσης στην κατεχόμενη πλευρά της οδού Λήδρας.

Περπατώντας στα σοκάκια της κατεχόμενης Λευκωσίας, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν με πολίτες και καταστηματάρχες της περιοχής με κατεύθυνση το Μπουγιούκ Χαν. Στο χώρο έγινε το αδιαχώρητο από εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ ενώ εμφανές ήταν ένα κλίμα ενθουσιασμού από τους παρευρισκόμενους. Οι δύο ηγέτες έκαναν ένα σύντομο περίπατο  και διάλειμμα για καφέ.

Στη συνέχεια πέρασαν μαζί από το οδόφραγμα και περπάτησαν στον εμπορικό δρόμο της οδού Λήδρας και μετά από έναν σύντομο περίπατο ήπιαν πάλι καφέ. Οι δύο ηγέτες παρέμειναν περίπου 45 λεπτά σε κάθε πλευρά. Στο τέλος της διαδρομής έκατσαν σε καφενείο της Φανρωμένης όπου ήπιαν ζιβανία.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύσαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο κ. Ακιντζί συνοδεύσαν από τον εκπρόσωπό του Μπαρίς Μπουρτζιού, τον τ/κ “δήμαρχο” Μεχμέτ Χαρμαντζί και τον διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί.

Πρόσφερε κλάδο ελαίας
Κλάδο ελαίας πρόσφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όταν πέρασαν μαζί από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές.

Στο μεταξύ, σε σχόλιο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter πάνω από φωτογραφία του ίδιου με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά την περιδιάβαση τους στην παλιά Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι «μαζί διαμορφώνουμε το μέλλον».

Σε δικό του σχόλιο στο Twitter ο Μουσταφά Ακιντζί έγραψε:oday, I met Mr. @AnastasiadesCY at the Check Point and we had a walk around Arasta. ++  Σε άλλο σχόλιό του ανέφερε: «It was great to walk together in Arasta, have coffee & ekmek kadayifi at the historic Büyük Han, then walk through Lidras & Onassagorou».

Αποφασισμένοι να το λύσουν
Στη Φανερωμένη οι δυο ηγέτες προέβησαν σε σύντομη δήλωση. Αναλυτικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Στέλλω ένμα ισχυρό μήνυμα. Θα εργαστούμε ακούραστα για να εξεύρουμε λύση. Είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία. Ειρήνη για όλους.»«

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση Ακιντζί: «Σήμερα είναι μια σμαβντιοκή μέρα, Θα θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα ελπίδας Χρειάζεται να μη φερουμε άλλη μια απογοήτευση. Οι Ε/κ και Τ/κ είναι καλοί να τρώνε και να πίνουν μαζί. Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε μαζί. Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τη λύση για το λαό μας.

Σε ανακοίνωσή του το Προεδρικό ανέφερε: «Τη βούληση και την αποφασιστικότητα τους για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί, οι οποίοι είχαν κοινωνική συνάντηση στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, ένθεν και ένθεν».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο χώρο του καφενείου στη Φανερωμένη, πριν από το τέλος της συνάντησης τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στέλλουμε ένα ισχυρό μήνυμα. Θέλω να στείλω το ισχυρότερο μήνυμα ότι, θα εργαστούμε άοκνα για να βρούμε μια ειρηνική λύση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα που θέλω να διαβιβάσω και στις δύο κοινότητες, ότι είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία (να το πράξουμε) και αυτό είναι το καθήκον μας. Ειρήνη για όλους στο νησί».
Από την πλευρά του, ο κ. Ακκιντζί είπε ότι «πιστεύω πως σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Κύπρο. Επιθυμούμε πολύ να δώσουμε μήνυμα ελπίδας διότι μετά από τόσες απογοητεύσεις χρειαζόμαστε αυτή την ελπίδα. Αλλά, βέβαια, αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι να μη δημιουργήσουμε ακόμη μια απογοήτευση».
Πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι «πιστεύεται ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι πολύ καλοί στο να τρώνε και να πίνουν, αλλά όταν πρόκειται για δουλειά, όταν πρόκειται για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είμαστε τόσο καλοί όσο στο να τρώμε και να πίνουμε. Πρέπει να αποδείξουμε το αντίθετο».

Ο κ. Ακκιντζί τόνισε ότι «θέλω να προσθέσω ακόμη μια πρόταση, μια πολύ απλή πρόταση: Είχαμε μια πολύ καλή αρχή, αλλά αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό είναι να προχωρήσουμε ακόμη καλύτερα και να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο ακόμη καλύτερα. Έτσι, θέλω να στείλω τις καλύτερες μου ευχές στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, (και ) ότι είμαστε αποφασισμένοι και έχουμε την πολιτική βούληση και το κοινό όραμα να δούμε και να επιτύχουμε καλύτερες μέρες για τις νεότερες γενεές μας».
 

Τη Δευτέρα συνεχίζουν Μαυρογιάννης - Ναμί
Οι διαπραγματεύτες Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί θα συνεχίσουν τη Δευτέρα τη συζήτηση για τα μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής που θα περιληφθούν στον ενιαίο κατάλογο ο οποίος θα τεθεί ενώπιον των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις 28 Μαϊου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι στόχος είναι ορισμένα μέτρα να ανακοινωθούν μετά το πέρας της συνάντησης Αναστασιάδη - Ακκιντζί.
Τόνισε επίσης ότι η προσπάθεια για προώθηση μέτρων είναι εξελιγκτική και θα γίνονται ανακοινώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση γίνεται δέκτης πολλών εισηγήσεων για μέτρα τα οποία εξετάζει προσεκτικά και αξιολογεί.
Είπε επίσης ότι θα προωθηθούν μέτρα που είναι επωφελή για το σύνολο λαού και παράλληλα θα βοηθούν τη διαδικασία.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση