ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η σημαία του Ισλαμικού Κράτους υψώθηκε στην ακρόπολη της Παλμύρας

Οι ακραίοι ισλαμιστές κατέλαβαν την Τετάρτη την πόλη

ΑΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP, REUTERS

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ύψωσαν τη σημαία τους στην αρχαία ακρόπολη της ιστορικής πόλης Παλμύρα στη Συρία, όπως διακρίνεται σε φωτογραφίες που ανάρτησαν τη νύχτα στο διαδίκτυο υποστηρικτές της οργάνωσης.

Οι ακραίοι ισλαμιστές κατέλαβαν την Τετάρτη την πόλη, που είναι γνωστή και με την αραμαϊκή ονομασία Ταντμόρ, μετά από σφοδρές μάχες με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

«Η ακρόπολη της Ταντμόρ υπό τον έλεγχο του Χαλιφάτου», έγραφε η λεζάντα σε μια από τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Σε μια άλλη, ένας τζιχαντιστής χαμογελάει ενώ κρατάει το λάβαρο και στέκεται στο τείχος της ακρόπολης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατόν να επαληθευτεί η αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

Η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση έχει ιδρύσει ένα "Ισλαμικό Χαλιφάτο" στα εδάφη που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία, έχει επεκτείνει τη δράση της στη Λιβύη ενώ την Παρασκευή ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό τέμενος της Σαουδικής Αραβίας. Σε άλλες πόλεις που έχει καταλάβει κατέστρεψε αρχαιότητες και μνημεία που τα θεωρεί "ειδωλολατρικά" και υπάρχει διάχυτος φόβος ότι θα κάνει το ίδιο και στην Παλμύρα.

Υποστηρικτές του ΙΚ έχουν αναρτήσει επίσης βίντεο στα οποία οι μαχητές ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι στην Παλμύρα για να εντοπίσουν τυχόν στρατιώτες που αποκόπηκαν και έμειναν πίσω ενώ άλλοι κατέβαζαν πορτρέτα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του πατέρα του. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 200 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη υπερασπιζόμενοι την Παλμύρα.

Στο γειτονικό Ιράκ, σιιτικές πολιτοφυλακές και άνδρες των ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησαν σήμερα από μια στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Ραμάντι και κατευθύνονται σε περιοχές που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές, ανέφεραν ένας αυτόπτης μάρτυρας και ένας ντόπιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Αζάλ Ομπάιντ, που είναι μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της επαρχίας Άνμπαρ εκατοντάδες μαχητές που έφτασαν στην αεροπορική βάση της Χαμπανίγια την περασμένη εβδομάδα, μετά την κατάληψη του Ραμάντι από το ΙΚ, βρίσκονται πλέον στη Χαλιντίγια και πλησιάζουν στη Σιντικίγια και το Μάντικ.

Ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν το Ραμάντι, την πρωτεύουσα της Άνμπαρ, οι τζιχαντιστές προωθούνται προς την κατεύθυνση της Φαλούτζα στην προσπάθειά τους να βρεθούν ακόμη πιο κοντά στην πρωτεύουσα Βαγδάτη.

 

Πηγή ΣΚΑΙ
Τα περισσότερα τεχνουργήματα της Παλμύρας φυγαδεύτηκαν
Οι τζιχαντιστές που μπήκαν την Πέμπτη στο μουσείο "έσπασαν γύψινα αντίγραφα που εικόνιζαν ανθρώπους πριν από 100.000 χρόνια", είπε ο Αμπντελκαρίμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό. Επέστρεψαν στο μουσείο την Παρασκευή, αυτή τη φορά όμως "έκλεισαν τις πόρτες και έβαλαν μπροστά φρουρούς", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι έχει λάβει αυτές τις πληροφορίες από κατοίκους της Παλμύρας.

 

Ο διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι "μέσα στο μουσείο δεν είχε απομείνει σχεδόν τίποτα". Το κτίριο του μουσείο βρίσκεται στην πόλη, μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο. "Σταδιακά στέλναμε τις αρχαιότητες στη Δαμασκό όμως υπάρχουν τεράστια αντικείμενα, όπως σαρκοφάγοι (στην είσοδο του μουσείου) που ζυγίζουν 3-4 τόνους και δεν μπορούσαμε να τα μετακινήσουμε. Αυτό μας ανησυχεί", πρόσθεσε.

Ο Αμπντελκαρίμ διαβεβαίωσε ότι "δεν παρατηρείται κίνηση (του ΙΚ) στον αρχαιολογικό χώρο" και εξέφρασε την ελπίδα "να μην επαναληφθούν οι καταστροφές που διέπραξαν" οι τζιχαντιστές σε αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ. Ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα "να βοηθήσει για τη σωτηρία" της Παλμύρας.

"Θα αναζητήσουμε μέτρα για να τους εμποδίσουμε (σ.σ. τους τζιχαντιστές) να καταστρέψουν τη συριακή πολιτιστική κληρονομιά", κατέληξε.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση