ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ταυτίσεις και συγκλίσεις Σιζόπουλου - Λιλλήκα

Φόβοι στο κυπριακό και βλέψεις για μέτωπο συνεργασίας στη Βουλή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τη νέα πορεία της ΕΔΕΚ διακήρυττε σε πρόσφατες τοποθετήσεις του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, κλείνοντας παράλληλα μία και καλή το σενάριο συνένωσης του ενδιάμεσου χώρου.  Ωστόσο, η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα το πρωί της Δευτέρας, επιβεβαίωσε τις συνταυτίσεις των δύο κομματαρχών στα καίρια ζητήματα του τόπου (κυπριακό και οικονομία) αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο στενής συνεργασίας ΕΔΕΚ και Συμμαχίας, στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ταύτιση στο κυπριακό
Τις ανησυχίες γύρω από τις εξελίξεις του κυπριακού αλλά και την κοινή βούληση για λύση που θα ανατρέπει την κατοχή και τη διχοτόμηση εξέφρασαν στη συνάντησή τους οι Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας. Άλλωστε πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ακολούθησε τα χνάρια του Γιώργου Λιλλήκα θέτοντας ζήτημα στην Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ για απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδία. «Το κυπριακό είναι το κατεξοχήν θέμα όπου πλέον δεν υπάρχει σύγκλιση αλλά ταύτιση θέσεων με την ΕΔΕΚ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λιλλήκας.

Από την πλευρά του ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό. «Είμαστε αισιόδοξοι όμως την ίδια στιγμή έχουμε τις επιφυλάξεις μας» επεσήμανε ο κ. Σιζόπουλος για να προσθέσει ότι η αισιοδοξία της ΕΔΕΚ είναι συγκρατημένη αφού δεν υπάρχουν από πλευράς της Τουρκίας οποιαδήποτε βήματα προς τη θετική κατεύθυνση. Πάντως σε ο,τι αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε ως άκρως αρνητικά τα δείγματα γραφής που έδωσε ο Μουσταφά Ακιντζή σχετικά με τα ΜΟΕ της Αμμοχώστου και της κινητής τηλεφωνίας. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου δεν πρέπει να τεθεί υπό τη μορφή ΜΟΕ και πρότεινε ως μέτρο καλής διάθεσης από πλευράς της τ/κ ηγεσίας τον τερματισμό της φωταγώγησης της κατοχικής σημαίας στον Πενταδάκτυλο.

Το αντιπολιτευτικό μπλοκ
Πέραν της σκληρής γραμμής που υιοθετείται από ΕΔΕΚ και Συμμαχία, στο εθνικό ζήτημα, υπάρχουν και προσδοκίες για τη δημιουργία ενός αντιπολιτευτικού μετώπου που θα μπορεί να σταυρώνει αντιλαϊκά κυβερνητικά νομοσχέδια. Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο κόμματα, ταυτίζονται πλήρως στο ζήτημα πώλησης ενυπόθηκων δανείων σε ξένες εταιρείες, στο ΓΕΣΥ και στις ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Σιζόπουλος επιβεβαίωσε πως η προσπάθεια της ΕΔΕΚ είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρού κοινοβουλευτικού μπλοκ πλειοψηφίας στη Βουλή για την αποτροπή επικίνδυνων –όπως χαρακτήρισε- εξελίξεων στην οικονομία.

Στελέχη της ΕΔΕΚ επισημαίνουν πως στόχος του σοσιαλιστή προέδρου είναι να παίξει πλέον το κόμμα πρωταγωνιστικό ρόλο σε καίρια ζητήματα της οικονομίας να έχει ρυθμιστικό ρόλο στα κοινοβουλευτικά έδρανα και να μην παρακολουθεί πλέον ως θεατής τα όσα τεκταίνονται.

Οι φιλοδοξίες Λιλλήκα και οι κλειστές πόρτες Σιζόπουλου
Αξίζει να σημειωθεί πως στο ζήτημα περαιτέρω συνεργασίας των δύο κομμάτων ακόμα και σε επικείμενες εκλογές, ο Γιώργος Λιλλήκας φάνηκε ιδιαίτερα θετικός. «Είμαστε ανοικτοί για την ανάπτυξη πολυεπίπεδης συνεργασίας χωρίς να αποκλείουμε τίποτα. Είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε μορφής συνεργασίας να τη συζητήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λιλλήκας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, στις επερχόμενες ευρωεκλογές, είχε  προτείνει συνεργασία με την ΕΔΕΚ, μία πρόταση την οποία απέρριψε ο τέως Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως δεν αποκλείεται επιμέρους συνεργασία με όλες τις δυνάμεις σε ζητήματα όπου υπάρχει ταύτιση απόψεων. Παράλληλα έκλεισε την πόρτα σε οποιεσδήποτε βλέψεις του Γιώργου Λιλλήκα  για συνεργασία σε επικείμενες εκλογές, επισημαίνοντας ότι το κάθε κόμμα –κυρίως στις βουλευτικές- διεκδικεί τις εκλογές με τα δικά του κομματικά ψηφοδέλτια στο πλαίσιο της απλής αναλογικής.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με το βλέμμα στο Εκλογικό Συνέδριο το ΑΚΕΛ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση