ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολική ρήξη Σιζόπουλου στο κυπριακό

Μετά την απόρριψη της ΔΔΟ, αποχωρεί και από τις συναντήσεις με τα τ/κ κόμματα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Οι αντιδράσεις και οι ανησυχίες που εκφράζονται από στελέχη της ΕΔΕΚ σε ο,τι αφορά την ακραία γραμμή που ακολουθεί το κόμμα στο κυπριακό, φαίνεται να μην επηρεάζουν τον νέο πρόεδρο των σοσιαλιστών Μαρίνο Σιζόπουλο. Μετά από τις τοποθετήσεις του για απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η ηγεσία της ΕΔΕΚ αποφασίζει να αποχωρήσει και από τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται εδώ και 26 χρόνια με τα τουρκοκυπριακά κόμματα κρίνοντας ως ατελέσφορες τις όλες διαδικασίες. Ήδη έχει αναστείλει τη συμμετοχή της στις συναντήσεις μετά και από τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αναμένεται να αποχωρήσει τελεσίδικα. Σημειώνεται ότι από το 1989 η Πρεσβεία της τότε Τσεχοσλοβακίας, υπό την αιγίδα της, πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους των τουρκοκυπριακών και ελληνοκυπριακών κομμάτων με στόχο την παραγωγή διαλόγου.

Πλέον η ΕΔΕΚ θεωρεί πως οι συναντήσεις δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Αντιθέτως, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, οι συναντήσεις αυτές έχουν καθαρά ελιτιστικό χαρακτήρα οι οποίες δεν βοηθούν στην πραγματική συμφιλίωση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καθώς δεν έχουν κανένα λαϊκό έρεισμα. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την αποχώρηση από τον διάλογο με τα τουρκοκυπριακά κόμματα και τη σκληρή στάση στο κυπριακό στελέχη επισημαίνουν η ΕΔΕΚ θα εντείνει τις προσπάθειές της να ενισχύσει
τις σχέσεις της με προοδευτικές τουρκοκυπριακές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα αυτής των δασκάλων.

Προς τα πίσω
Η νέα ηγεσία της ΕΔΕΚ φαίνεται αποφασισμένη να ακολουθήσει σκληρή γραμμή στο κυπριακό. Μετά και από την απόφαση για απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος σκληραίνει τον πολιτικό του λόγο. Σε ο,τι αφορά την επιστροφή της Αμμοχώστου αναφέρει πως δε μπορεί να τεθεί ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης καθώς η τουρκική πλευρά έχει καθήκον και υποχρέωση μέσα από όσα έχουν συμφωνηθεί (Συμφωνία Κυπριανού-Ντεκτάς 1979) να επιστρέψει άμεσα την πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανεξάρτητα από την πορεία των συνομιλιών. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος επιμένει στο γεγονός ότι δε μπορεί να γίνεται επιλεκτική επίκληση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων και να αγνοείται η έκκληση άμεσης επιστροφής της Αμμοχώστου. Πάντως, μετά και από τη σκλήρυνση της στάσης του Μαρίνου Σιζόπουλου αναμένονται με ενδιαφέρον οι αντιδράσεις της μετριοπαθούς τάσης στους κόλπους των σοσιαλιστών.


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση