ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόοδο στις συνομιλίες μέχρι τέλος του έτους ζητά ο Τσαβούσογλου

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, συνοδευόμενος από αξιωματούχους της Άγκυρας, οι οποίοι ειδικεύονται στο Κυπριακό και στις συνομιλίες, τον Διευθυντή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Βακούρ Γκιόκντενιζλερ και τον «Πρέσβη» της Τουρκίας, Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά. Στη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακκιντζί συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
 
Μετά την λήξη της συνεδρίασης στο λεγόμενο «προεδρικό», ο κ. Τσαβούσογλου παραχώρησε μαζί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, κοινή συνέντευξη τύπου. Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της λύσης μέχρι τα τέλη αυτού του έτους. Την ίδια στιγμή, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το ζήτημα των εγγυήσεων.
Εφόσον οι δυο πλευρές δείξουν αποφασιστικότητα, η λύση είναι εφικτή εντός του 2015. «Έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα με το 2004», επεσήμανε ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος πρόσθεσε: «Αποφασιστικότητα βλέπω και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία».

Είπε επίσης ότι την παρούσα περίοδο, οι συνομιλίες συνεχίζονται με βάση έναν οδικό χάρτη και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μια διεθνής διάσκεψη.

«Αυτή την στιγμή», είπε, « δεν υπάρχει νόημα να εστιάσουμε στο ζήτημα των εγγυήσεων». Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό στη διεθνή διάσκεψη, η τουρκική πλευρά θα ξεκαθαρίσει την θέση της στο συγκεκριμένο ζήτημα.  Πρώτα από όλα, οι δυο ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν στα κεφάλαια, τα οποία έχουν τεθεί επί τάπητος.   

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις του κ. Τσαβούσογλου ικανοποίησαν την νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία. Στο πρόσωπο του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, το «προεδρικό» και κυρίως ο νέος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί βλέπουν έναν «έμπιστο συνεργάτη», ο οποίος έρχεται να συμβάλει στην προσπάθεια λύσης του κυπριακού προβλήματος. Σε αυτό το σημείο, καλά πληροφορημένη δημοσιογραφική πηγή της «Κ» έκαμε λόγο για μια σημαντική εξέλιξη, στη χθεσινή συνάντηση. «Η Τουρκία πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για την λύση, δήλωσε με ικανοποίηση ο Ακιντζί, μετά την συνάντηση του με τον Τσαβούσογλου», τονίζει η πηγή μας, η οποία προσθέτει: «Πίσω από αυτή την ικανοποίηση κρύβεται το γεγονός ότι χθες ο Τσαβούσογλου δεσμεύτηκε να πείσει το τουρκικό Προεδρικό για την σημασία της εντατικοποίησης του ρόλου της Ε.Ε. στις συνομιλίες». Ως γνωστόν, στην τουρκική πλευρά επικρατεί η άποψη ότι η εμπλοκή της Ε.Ε. δεν εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα. Στη νέα περίοδο ο κ. Τσαβούσογλου θεωρεί ότι η Ε.Ε. ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Και με βάση αυτή την υπόθεση, επιθυμεί να πραγματοποιήσει σημαντική τροποποίηση στην τουρκική πολιτική γραμμή.
 
Αναλύοντας τον ρόλο του κ. Τσαβούσογλου στην νέα περίοδο του Κυπριακού δεν θα πρέπει να αγνοούμε την θέση του ίδιου και της κυβέρνησής του στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. «Για αυτό τον λόγο, ο κ. Τσαβούσογλου δεν άνοιξε τα χαρτιά του στο ζήτημα των εγγυήσεων. Επίσης, απέφυγε να αναφερθεί στο Βαρώσι», αναφέρει η πηγή μας, η οποία προσθέτει: «Ο Τσαβούσογλου επιθυμεί να δει πρώτα πρόοδο στο τραπέζι των συνομιλιών, το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2015. Στην συνέχεια, με την δυναμική αυτής της προόδου, πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να συμβάλει θετικά στην μερική τροποποίηση των δεδομένων στην Άγκυρα και στο εξωτερικό για το Κυπριακό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ερντογάν: «Δε θα παραιτηθούμε ποτέ από εγγυήτρια δύναμη»

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση