ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διεξάγεται σήμερα η τρίτη φάση της άσκησης «Αργοναύτης 2015»

ΚΥΠΕ

Πραγματικά ωφέλιμη τόσο για τους διοργανωτές όσο και για τους συμμετέχοντες, χαρακτήρισε την άσκηση «Αργοναύτης 2015» Ελληνας ταξίαρχος, ο οποίος λαμβάνει μέρος στη σημερινή τρίτη φάση, που προνοεί δύο σενάρια, ημερήσιο και βραδινό και πραγματοποιείται στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ Λάρνακας.

Στις δηλώσεις του ο ταξίαρχος Χαράλαμπος Λαλούσης, Διοικητής Επιχειρήσεων από το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, που συμμετέχει στην «Αργοναύτης 2015», χαρακτήρισε την άσκηση «πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ σημαντική. Η Ελλάδα συμμετέχει με ένα αεροσκάφος C 130 στην πρακτική φάση της άσκησης και από τη μέχρι τώρα παρακολούθηση, υποδομή και οργάνωση θα έλεγα ότι ήταν πραγματικά εντυπωσιακή».

Σε σχετική ερώτηση ο ταξίαρχος απάντησε είναι η πρώτη φορά πως ο ίδιος προσωπικά λαμβάνει μέρος στην άσκηση αυτή και ευχαρίστησε «την Εθνική Φρουρά και όλους τους συντελεστές της «Αργοναύτης 2015» για την οργάνωση, την υποδομή και τη όλη εξέλιξη της».

Αυτό που διαπίστωσα, συνέχισε, «είναι πως πρόκειται για μια ολιστική προσπάθεια που έγινε από όλους τους φορείς. Ισως μάλιστα από την προεμπειρία που έχει η Κύπρος από το 2006 από τα γεγονότα του Λιβάνου που συνεισέφερε τόσο σημαντικά, να έχουν δώσει αυτή την εμπειρία και να έχουν διοργανώσει μια διαδικασία η οποία να είναι αποτελεσματική και πιστεύω αν χρειαστεί, να έχει σημαντικά αποτελέσματα και να συνδράμει σε ένα θέμα που είναι καθαρά ανθρωπιστικό».

Σε άλλη ερώτηση ο ταξίαρχος Λαλούσης απάντησε πως σίγουρα αποκομίζεται μεγάλη εμπειρία από τη συνεργασία με άλλες χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία «που συμμετέχουν με διάφορα μέσα. Ολη αυτή η συγκεντρωτική προσπάθεια είναι πραγματικά ωφέλιμη και για μας αλλά και για αυτούς που συμμετέχουν».

Από την πλευρά του ο σμηναγός Ανδρέας Ζαχαρίου που υπηρετεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΣΕΔ στη Λάρνακα, ανέφερε ότι «σήμερα διεξάγεται η τρίτη φάση της άσκησης «Αργοναύτης 2015» που έχει να κάνει με περιστατικά έρευνας και διάσωσης που μπορεί να παρουσιαστούν σε περίπτωση μαζικής εκκένωσης αμάχων από περιοχή κρίσης στη Μέση Ανατολή».

Το σενάριο, συνέχισε χωρίζεται σε δύο μέρη, το βραδινό και το ημερήσιο και διεξάγεται σε θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κύπρου. Τόσο στο ημερήσιο όσο και στο βραδινό μέρος της άσκησης, είπε «συμμετέχουν αεροναυτικά μέσα και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ελικόπτερα και πλωτά σκάφη της Εθνικής Φρουράς, της Διοίκησης του Ναυτικού και της αεροπορίας, η Λιμενική Αστυνομικά με δικά της περιπολικά σκάφη, το Υπουργείο Υγείας με νοσηλευτές, η Πολιτική Αμυνα με την ειδική μονάδα νοσηλευτών και το Τμήμα Δασών με ένα μικρό αεροσκάφος».

Πρόσθεσε ότι «στην άσκηση συμμετέχουν ξένες χώρες όπως η Γαλλία με μια φρεγάτα και ένα ελικόπτερο, το Ηνωμένο Βασίλειο με ένα ελικόπτερο, η Ελλάδα στο ημερήσιο σενάριο με ένα σκάφος και στο βραδινό σενάριο με το ίδιο σκάφος και ένα αεροσκάφος C 130» και οι Ηνωμένες Πολιτείες με δικά της αεροναυτικά μέσα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση