ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο οδηγός θα επικοινωνεί με το αυτοκίνητο του αύριο

Του Δημήτρη Γιόκκα

Όλοι έχουμε συνηθίσει (βαρεθεί;) πλέον να βλέπουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να τροποποιούν κάθε τρεις και λίγο την εξωτερική όψη των αυτοκινήτων τους, σε σημείο που δεν προλαβαίνουν να παρουσιάσουν ένα νέο μοντέλο στην αγορά, προτού ανακοινωθούν τα σχέδια για το επόμενό του facelift. Ένα facelift που, πολλές φορές, θέλει εκπαιδευμένο μάτι για να ξεχωρίσει τις αλλαγές.

Είναι γεγονός πως οι αλλαγές στον βασικό εξωτερικό σχεδιασμό των αυτοκινήτων περιορίζονται τα τελευταία χρόνια σε καλλωπιστικές αλλαγές, καθώς και σε μερικές μικρές αλλαγές στον αεροδυναμικό τομέα. Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές αφορούν συνήθως τα φωτιστικά σώματα, τα οποία έχουν πάρει την μορφή και τον χαρακτήρα των LED πλέον.

Στο εσωτερικό των αυτοκινήτων, όμως, οι αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια (εξοπλισμός, ασφάλεια, υλικά κατασκευής κ.λπ.) μετέφεραν το αυτοκίνητο από την εποχή της πολυθρόνας οδήγησης και του μηχανικού διακόπτη, στην εποχή του σαλονιού πολυτελείας και των θαυματουργών ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Το εσωτερικό των αυτοκινήτων αναμένεται να αλλάξει πολύ περισσότερο στα αμέσως επόμενα χρόνια, με μια νέα σειρά από λειτουργίες οι οποίες έχουν ως βάση τη νέα τεχνολογία των smartphones και αφορούν συγκεκριμένα το CarPlay της Apple και το Android Auto της Google.

Τα σημερινά συστήματα πληροφόρησης/ψυχαγωγίας που μονοπωλούν το «γραφείο»του οδηγού, φέρουν τεχνολογία η οποία δεν ήταν γνωστή στον άνθρωπο πριν από μόλις μερικά χρόνια. Συστήματα navigation GPS, ραδιόφωνο με δορυφορική σύνδεση, συνδεσιμότητα με smartphones κ.λπ. έχουν απλουστεύσει τη ζωή του οδηγού πίσω από το τιμόνι.

Στόχος των κατασκευαστών της τεχνολογίας αυτής είναι να προσφέρουν τα μέγιστα στον σύγχρονο οδηγό, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από το δρόμο και χωρίς να δημιουργείται οποιοδήποτε πρόβλημα ασφάλειας για τον ίδιο, τους συνεπιβάτες του, τα άλλα αυτοκίνητα ή τους πεζούς.

Μπορεί τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα να προσφέρουν τη βάση για την τεχνολογία του αύριο στα αυτοκίνητα, ωστόσο, τα ίδια αποσπούν την προσοχή του χρήστη, που είναι εντελώς απορροφημένος την ώρα που τα χρησιμοποιεί.

Οι οθόνες αφής προσφέρουν πολλές λύσεις, αλλά στην περίπτωση των αυτοκινήτων δεν αποτελούν τη χρυσή τομή. Ο οδηγός θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει, στη συνέχεια να ακουμπήσει και να περιεργαστεί τις διάφορες επιλογές στην οθόνη, κάτι που σίγουρα αποσπά την προσοχή του από τον δρόμο και επηρεάζει συγχρόνως την αυτοσυγκέντρωσή του.

Πιο κατάλληλες λύσεις για τα αυτοκίνητα του αύριο αποτελούν τα head up displays της νέας γενιάς, που μπορούν να γεμίσουν με πληροφορίες διάφορα σημεία του ανεμοθώρακα και να τον μεταμορφώσουν σε μεγάλη οθόνη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η τεχνολογία που επιτρέπει στον οδηγό να χειριστεί πολλά πράγματα στο όχημα με απλές χειρονομίες.

Χειρονομίες που θα του επιτρέπουν για παράδειγμα να ανοίξει την ηλιοροφή (μιμούμενος την κίνηση ανοίγματος ή κλεισίματος με το χέρι) χωρίς να χρειάζεται να πάρει στιγμή τα μάτια του από το δρόμο.

Η κατεύθυνση, όμως, στην οποία κινείται η τεχνολογία αναφορικά με τα οχήματα του αύριο, είναι τα αυτοκινούμενα οχήματα, όπου ο οδηγός δεν θα χρειάζεται να ακουμπήσει καν το τιμόνι, καθώς το αυτοκίνητο θα τον μεταφέρει με ασφάλεια από το ένα σημείο στο άλλο.

Η μεγάλη αυτή αλλαγή αναμένεται να μεταμορφώσει εντελώς την εικόνα στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, το οποίο δεν θα έχει πλέον καμιά σχέση με τα όσα κυκλοφορούν στους δρόμους σήμερα.   

Και εδώ είναι που μπαίνουν στην εξίσωση και οι φωνητικές εντολές (από τον οδηγό προς το αυτοκίνητο) και πιο συγκριμένα το λεγόμενο voice υψηλής νοημοσύνης, που θα επιτρέπει στον επιβάτη ενός αυτοκινήτου να ζητήσει από το ίδιο να τον πάει στο εστιατόριο της επιλογής του, στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, ξενοδοχείο κ.λπ.

Η εν λόγω τεχνολογία δεν βρίσκεται καθόλου μακριά από την υλοποίησή της και το μέλλον των αυτοκινήτων, όπως το προσμέναμε, αναμένεται σύντομα να μας ταξιδέψει σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο.            

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση