ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ross Daly στο Rialto Residency στις Πλάτρες

Πρόγραμμα μουσικής συνεύρεσης, όπου Κύπριοι μουσικοί συναντώνται με ξένους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Cyprus Rialto World Music Festival συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια ζωής και  υποδέχεται, όπως κάθε καλοκαίρι τον Ιούλιο,  σχήματα και μουσικούς του κόσμου στην  Πλατεία Ηρώων. Απαραίτητο συμπλήρωμα του Φεστιβάλ έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια ο θεσμός του Rialto Residency, ο οποίος  άρχισε από το 2012 σε ορεινά θέρετρα της Λεμεσού (Όμοδος) και τα τελευταία 3 χρόνια πραγματοποιείται με τη συνεργασία της κοινότητας Πλατρών.

Μουσική συνεύρεση
Πρόκειται για ένα  πρόγραμμα μουσικής συνεύρεσης, όπου κύπριοι μουσικοί συναντώνται και συνεργάζονται με φιλοξενούμενους καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Μετά την πετυχημένη συνεργασία του Rialto Residency με τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη,  διευθυντή του γνωστού στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής  σχήματος «Εν Χορδαίς» από τη Θεσσαλονίκη, αυτή τη χρονιά το Rialto Residency φιλοξενεί τον διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτέχνη Ross Daly.

Το ταξίδι του Ross Daly στις μουσικές του κόσμου είναι ταυτόχρονα μια πορεία ζωής. Γεννημένος στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς, ταξιδεύει μαζί τους σε πολλές χώρες και σύντομα αναδύεται το βαθύ του ενδιαφέρον για τη μουσική. Το πρώτο του όργανο είναι ένα τσέλο, ενώ στα 12 του, στην Ιαπωνία, ξεκινά τη μελέτη της κιθάρας. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 βρίσκεται στο San Francisco. Έχοντας βιώσει την κλασική πειθαρχία, αλλά και το κλίμα ελευθερίας και πειραματισμού της εποχής, έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική παράδοση της Ανατολής, γεγονός που άλλαξε ριζικά τη ζωή του.

Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων ο ίδιος, ο Ross Daly έχει συμπράξει επανειλημμένως με μεγάλους μουσικούς από όλο τον κόσμο, δουλεύοντας μέσα στη μουσική πειθαρχεία των ανατολικών παραδόσεων, εξερευνώντας ταυτόχρονα νέες φόρμες και το δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Μεταξύ άλλων, παίζει κρητική λύρα, αφγανικό ραμπάμπ, λαούτο, πολίτικη λύρα, σαράνγκι, ούτι, σάζι και ταμπούρ. Μοναδικός ως συνθέτης, ο Ross Daly χτίζει τις συνθέσεις του γύρω από τις λεπτές αποχρώσεις και τις ζωντανές συναντήσεις των διαφόρων ήχων των παραδόσεων που έχει μελετήσει.

Μέσα από την παραμονή και κοινή μελέτη του Ross Daly με καλλιτέχνες που ζουν στην Κύπρο και την Κέλυ Θωμά, θα αναπτυχθεί μια ανανεωμένη ανάγνωση διαφόρων μουσικών παραδόσεων η οποία θα παρουσιαστεί σε συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών το Σάββατο 4 Ιουλίου. Οι κύπριοι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο φετινό Rialto Residency που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 5 Ιουλίου στις Πλάτρες είναι οι: Πέτρος Κίζας - κρουστά, Αλκης Αγαθοκλεόυς –Νέυ, Γιάννης Κουτής- ούτι-φωνή, Αντρεας Λαρδής – βιολί, Αντιγόνη Μάναρη – σαντούρι.

Η καινοτομία φέτος
Μια ενδιαφέρουσα καινοτομία του φετινού Residency, είναι η μεταφορά ενός αποσπάσματος της συναυλίας στο δροσερό χώρο του Καταρράκτη των Καληδονίων την Κυριακή 5 Ιουλίου. Πρόκειται για την υιοθέτηση της συνήθειας των μουσικών του Residency, οι οποίοι τα προηγούμενα 2 χρόνια αυθόρμητα μαζεύονταν στον χώρο του Καταρράκτη, με τα μουσικά τους όργανα και την καλή τους διάθεση, γεμίζοντας με μελωδίες του κόσμου τον ειδυλλιακό χώρο των Καληδονίων, σε ένα όμορφο συναπάντημα φύσης, ανθρώπων και μουσικών.

Info
4 Ιουλίου, Σάββατο - Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών – 20.30
5 Ιουλίου, Κυριακή - Καταρράκτης Καληδονίων – 12.00
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: 77777745 www.cyprusrialtoworldmusic.com

 

 

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση