ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: To ΓεΣΥ δεν είναι ραμμένο στα μέτρα όλων

Μετά από εννέα μήνες δημόσιου διαλόγου έχουν αλλάξει πολλά στο προσχέδιο του νομοσχεδίου

ΚΥΠΕ

Είναι αποδεκτό και θεμιτό να εκφράζονται διαφωνίες γύρω από το θέμα της αναδιοργάνωσης και αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, είπε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος υπέδειξε ωστόσο ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα όλων.

Σε δηλώσεις μετά από σημερινή συνάντηση με το Σύνδεσμο Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών Κύπρου, με θέμα την αναδιάρθρωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι το προστάδιο για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο το νομοσχέδιο, το οποίο πάει αύριο στο Υπουργικό να συζητηθεί και να εγκριθεί από τη Βουλή πριν τις θερινές διακοπές. Όσο πιο σύντομα περάσει, τόσο πιο σύντομα θα εφαρμοστεί και θα έχουμε καλύτερη ρύθμιση και λειτουργία των αυτονομημένων πλέον δημοσίων νοσηλευτηρίων που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, σημείωσε, προσθέτοντας πως θα χρειαστούν έξι με εννέα μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για να υλοποιηθεί.

Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν εργασιακά θέματα στα οποία δεν υπήρξαν συγκλίσεις, ο Υπουργός είπε ότι μετά από εννέα μήνες δημόσιου διαλόγου έχουν αλλάξει πάρα πολλά στο προσχέδιο του νομοσχεδίου και έχουν εξευρεθεί πάρα πολλές συγκλίσεις στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου. Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει και έχει ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα εργασιακά θέματα.

Συμπλήρωσε πως οποιεσδήποτε διαφωνίες είναι αποδεκτές και είναι θεμιτό να υπάρχει διαφωνία, αλλά οι οποιεσδήποτε απεργίες, παρόλο που είναι δικαίωμα των εργαζόμενων, δεν νομίζω ότι έχουν οτιδήποτε να συνεισφέρουν. Είπε δε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια και να εξυπηρετούν τους ασθενείς.

Κόστος 10 εκ. η ίδρυση έξι οργανισμών
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η ίδρυση έξι οργανισμών δημοσίου δικαίου, τους οποίους θα αποτελούν τα ίδια τα δημόσια νοσηλευτήρια προϋποθέτει ένα κόστος που προϋπολογίζεται σχεδόν στα €10 εκ. Όπως εξήγησε, χρειάζονται γύρω στα €6,5 εκ. για νέες διοικητικές θέσεις που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσηλευτήρια και αυτό το ποσό αποτελεί το 1,4% του συνολικού κόστους των νοσοκομείων, το οποίο είναι πολύ μικρό και αναμένεται ότι οι εξοικονομήσεις μέσα από αυτή τη διεύθυνση θα είναι πολύ μεγαλύτερες τους κόστους.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει επίσης ένα κόστος που αφορά το 10%, δηλαδή €2,5εκ., που θα δοθούν στους περισσότερους από τους συμβασιούχους, καθώς και κάποια άλλα μικρότερα έξοδα.
Το κόστος των €10 εκ. για την αυτονόμηση είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερο απ` ό,τι είχε προϋπολογιστεί σε παλαιότερες μελέτες, ανέφερε ο κ. Πατσαλής.

Λύσεις στα προβλήματα του μεταμοσχευτικού
Νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας και η ηγεσία του Υπουργείου είχαν συνάντηση με τους συνδέσμους νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων, τους οποίους ενημέρωσε για τις λύσεις που δρομολογεί το Υπουργείο σε προβλήματα που τους αφορούν.

Αυτά, είπε ο Υπουργός, αφορούν και την πρόσληψη μεταμοσχευτή μετά από περίπου δύο μήνες με τη μέθοδο των προσφορών αλλά και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στη διεύθυνση των μεταμοσχεύσεων. Εξηγήσαμε πώς θα δώσουμε λύση μέσα από δύο ενέργειες για το θέμα το εργαστηρίου που εξυπηρετεί τις μεταμοσχεύσεις, πρόσθεσε.

Συμβατική υποχρέωση των εργαζομένων να χτυπούν κάρτα
Ερωτηθείς για το θέμα των ηλεκτρονικών καρτών ελέγχου πρόσβασης και αποχώρησης του προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια και τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε σχέση με τη χρήση της, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η χρήση τους «είναι συμβατική υποχρέωση του κάθε εργαζόμενου».

«Είναι διοικητικό το θέμα και είναι συμβατική υποχρέωση. Πέραν αυτού η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας θα επιληφθεί του θέματος» είπε, ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν συνέπειες για όσους δεν χτυπούν κάρτα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση