ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση επενδυτών και επιχειρηματιών

Ενώπιον της Βουλής τα νομοσχέδια για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ενθάρρυνση των επενδύσεων και προσέλκυση ξένων επιχειρηματιών επιδιώκει η Κυβέρνηση μέσα από σειρά νομοσχεδίων που κατέθεσε στη Βουλή για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος τονίζοντας την ανάγκη για μεταρρύθμιση, υπέδειξε μεταξύ άλλων ότι οι προσπάθειες επεκτείνονται και στους τομείς της συναλλαγής ακινήτων, της κατοχής ακίνητης ιδιοκτησίας, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και την προσέλκυση στελεχών και προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης.

Φορολογική έκπτωση στα νέα κεφάλαια
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση επιδιώκεται η ενθάρρυνση των επενδύσεων. Ως προς την επίτευξη του πιο πάνω στόχου καθιερώνεται μια νέα πρόνοια, αυτή της φορολογικής έκπτωσης στα νέα κεφάλαια. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, «η φορολογική έκπτωση θα υπολογίζεται στη βάση ενός νοητού επιτοκίου επί του συνολικού κεφαλαίου μιας εταιρείας, με τρόπο που ουσιαστικά ευθυγραμμίζει τον φορολογικό χειρισμό δανεισμού (αφού ο τόκος πληρωτέων θεωρείται φορολογητέα δαπάνη) με τη χρήση ιδίων κεφαλαίων».
Πρόσθεσε ακόμα ότι με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η εισαγωγή νέων κεφαλαίων σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη φύση και το χώρο δραστηριοτήτων τους ενώ παρατείνεται  η επέκταση παραχώρηση αυξημένης κεφαλαιουχικής έκπτωσης για μηχανήματα, εγκαταστάσεις και κτήρια μέχρι το τέλος του 2016.

Εισαγωγή του θεσμού Non-Domicile
Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση στελεχών και προσώπων εισοδηματικής στάθμης είπε ότι εισάγεται ο θεσμός του όρου μη-κάτοικος, Non-Domicile, επεξηγώντας ότι το ουσιαστικό κίνητρο που θα αποκτήσουν αυτά τα πρόσωπα, νοουμένου ότι επιλέξουν να είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου, θα είναι η απαλλαγή των υποχρεώσεων τους που προκύπτουν για σκοπούς έκτακτης εισφοράς για την άμυνα. «Αναμένεται ότι με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρυνθεί η μεταφορά δραστηριοτήτων στη Κύπρο και η δημιουργία πραγματικής υποδομής στη χώρα, με σημαντικό όφελος για την οικονομία», ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός προσθέτοντας πως, «επεκτείνεται χρονικά η παραχώρηση φορολογικής ελάφρυνσης επί της αμοιβής ατόμου το οποίο ήταν μη κάτοικος Κύπρου πριν την έναρξη της εργοδότησης του».

Μείωση μεταβιβαστικών τελών στο 50%
Για την ενθάρρυνση των συναλλαγών και την αναθέρμανση του τομέα των ακινήτων προτείνεται η μείωση των μεταβιβαστικών τελών στο 50% για το σύνολο των συναλλαγών μέχρι την 31/12/16. Όπως εξήγησε, «το μέτρο αυτό αναμένεται πως θα συμβάλει στη μείωση του όγκου μη-εκδομένων τίτλων και των τίτλων που δεν έχουν παραληφθεί» ενώ πρόσθεσε πως γίνεται εισήγηση όπως εξαιρεθεί πλήρως από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών η μελλοντική πώληση ακίνητης ιδιοκτησίας η οποία θα αποκτηθεί μέχρι την 31/12/16. 
Ο επόμενος άξονας της φορολογικής μεταρρύθμισης σχετίζεται με την κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας για την οποία όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών «η φορολογία απλοποιείται, καθίσταται πιο δίκαιη και το φορολογικό βάρος περιορίζεται».

Συγκεκριμένα προτείνεται η πλήρης κατάργηση του δημοτικού και κοινοτικού τέλους, το οποίο μέχρι σήμερα επιβαλλόταν στο σύνολο των ιδιοκτησιών, χωρίς καμία εξαίρεση, από τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Πρόσθεσε ακόμα ότι θα επιβάλλεται ένας μόνο Φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας στη  βάση ενιαίου, χαμηλού φορολογικού συντελεστή 1 τις χιλίοις επί των τιμών της τελευταίας γενικής εκτίμησης.
Επί του συγκεκριμένου, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη θέση πως, «η φορολόγηση στη βάση της αναθεωρημένης και διευρυμένης φορολογικής βάσης θεωρείται πιο δίκαιη», ενώ είπε πως, «δόθηκε υπεραρκετός χρόνος για ενστάσεις». Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι ο ενιαίος συντελεστής θεωρείται πιο δίκαιος και περιορίζει τις στρεβλώσεις.
Επεκτείνοντας περαιτέρω σημείωσε ότι θα προσφέρεται έκπτωση 10% για έγκαιρη πληρωμή και θα απαλλάσσονται πλήρως φορολογίες που δεν υπερβαίνουν τα 25 ευρώ, ρύθμιση που απαλλάσσει πλήρως το 12% των ιδιοκτητών.  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ, η συνολική μείωση των φορολογικών εσόδων από τις συναλλαγές και την κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας υπολογίζεται στα 20-21 εκατ., ποσό που είναι εντός των ορίων των δημοσίων οικονομικών χωρίς καν να υπολογίζεται η θετική επίπτωση της αύξησης των συναλλαγών. Ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε πως η απώλεια εκ μέρους των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της είσπραξης των 14 εκ περίπου από το Δημοτικό και Κοινοτικό τέλος, θα αναπληρωθεί πλήρως με την παραχώρηση πρόσθετης κρατικής χορηγίας 15 εκατ. με βάση την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αυτοφορολογία εταιρειών και ρύθμιση δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ
Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η Φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας να παραχωρηθεί ως αρμοδιότητα αλλά και έσοδο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,  προς αποκατάστασης της ετήσιας χορηγίας μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Πέραν των πιο πάνω τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν και άλλες ρυθμίσεις που εναρμονίζουν το φορολογικό μας πλαίσιο με εναρμονιστικές Οδηγίες και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Προωθείται επίσης η αυτοφορολογία εταιρειών και ρυθμίζεται αποτελεσματικά η επιβολή φορολογίας στις δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρουσιάζοντας τις πρόνοιες της φορολογικής μεταρρύθμισης ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού πλαισίου το οποίο πρέπει συνεχώς να διατηρεί την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα του ενώ με τις ρυθμίσεις καθίσταται πιο δίκαιο, πιο απλοποιημένο και αποτελεσματικό το φορολογικό πλαίσιο.
Καταλήγοντας είπε ακόμα ότι «επιβεβαιώνεται η βασική πολιτική κατεύθυνση της δημοσιονομικής μας πολιτικής η οποία μέσα από την εξυγίανση, τον εξορθολογισμό και τη σωστή διαχείριση  αποτρέπει την όποια ανάγκη επιβολής νέων φορολογικών βαρών αλλά αντίθετα επιτρέπει τον σταδιακό και λελογισμένο περιορισμό του φορολογικού βάρους».

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση