ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Έλληνες ψήφισαν «ΟΧΙ», τσουνάμι οι πολιτικές εξελίξεις

Παραίτηση Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ, αντιδράσεις από όλη την Ευρώπη

Το πολυσυζητημένο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε με τις κάλπες να κλείνουν στις 7 το απόγευμα της Κυριακής. Με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων, το «ΟΧΙ» ψήφισαν από το 61,31% των ψηφοφόρων ενώ το «ΝΑΙ» ψήφισε το 38,69%. Η διαφορά αυτή έγινε αντιληπτή με το κλείσιμο σχεδόν της κάλπης, και με τις πρώτες δημοσκοπήσεις των ελλαδικών καναλιών που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στην επόμενη μια ώρα. Κατά τα τη διάρκεια της βραδιάς, και ενώ ήδη είχε ξεκινήσει να συρρέει κόσμος στο Σύνταγμα για να πανηγυρίσει υπέρ της νίκης του «ΌΧΙ», η δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη, αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας ότι οι πελάτες των τραπεζών δεν θα έχουν πρόσβαση στα χρήματα των θυρίδων στις τράπεζες, προκάλεσε τις πρώτες έντονες αντιδράσεις της βραδιάς. Ακολούθησε λίγη ώρα αργότερα η τοποθέτηση της Λούκα Κατσέλη, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών η οποία δήλωσε ότι «η πρόσβαση των πελατών στις θυρίδες που διατηρούν σε υποκαταστήματα τραπεζών θα προσδιοριστεί χρονικά από την επικείμενη έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Υπενθυμίζεται ότι το περιεχόμενο των θυρίδων αποτελεί προσωπικό δεδομένο των πελατών και πρόσβαση σε αυτές έχουν αποκλειστικά και μόνον οι ίδιοι».

Βόμβα η παραίτηση Σαμαρά από την αρχηγία της ΝΔ
Η μεγαλύτερη πολιτική αντίδραση της βραδιάς, προήλθε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του από την αρχηγία του κόμματος. «Η μεγάλη παραταξη μας χρειάζεται μια νέα αρχή. Παραιτούμαι από την ηγεσία της ΝΔ και ζήτησα από τον κ. Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος». Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη για την επικοινωνία που είχε ο ίδιος με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία και τον κάλεσε να παραιτηθεί ώστε να «συσπειρωθεί το Ναι και να μην διαφανεί η νίκη του Όχι σαν μια νίκη του Αλέξη Τσίπρα». Ο πρωθυπουργός, από την άλλη πλευρά, στο δικό του μήνυμα προς το λαό λίγο μετά τις 11 το βράδυ, δήλωσε πως «τoύτη την ώρα ο τόπος χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Θα ζητήσω τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να ακούσω τις προτάσεις τους. Αυτή τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τίθεται και το θέμα του χρέους πόσω μάλλον όταν το παραδέχεται και το ίδιο το ΔΝΤ στην έκθεσή του. Έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά απεγκλωβισμούς από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και θα την υπηρετήσω χωρίς χρονοτριβή. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν βιώσιμες λύσεις αρκεί να το επιθυμούν και οι δύο πλευρές. » Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ζήτησε την σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Καμμένος: Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Στη δική του ομιλία στο Ζάππειο, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και ΥΠΑΜ Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη και πρόσθεσε πως «Είδαμε να απειλούνται οι Έλληνες πολίτες με εκδίωξη από την Ευρωζώνη. Δεν κρατάμε κακία σε κανέναν. Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι ενωμένος αύριο. Η κυβέρνηση ξαναρχίζει αύριο τη διαπραγμάτευση από εκεί που την άφησε και θέλουμε μαζί μας αυτούς που ψήφισαν «όχι» αλλά και «ναι». Θα επιδιώξουμε μια λύση που δεν θα εξαθλιώνει τους πολίτες. Δεν είμαστε αντιευρωπαίοι». Από την πλευρά του, και ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Βαρουφάκης, στη δική του ομιλία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σε έντονους τόνους κατηγόρησε τους δανειστές ότι «εκλεισαν τις τράπεζες για να μας επιβάλουν δήλωση μετανοίας για την κριτική που ασκήσαμε στα αποτυχημένα προγράμματα» και πρόσθεσε ότι «όχι νέα δάνεια πριν αναδιαρθρωθούν τα προηγούμενα βιώσιμα δάνεια. Την 25η Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός είπε όχι σε πέντε χρόνια υποκρισίας. Η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν μια εκ των βασικών αιτημάτων της κυβέρνησης».

Δηλώσεις από την έξοδο του Υπουργικού Συμβουλίου
Αργά τη νύχτα, συγκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για την πρώτη συνεδρίαση και εκτίμηση παράλληλα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Οι παριστάμενοι Υπουργοί, κατά την αποχώρησή τους προέβησαν όλοι σε δηλώσεις κάνοντας λόγο σε γενικές γραμμές για «ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα που δίνει ελπίδα στο λαό και δύναμη στην κυβέρνηση για να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση». Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία και στον κύριο Τσακαλώτο μεταξύ άλλων να ξεκαθαρίσουν το τοπίο για την επόμενη μέρα στη χώρα, με τον Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων να απαντάει σε σχετική ερώτηση ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση δεν εξετάζει την εκτύπωση νέου νομίσματος». Στην ερώτηση πώς θα επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε δύο 24ωρα, όταν εδώ και πέντε μήνες κυβέρνηση και εταίροι διαφωνούν σε πολύ βασικά σημεία με αποτέλεσμα κάθε απόπειρα διαπραγμάτευσης να πέφτει στο κενό, ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε πως πλέον υπάρχουν δύο νέα στοιχεία: «Το πρώτο είναι ότι θα έχει μια καινούργια λαϊκή εντολή η κυβέρνηση και το δεύτερο είναι, ότι θα έχει την έκθεση του ΔΝΤ,  που λέει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα της ΕΚΤ
Σαρωτική επικράτηση του ΟΧΙ (LIVE)
Συμφωνία ή Grexit μετά το ισχυρό «όχι»
Αλλαγή σελίδας στην κορυφή της Ν.Δ.
Π. Καμμένος: «Το τέλος της μεταπολίτευσης»
ΠΑΣΟΚ: Επίτευξη συμφωνίας εντός 48 ωρών
Μπλόκο Βαλαβάνη στα χρήματα σε θυρίδες
Οι διεθνείς αντιδράσεις στο «Όχι» της Ελλάδας
Απαισιόδοξα τα μηνύματα από την Γερμανία μετά το δημοψήφισμα
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σε μεγάλους δήμους

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση