ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόμματα καταδικάζουν την «φίμωση» Ευδόκα

Καταγγελία του ίδιου του πρώην Υπουργού στην Αστυνομία για διερεύνηση της υπόθεσης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πυρ κατά της κατάσχεσης υπολογιστών του βιολόγου Πέτρου Ευδόκα, σχετικά με άρθρο το οποίο δημοσίευσε σε ηλεκτρονικό μέσο, το οποίο σατίριζε την παραίτηση του Υπ.Υγείας, με μια φανταστική επιστολή.

Τα κόμματα, υποστηρίζουν ότι είναι απαράδεκτο να διώκονται άνθρωποι σε μια ελεύθερη κοινωνία όπου θεμελιώδες δικαίωμα είναι η ελευθερία του λόγου και του τύπου. Η υπόθεση έλαβε διαστάσεις, μετά την καταγγελία του ίδιου του πρώην Υπουργού στην Αστυνομία για διερεύνηση της υπόθεσης. 
 
ΕΔΕΚ: Η Αστυνομία δεν νοείται να ασχολείται με τέτοιες υποθέσεις
Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα την αστυνομική δίωξη και την κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών του βιολόγου Πέτρου Ευδόκα μετά την καταγγελία του τέως Υπουργού Υγείας για σατυρικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Δεν νοείται το 2015 η κυπριακή Αστυνομία να υποχρεώνεται να ασχολείται με τέτοιους είδους υποθέσεις και να διώκει πολίτες επειδή εξέφρασαν την άποψη τους. Σε μια δημοκρατική κοινωνία οποιαδήποτε προσπάθεια λογοκρισίας ή φίμωσης της ελευθερίας του λόγου δεν μπορεί να γίνει ανεχτή και θυμίζουμε προς τούτο σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τον κ. Πατσαλή, ως πολιτικό πρόσωπο, αναμένουμε να επιδείξει μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική και στη σάτιρα αλλά και περισσότερο σεβασμό στο δικαίωμα έκφρασης.
 
Οικολόγοι: Ο Αρχηγός της Αστυνομίας τι λέει;
Το Κίνημα Οικολόγων καταγγέλλει το καινούργιο «κατόρθωμα» της αστυνομίας η οποία έχει κατάσχει ηλεκτρονικό υπολογιστή πολίτη μετά από καταγγελία που αφορούσε σατυρική επιστολή σε διαδικτυακή σελίδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ο πολίτης προσπάθησε να σατιρίσει την κατάρρευση ακόμα μιας προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου Αναστασιάδη που αφορούσε τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Φαίνεται ότι η σάτιρα για ορισμένα θέματα ενοχλεί την Αστυνομία.

Τέτοιες πρακτικές θυμίζουν άλλες εποχές και καθεστώτα όπου η ελευθερία του λόγου ήταν υπό καταδίωξη.Ως Οικολόγοι θεωρούμε ότι τέτοια περιστατικά είναι απαράδεκτα και καταδικαστέα. Δεν επιτρέπεται τέτοια συμπεριφορά από την αστυνομία. Ο Αρχηγός αστυνομίας τι έχει να πει γι’ αυτό;

Συμμαχία: Καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου
Η κατάσχεση από την αστυνομία, των ηλεκτρονικών υπολογιστών πολίτη ο οποίος γράφει, υπογράφει και αναρτά σατιρικά κείμενα σε ιστοσελίδες, αποτελεί καταπάτηση  της ελευθερίας του λόγου.

Η σατιρική επιστολή που ανήρτησε ο Πέτρος Ευδόκας για τον Υπουργό Υγείας δεν δικαιολογεί τέτοια κινητοποίηση του Αστυνομικού Σώματος ούτε δικαιολογεί την κατάσχεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών πολίτη ο οποίος ενυπόγραφα δημοσιεύει τα κείμενα του.

Ως Συμμαχία Πολιτών καταδικάζουμε κάθε είδους λιβελογράφημα, που θίγει την αξιοπρέπεια του οποιουδήποτε συμπολίτη μας. Για αυτό ακριβώς το λόγο  αν Υπουργός Υγείας ενοχλήθηκε ή θεώρησε το κείμενο ως λιβελογράφημα, θα μπορούσε κάλλιστα να προσφύγει στη δικαιοσύνη η οποία θα έκρινε το γεγονός.

Ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε απαράδεκτο στην εποχή του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης η Αστυνομία να αναλώνεται και να επεμβαίνει στα γραπτά κείμενα των πολιτών που διατυπώνουν διαφορετικό πολιτικό λόγο και άποψη. Η σάτιρα και η άσκηση κριτικής αποτελεί αναπόσπαστο πυλώνα της δημοκρατίας.

Δυστυχώς το γεγονός  αυτό μας πισωγυρίζει στο 2010 όταν και πάλι η Αστυνομία εισέβαλε σε σπίτι δικηγόρου ο οποίος ήταν διαχειριστής ηλεκτρονικού μπλοκ με πολιτικό περιεχόμενο και κατέσχεσε τους ηλεκτρονικούς του υπολογιστές.

[Πηγή: 24news.com.cy]

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση