ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εδαφικό και περιουσιακό συζητούν Αναστασιάδης - Ακιντζί

Σήμερα η έβδομη και τελευταία συνάντηση των ηγετών πριν από τις θερινές διακοπές

Προσπάθεια γεφύρωσης των διαφωνιών κυρίως στα θέματα του περιουσιακού και του εδαφικού θα καταβάλουν στη σημερινή συνάντησή τους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακκιντζί. Θα συνεχίσουν επίσης τη διαπραγμάτευση επί των πτυχών της διακυβέρνησης.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.30, με τον Μουσταφά Ακιντζί να έφτασε πρώτος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας ο Τουρκοκύπριος ηγέτες και ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η ημερήσια διάταξη και το περιεχόμενο της νέας διαπραγμάτευσης που θα έχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, συμφωνήθηκε σε συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί την περασμένη Παρασκευή.

Aναμένεται να ανακοινώσουν... «Οθέλλο»
Με τη λήξη της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες αναμένεται να ανκοινώσουν τη  συμμετοχή τους στη δικοινοτική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στον Πύργο του Οθέλλου, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η εκδήλωση στην οποία έχουν προσκληθεί οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί, είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από την Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό, η οποία συστάθηκε πρόσφατα με στόχο να προβάλλει και να διευκολύνει την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα φέρουν τις δυο κοινότητες πιο κοντά.

Νωρίς για πρόοδο λέει η πλευρά Ακιντζί
Στο μεταξύ σε δηλώσεις του την Κυριακή ο  εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, σχολιάζοντας δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη είπε ότι υπάρχει ομοθυμία ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία των συνομιλιών, ωστόσο είναι νωρίς να πούμε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα κεφάλαια εδαφικό και περιουσιακό.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι οι επιτροπές στο περιουσιακό έχουν εργαστεί και μπόρεσαν να επιτύχουν μια ευρεία πρόοδο. Στο εδαφικό υπενθύμισε ότι υπάρχουν τρία στοιχεία που αφορούν “τον καθορισμό των κριτηρίων των περιοχών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση του εδαφικού”, τις “ποσοστώσεις” και τα “ονόματα των χωριών”. Στο πρώτο, ανέφερε, οι εργασίες θα εντατικοποιηθούν ενώ στα άλλα δύο θα γίνουν εκ των υστέρων.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Χριστοδουλίδη ότι δεν συζητήθηκε το θέμα ενός νέου κράτους ή του νέου ονόματος, ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είχε αναφερθεί σε νέο κράτος ή όνομα, ούτε ότι λήφθηκε απόφαση για κάτι τέτοιο, αλλά απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε πει ότι (η Ομοσπονδία Ενωμένης Κύπρου) θα είναι ένα από τα πιθανά ονόματα.

Στο εσωτερικό μέτωπο τα κόμματα άσκησαν την Κυριακή έντονη κριτική στον Πρόεδρο για τους χειρισμούς του, ενώ ο πρόεδρος των Οκολόγων Γιώργος Περδίκης ζήτησε την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψηφίζει για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση