ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δείτε το νομοσχέδιο που διέπει την πώληση δανείων

Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Δεν επηρεάζονται οι διαδικασίες Αφερεγγυότητας και Examinership

Στη Βουλή των αντιπροσώπων κατατέθηκε μετά την έγκριση του από το υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που διέπει την πώληση δανείων.

Στην αιτιολογική έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα αναφέρεται πως σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και η προστασία των μικρών δανειοληπτών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οποιαδήποτε πιστωτική διευκόλυνση μεταβιβάζεται, μαζί της μεταβιβάζονται και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις, που προκύπτουν από τη σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης του λογαριασμού και εξακολουθούν να είναι έγκυρα μεταξύ του δανειολήπτη και του αγοραστή.

Ξεκαθαρίζεται δε, πως η μεταβίβαση δεν επηρεάζει οποιαδήποτε διαδικασία  που βρίσκεται σε εξέλιξη δυνάμει είτε του περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) Νόμου, είτε του Μέρους IVA του περί Εταιρειών Νόμου (examinership), και ούτε επηρεάζει οποιαδήποτε αποτελέσματα εφαρμογής των πιο πάνω Νόμων. Επίσης, η πώληση του δανείου δεν επηρεάζει το δικαίωμα του δανειολήπτη να υποβάλλει αίτηση για Διακανονισμό Αφερεγγυότητας δυνάμει του περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) Νόμου, ούτε το δικαίωμα του δανειολήπτη ή άλλου προσώπου για διορισμό εξεταστή.

Ο αγοραστής του δανείου, υποκαθιστά τον εκχωρητή σε σχέση με όλα τα δικαιώματα τα οποία άπτονται των εξασφαλίσεων οι οποίες επισυνάπτονται στη σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης και οι οποίες λαμβάνονται για σκοπούς διασφάλισης της αποπληρωμής της πιστωτικής διευκόλυνσης, και αυτές οι εξασφαλίσεις  μεταβιβάζονται στον αγοραστή για τον ίδιο σκοπό.

Κάθε πιστωτικό ίδρυμα, χρηματοδοτικό ίδρυμα ή εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων πληροφορεί τον εμπλεκόμενο δανειολήπτη, το αργότερο εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την εξαγορά, ότι η σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης και οι συναφείς εξασφαλίσεις έχουν μεταφερθεί σε άλλο πρόσωπο.

Δείτε ΕΔΩ το τελικό νομοσχέδιο για πώληση δανείων.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση